Тестування по темі “Середовища існування. Хижаки, паразити, нахлібники і квартиранти” для 6 класу НУШ

Про матеріал
Тестування об'єднує частину навчального матеріалу, що характеризує особливості водного, наземно-повітряного, грунтового та організму як середовища існування живих організмів. А також включає матеріал наступного параграфа "Хижаки, паразити. Партнери, нахлібники і квартиранти". Тест має два варіанти завдань із однією правильною відповіддю.
Перегляд файлу

Тестування по темах “Середовища життя. Хижаки, паразити, нахлібники і квартиранти”

Варіант 1      

  1. Середовище, у якому кисень, світло і тепло наявні, але розподіляються нерівномірно: а)водне; б)грунтове; в)наземно-повітряне; г)організм як середовище.
  2. Орхідеї - часто поширені кімнатні рослини. У дикій природі вони -  типові мешканці вологих тропічних і субтропічних лісів, де кріпляться своїми довгими потовщеними коренями до стовбурів дерев, не завдаючи їм при цьому шкоди. Який тип взаємозв’язків орхідеї по відношенню до дерева? а)квартиранство; б)нахлібництво; в)хижацтво; г)паразитизм.
  3. Пристосуванням рослин у наземно-повітряному середовищі до недостатнього зволоження є: а)наявність квітів жовтого та блакитного кольору; б)широкі листки; в)листки у вигляді колючок; г)виткі стебла.
  4. Листки водних рослин, що занурені у воду, пристосовані до кращого поглинання кисню, тому мають форму: а)нитчасту; б)овальну; в)округлу; г)стрічкоподібну.
  5. Укажіть властивість, що НЕ характерна для тварин грунтового середовища: а)відсутність органів зору; б)добре розвинений нюх і слух; в)наявність риючих кінцівок; г)великі розміри.
  6. Орієнтування тварин у цьому середовищі відбувається з використанням усіх органів чуття (зору, нюху, слуху): а)водне; б)грунтове; в)наземно-повітряне; г)організм як середовище.
  7. Органом дихання більшості водних тварин є спеціальний орган, що здатний поглинати розчинений у воді кисень: а)легені; б)зябра; в)трахеї; г)шкіра.
  8. Виберіть організм, середовищем існування якого НЕ являється наземно-повітряне: а)жаба; б)качка-крижень; в)капібара; г)дощовий черв’як.
  9. Недоліком організму як середовища існування є: а)недостатня кількість тепла; б)нестабільність водного режиму; в)достатня кількість кисню; г)наявність їдких рідин.
  10. Підшкірний жир у водних тварин необхідний: а)як запас води; б)для збереження тепла; в)як запас поживних речовин у разі відсутності їжі; г)для занурення на великі глибини.
  11. Середовище, у якому тваринам найлегше переміщуватися: а)водному; б)грунтовому; в)наземно-повітряному; г)організмі як середовищі.
  12. Непентес - рослина, що утворює глечики-пастки на кінцях листків і полює на комах. Вкажіть, ким для комає є непентес: а)паразитом; б)хижаком; в)нахлібником; г)квартирантом.

 

Тестування по темах “Середовища життя. Хижаки, паразити, нахлібники і квартиранти”

Варіант 2

  1. Мешканців, що проживають у водному середовищі називають: а)галофіли; б)аеробіонтами; в)гідробіонтами; г)планктон.
  2. Виберіть рису, що НЕ характерна для рослин наземно-повітряного середовища: а)листки здатні спрямовуватися до світла; б)скидають листки взимку; в)насіння має пристосування до  поширення за допомогою води у річці; г)за нестачі вологи здатні запасати воду у стеблах.
  3. Водні організми зазвичай заселяють: а)верхні шари води і невеликі глибини; б)нижні шари води і великі глибини; в)рівномірно усю товщу води; г)середні шари води і середні глибини.
  4. Усі водні тварини мають обтічну форму тіла. Виберіть ту форму тіла, яка НЕ являється обтічною: а)торпедоподібна (циліндрична); б)сплющена з боків; в)сплющена у спинно-черевному напрямку; г)округла.
  5. Вкажіть перевагу грунтового середовища: а)високий вміст вуглекислого газу; б)значна щільність; в)наявність світла; г)відносно стабільна температура і вологість.
  6. Муха-цеце проживає в Африці і є кровосисною твариною. Несе подвійну небезпеку для людини: при укусі висмоктує кров і при цьому заражає людину збудником сонної хвороби -  важке захворювання нервової системи. Вкажіть тип паразитизму мухи-цеце. а)соціальний; б)зовнішній; в)внутрішній; г)гніздовий.
  7. Риба-лоцман - типовий вид риб у тропічних морях Атлантичного, Тихого та Індійського океанів. Вона часто плаває біля акул та інших хижих риб і живиться недоїдками. Вкажіть тип взаємозв’язків між рибою-лоцманом і акулою: а)нахлібництво; б)хижацтво; в)паразитизм; г)квартиранство.
  8. Водоплавні птахи змащують жиром пір’я, а водні ссавці - свою шерсть. Така процедура необхідна для: а)збереження тепла; б)захист від  намокання покривів при нирянні; в)створення маскувальне забарвлення; г)збільшення тертя при плаванні.
  9. Велика інтенсивність сонячних променів спостерігається у такому середовищі: а)водному; б)грунтовому; в)наземно-повітряному; г)організмі як середовищі.
  10. Органом дихання тварин у наземно-повітряному середовищі НЕ являються: а)легені; б)зябра; в)трахеї; г)легеневі мішки.
  11. Найбільша різноманітність живих організмів спостерігається у такому середовищі існування: а)водному; б)грунтовому; в)наземно-повітряному; г)організмі як середовищі.
  12. Деякі види грибів обплітають корені дерев і допомагають їм всмоктувати з грунту воду з мінеральними речовинами. Рослина при цьому надає грибу органічні речовини, що утворюються при фотосинтезі. Який вид взаємозв’язку між грибом і рослиною? а)корисний; б)шкідливий; в)нейтральний; г)байдужий.
docx
Додано
31 березня
Переглядів
32
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку