УРОК "День захисників і захисниць України"

Про матеріал
На 1 жовтня припадає одразу три величних свята ‒ свято Покрови Пресвятої Богородиці, День Козацтва та  День захисника Вітчизни. Усі ці свята дуже взаємопов’язані й виникали послідовно. День Покрови – одне зі знаменних християнських свят. Існує легенда, чому так повелось.
Перегляд файлу

Виховний захід

«1 жовтня: Покрова,  День козацтва і захисника України»

 

Ведучий:   На 1 жовтня припадає одразу три величних свята ‒ свято Покрови   Пресвятої   Богородиці, День Козацтва  та  День захисника Вітчизни.

Усі ці свята дуже взаємопов’язані й виникали послідовно.

    День Покрови – одне зі знаменних християнських свят. Існує легенда, чому так повелось.

Розказують, що коли у десятому столітті на Візантію напали сарацини і намагались захопити Царгород, захисники міста у відповідь на свої молитви побачили Пресвяту Богородицю, що зняла з голови покрову і розпростерла над ними. Загарбники відступили. Царгород вистояв. З тих часів Пресвяту Богородицю шанують, люблять і звеличують.

      Вважалось, що до Покрови слід завершити усі польові роботи, адже саме в цей день земля вкривається першим снігом. Казали, що 1 жовтня осінь зустрічається з зимою.

     На Покрову розпочиналось навчання у школах, а дівчата готувались до весілля. Пора весіль і гулянь тривала аж до початку Різдва.

 

     Зі святом Покрови співпадає святкування Дня українського козацтва. З давніх-давен Божа Матір вважалася покровителькою усього українського козацтва. А на Січі запорозькі козаки збудували церкву на честь Покрова Богородиці з її іконою. І, до речі, саме у цей день, козаки збирали Велику раду, на котрій обирали гетьмана й визначалися з подальшими військовими планами.

      Цікаво, що козаки настільки глибоко й щиро шанували образ Покрови Божої Матері, вірили у її силу й урочисто святкували цей день, що у народі закріпилася й друга назва свята – Козацька Покрова.

      Певно, не знайдеться в Україні людини, яка б не знала про козаків. Про них складено безліч творів, книжок і фільмів. Про козацький рід співається й у нашому державному гімні. Образ сміливого парубка, котрий захищає честь та волю нашого народу, міцно закарбувався у пам’яті поколінь. Тож, козак в українській культурі – звитяжний воїн, озброєний захисник Вітчизни, що боронить віру, гідність та звичаї усього нашого народу.

      Унікальність історії нашого народу полягає в тому, що в козаччині виявлявся потяг до волі наших предків. І сьогодні багато хто з нас має козацькі прізвища, що ніби доводить причетність кожного до нашої історії.

Козаки – це вільні люди.

Козаки безстрашні всюди.

Козаки – борці за волю,

За народну щастя й долю.

Козак – це людина чесна і смілива

Найдорожче йому – Батьківщина!

 

 

 

      Починаючи з 2014 року, 1 жовтня набуло ще одного значення – українці святкують День захисника Вітчизни. Експерти з Українського інституту національної пам’яті прийшли до висновку, що це найкращий день для того, щоб вшановувати наших мужніх захисників.

      З 2023 року 1 жовтня є державним святом – Днем захисника України.

    Вдячні нащадки низько вклоняються дідам та батькам, які захищали або захищають нашу землю, несуть або несли службу в лавах армії. Завдяки їм наша Батьківщина незалежна, сильна і могутня, а діти можуть сподіватися на щасливе майбутнє.

 

Дівчата читають вірші:   

Сонце нам сяє майбутнє,

Впевнена наша хода.

Слався ж, весела й могутня

Армія миру й добра.

 

Хай радість вирує

В святковий цей день.

За мир голосуєм,

За щастя дітей.

 

Ми – діти країни, де воля і мир,

Не хоче війни наш народ-богатир!

Стоять матері і батьки повсякчас

На варті свободи і щастя для нас.

 

Непереможну у бою,

Ми любим армію свою.

Їй шлють палкі привіти

Всі українські діти.

 

Армія незламна,

Армія міцна.

Державу Українську

Береже вона.

Всі наші хлопчики теж хочуть бути схожими на українських воїнів, які виявили високе почуття патріотизму, національної гідності, мужність та героїзм. Тому, мабуть, немає жодного хлопчика, який би не мріяв стати мужнім, хоробрим, надійним захисником своєї Вітчизни. Та щоб стати мужнім, надійним захисником Батьківщини, потрібно готуватися до цього з дитинства. Адже солдат має бути дужим, спритним, кмітливим, винахідливим. Він повинен вміти багато чого робити. Ми маємо впевнитися, що ви для цього готові, а тому влаштуємо вам випробування.

За допомогою різноманітних конкурсів спробуємо це з’ясувати.

 

Хлопчики діляться на дві команди.

Конкурс  «Шикуйсь!»    (вчитель роздає картки з номерами від 1 до 5. За командою хлопці мають вишикуватися у шеренгу за номерами від 1 до 5)

 

Конкурс  «Хто швидше одягнеться»    (Виходять по одному гравцеві від команди. Виграє той, хто швидше і краще одягнеться за одну хвилину. Реквізит: куртка, шапка, черевики).

 

Конкурс  «Швидше і сильніше» (Представник команди повинен швидше всіх надути повітряну кульку)

 

Конкурс  «Найкмітливіший» (Кожній команді дається слово з набору букв на військову тематику.    Хлопцям  необхідно зібрати його. Оцінюється швидкість і правильність виконання  ГЕРОЙ, АРМІЯ, ЗБРОЯ, МУЖНІСТЬ, ВІДВАГА, ЧЕСТЬ …)

 

Конкурс  «Спостережливий» (на дошці з’являються картинки на військову тематику. Хлопці мають запам’ятати і відвернувшись, назвати в якій послідовності вони на дошці  )

 

Конкурс  «Лист штабу»  (учасники по одному біжать і оминають кеглі, тримаючи в руках конверт. Повертаються і назад й передають конверт наступному учаснику)

 

      Вітання учасників та переможців.

Ось і закінчилася наша конкурсна програма. Молодці діти! Ви дуже старалися. Проявили свою витримку, сміливість, кмітливість. Тож ми можемо пишатися вами, бо ви найкращі. Ростіть здоровими, загартовуйте тіло і душу. Будьте готові до випробувань у житті. Любіть Україну, вивчайте її історію і примножуйте її славу.

Дівчатка дарують подарунки хлопчикам.

 

 

 

 

 

docx
Додано
29 листопада 2023
Переглядів
130
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку