Урок із природознавства "Які куточки України ти мрієш відвідати"

Про матеріал
Розробка уроку із природознавства на тему " Які куточки України ти мрієш відвідати" для 1 класу.
Перегляд файлу

куточки украТни ти

Природознавство

1 клас

Вчитель початкових kJIaciB К.Г.Чорна

                                 Тема уроку.     куточки Укратни ти MpiE111

Мепш: формувати уявлення про красу природи УЕфа{ни, rpo складати розпоза тро природу Укратни; розвивати умжня висловловати судження, розвивати мислення, увагу, бажання kpaimr, виховувати лобов до почуггя за Укра:ну.

Обладнання: карта CBiTY та карта Укра:ни для школи, isnocTpar-ji i3 зображенням pi3них Укра;ни.

nepe6ir уроку

1.                         класу до уроку.

П. Спостереження за                 в природ[

             —                      у BikH0. Який стан неба? Холодно чи тепло                 Чи е опади?        саме? Чи е BiTep?

— у календаря спостережень YM0BHi знаки, Ш, Повторення вивченого

7. Фронтшљна бесЈДа.

На попередньому ви  що на kapTi Укратни можна побачити гори, водойми й MiCTa. Ви що е головним на kapTi УкраТни. Ви навчилися знаходити i показувати на kapTi Укра\ни П столицю — загадку:

Я мацщ)ував губстац Шоав морюаи.

Втважно гориш блуав

I лиш листок паперу мав. (ICq»na) ---- Що таке карта?

— Що можна побачити на kapTi

--- За допомогою чого на kapTi Укра\ни зображають pi3Hi форми 3eMH0i noBepxHi, водойми?

-—- Якими кольорами на kapTi УкраТни зображують

-— Яким кольором на kapTi Укра:ни зображують гори?

— Яким колюром на kapTi Укратни зображують моря,            озера? ——          i     на kapTi УкраТни столицю -—- MiCT0 Кијв.

IV.                         знань                                теми уроку.

За допомогою карти ви що в YkpaiHi е i гори, pi3H0MaHiTHi водойми. Проте карта не може показати красу природи та rip нашоТ кратни, np030picTb води у й морях, та озерах.

-— Послухайте      М. Сингатвського i ckakiTb, що    поег у своему Бтыёвцщни   Батыёвиџтни       гат К-ихшшјшсь цвнОм до води.  Кличуть сер1Р в зайнки свот.

Кожна Алка в i Зупинись i слухай солов'я, пахне сотИи зетшй. I що цеземля твоя.

             Пригадайте, краевиди е у вашому                  крат.

Наш край е часточкою Укра{ни. Укратнська земля надзвичайно гарна i багата. На е i степи, поля i луки, гори i Ti береги омивають моря, просторами течуљ й  милують око своею красою озера й ставки.

на ви про красу природи Укратни. Ви про те, у яких куточках краТни вам б побувати. Ви навчитеся описувати красу природи УкраТни.

            Упродовж уроку ми шукатимемо                   на запитання:           куточки Укра:ни ти

У. Вивчення нового

1. РозповЈДь з елементами з метою формування уявлення про природу в .uicmcx Укра[ни, — Розгляньте краевиди MiCT Укра1ни на с. 118 MiCTa

Прочитайте Тх назви.

—— Хто з вас бував у цих MicTax?

—- Що вам сподобалося у цих MicTax?

природу MiCT УкраТни, зображених на

Столиця нашо\' kpaiHi ---- MiCT0 Китв —- славиться на весь CBiT своТми парками, скверами i бульварами. Ки\в — одне з озеленених MiCT CBiTY. У е 100 майже 500 ckBepiB i майже 100 У парках Киева насаджено багато дерев, На клумбах ростуть  рослини з

Парки Киева — для та розваг. У парках багато дитячик спортивних kiH0TeaTpiB, озер та cTaBkiB. У багатьох парках е з водними тут можна покататися на човнах i катамаранах.

MicT0                       славиться на всю Укратну та далеко за Ti межами свотм фонтаном, збудованим у

Буг. Це           в YkpaiHi i в        плавучий фонтан, який став символом       Фонтан у вважаеться одним i3 найкращих i видовищних              CBiTY, Цей фонтан особливий ще й тим, що на зиму всю його         опускаютъ           а весною знову     i3 води. За допомогою проектора на cTpyMeHi фонтану демонструеться         у              3-D. Пращое фонтан з весни до oceHi, вечорами на ньому демонструються          та            шоу.

Донецък --- дуже зелене MiCT0, у ньому багато ckBepiB, Одним i3 MiCTa е троянди, переповнюють проспекти, парки, сквери. За це Донецьк отримав назву «MicT0 троянд». На кожного мешканця у Донецьку припадае по кущу троянд. Центром MiCTa на побудоване велике водосховище.

MicT0         розгашоване на 6epe3i     —           Укра\ни. На         в збудована i працюе        яка виробляе електричний струм. Величезна бегонна гребля                завдовжки понад                перегородила      У             е на        0CTPiB Хортиця. Знаменитий цей ocrpiB тим, що це давне поселення            k03akiB. На острова - велика         пам'яток iCTOPii. Десятки                 caHaTopiiB, туристичних баз, 0CTPiB вкритий смерековими й листяними    на ньому е берега,             заростями очерегу). 0CTPiB Хортиця е одним i3 семи чудес УкраТни.

2. РозповЈДь з метою формування уяатення про парки, як i3 мальовничих Укрти. —- Розгляньте фотографй на с. 119 i прочтайте заголовок над ними.

парки УкраТни — це    можна   i милуватися красою природи. Всього на Укратни                40 природних                 Створюються      парки з метою збереження природи            Укратни.

Природний парк «Галицький», що на розташований вздовж (Учитель пропонуе учням розглянути у пЈДручнику фотографгю Јз зобралсенняи краевиДу парку.) На парку багато i cTeniB, де зростають pi3H0MaHiTHi рослини та живе багато тварин. Серед рослин i тварин багато занесених до Червоно\ книги Укратни: лелека чорний, борсук.

Природний парк «Гетьманський», що на територй• CYMcbk0i                   розташований у

Ворскла. (Учитель пропонуе учням розглянути у пЈДручнику фотографјю i3 зображенняи краевиДу парку.) На  парку е сосновий              у якому ростугь дерева Bik0M понад 200 P0kiB. До складу парку входить велике болото, у якому ростугь латаття глечики                 У парку можна   багато   тварин: метелика махаона, жука-оленя, журавля

Природний парк                гори»     на            Тут гори,              просгягаються пасмами з плоскими вершинами,    якими пролягають долини          яри i балки. (Учитель пропонуе учняи розглянути в пЈДручнику      Јз зображенням краевиДу парку.) Гори вкрутй хвойними та листяними          луками та степами, де росте багато             рослин. У багатьох виступають

Природний парк Бескиди», що у розташований у Карпатських горах. На парку на яких е водоспади. Одним i3 таких е водоспад Гуркало. (Учитель пропонуе учням розглянути у i3 зображенням краевиДу парку.) Гуркало своТй Ha3Bi, тому що сильних злив каламутний водний n0Tik i3 великим гуркотом спадае 3i Схили у парку смерековими, ялицевими та буковими в яких водяться олень, козуля, кабан дикий, заецърусак, лисиця, вовк, бурий, а з -— борсук, kiT рись звичайна, зубр.

Природний парк «Черемоський», що в                                                            розташований у

Карпатських (Учитель пропонуе учням розглянути у пЈДручнику фотографЈю i3 зображенням краевиДу парку.) Туг ростуть CTapi та 6Yk0Bi де можна беркута, занесеного до книги Укратни.

Природний парк «Приазовський», що в  розташований на 6epe3i Молочного лиману та Бердянсько\ затоки, що в Азовському MOPi. (Учитељ пропонуе учням розглянупш у фотографјю i3 зображенням краевиДу парку.) На  i зимуе багато водоплавних серед яких багато  У водах природного парку живе багато риби. Особливу м'ясо якого е

смачним i поживним.

VL знань, YMiHb i навичок

Виконання творчого завДання («ЗавДання для друга природи»).

               у яких куточках Укратни ви хочете побувати.                     чому.

VII.




-轡하'두4彎!,專-*


















:Y色晷

pdf
Додано
13 березня 2020
Переглядів
510
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку