Урок на тему:«Слово про похід Ігорів» - найвидатніша пам’ятка літератури Київської Русі. Історична основа «Слова про похід Ігорів»

Про матеріал
Тема. «Слово про похід Ігорів» - найвидатніша пам’ятка літератури Київської Русі. Історична основа «Слова про похід Ігорів».
Перегляд файлу

Тема. «Слово про похід Ігорів» - найвидатніша пам’ятка літератури  Київської Русі. Історична основа «Слова про похід Ігорів».

Мета:   Ознайомити учнів  із давньоруською перлиною українського ліро-

епосу «Слово про похід Ігорів», з’ясувати історичну основу твору; розвивати увагу, спостережливість, вміння визначати факти і домисли, культуру зв’язного мовлення, вміння грамотно викладати свої думки, виважено їх обґрунтовувати; формувати кругозір, світогляд школярів,викликати в учнів гордість за славне минуле рідного краю; прищеплювати повагу до творців героїчного

епосу.

Тип уроку: урок-дослідження

Обладнання: мультимедійна презентація, виставка різних книжкових видань «Слова про похід Ігорів.»

Вам слово, літописці й віщуни

Часів далеких непідкупні свідки.

Вам випадок не взяти ані звідки

В бувальщинах нових старовини.

Обмани і облуди нам доволі,

Хвали пустої і лихої долі!

Пройдемося сторінками сторіч,

За фальш та кривду-

Плата головами.

Тож розповідь про Ігореву січ

Почнемо, братія, щирими словами.  

М. Брачевский

І. Організаційний момент.

ІІ. Актуалізація опорних знань учнів.

- Хто ж такі літописці?

- Кого з відомих літописців ви знаєте?

- Про що розповідається у літописах?

-Назвіть відомі вам літописи?

           -Яку історичну добу описано в літописах?

           -З іменами яких руських князів пов’язаний розквіт Київської Русі?

IIIОзнайомлення з темою уроку та метою

Слайд №1

ІV.Вивчення нового матеріалу.

Слово  вчителя. Світова література знає небагато творів, які б захоплювали нові й нові покоління, до таких пам’яток належить безсмертне слово «Слово про похід Ігорів»

Історики засвідчують, що твір був написаний суцільними рядками без поділу на слова і не було розділових знаків з надрядковими літерами й знаками (титлами), що становилися для економії дорогого пергаменту. Текст слова знаходився у збірнику оригінальних  перекладах давньоруських творів.

У збірник входили «Хронограф Сказання про Індійське царство» «Повість про Акіра Премудрого» Це твір на 10 сторінок. Пізніше дослідник С. Путик виявить, що сторінки були переставленні місцями, а тому під час переписування була  втрачена хронологічна послідовність.

Цю пам’ятку було виявлено на початку  90-х років ХVIII ст.. відомим любителем старовини, колекціонером давніх рукописів, графом О. Мусіним – Пушкіним, колекціонером давніх рукописів, бібліофілом.

  Цей збірник з іншими древніми документами придбав Мусін-Пушкін у колишнього архімандрита Спасо-Ярославського монастиря Іоіля Биковського. У 1800 р. найкращі знавці давньоруських літописів Малиновский, Бантиш – Каменський, Карамзін під керівництвом Мусіна- Пушкіна видали слово великим тиражем. З рукопису було знято копії. Та, що дійшли до нас копія.

Слайд №2 Історична основа «Слова…».

 Київська Русь вела тривалу й тяжку боротьбу проти кочівників, але рідну землю було б легше захищати, якби не було б князівських усобиць. Змагання князів за багатства, а найбільше за землю, ослаблювали міць Київської Русі й відкривали половцям шлях для нападів і нищення. Деякі князі, хоч якось намагалися зарадити лиху і тому вдавалися до різних заходів: укладали з половцями мирні угоди – Володимир Мономах та Святослав - ,  одружувалися з дочками хана, задобрювали подарунками. Але успіху це не мало, бо деякі князі використовували кочівників у боротьбі зі своїми суперниками. Київська Русь нищилася нещадно.

Історичною основою (не темою) «Слова…» є невдалий похід Новгород-

сіверського князя Ігоря Святославича на половців на весні 1185 року.

 

Слайд №3 Карта походу князя Ігоря

Слайд №4 Кого ж вважають автором «Слова…»?

Як свідчить мова «Слово…» , його автором був, безперечно , українець та й увесь зміст поеми ясно вказує , що вона могла повстати тільки на півдні Русі, а не на півночі її. Автор «Слова…» був великим українським патріотом – зазначав Іван Огієнко.

Існує низка гіпотез, щодо конкретних осіб «боярська» версія академіка Рибакова припускає, що автор київський тисяцький (найвища боярська посада Петро Бориславич, історик і публіцист). «Князівська» автор вільно почувається у князівському колі, припускає князів за їхні помилки, хоча думка, що князь сам оспівав себе безпідставна.

Згадується ім’я Володимира- сина Галицького князя Ярослава Осмомисла, брата Ярославни. Найцінніші відомості про автора містить сам твір.

Слайд №5 Коли ж писалася ця пам’ятка?   

Науковці стверджують, що про це можна нині говорити з точністю до 1-2х місяців. Охріменко стверджує «Так можна писати лише невдовзі після походу» на це вказує перше речення «уже» це літо, восени, а не зима. Згадується про ранній падолист.

 Слайд №6 Чи є пам’ятка зразком української літератури?

Пам’ятка є предком української літератури,  не дивно, що їй знайшли у російському монастирі, адже видатні твори можуть далеко «залетіти від дому..» У творі згадуються саме землі сучасної України. Головний доказ-  мова і образна система «Слова..», вони близькі до інших пам’яток  Київської Русі та фольклору, що дійшли до нас з глибини віків. Існує думка, що кожна нація творить свою історію і свою культуру на тих землях , на яких віками живе, жодна інша нація немає права привласнювати цю культуру.

Любов до батьківщини надихала автора «Слова…». Вона начебто водила його рукою. Вона ж зробила цей твір безсмертним – однаково зрозумілим і близьким людям, які, дійсно ,люблять свою батьківщину, свій народ.

Слайд №7

Складання паспорта твору.

Тема: зображення Київської Русі у другій половині XII ст..

Ідея : заклик до єдності князів

Основна думка: тільки в єдності – сила

Жанр: Слово – це урочиста ораторська промова

…….

(Учні записують у картки)

Слайд №8 Сліди Ігоревого походу

Слово вчителя. Сліди Ігоревого походу збереглися і до наших днів.

Археологи на місці битви знайшли чимало речових доказів, що саме тут Ігорева

бойова дружина зазнала нищівної поразки. Сучасні науковці точно встановили час початку походу, обох битв, повернення Ігоря на Руську землю.

Чотири  роки тому, наприклад, був знайдений меч князя Святослава Хороброго (942-972) біля острову Хортиця у Запоріжжі. Тому можемо припустити, що нас очікують розгадки багатьох загадок. А це означає, що у вас є можливість заповнити білі

сторінки історії.

V. Закріплення вивченого матеріалу.

Слайд №9 Завдання взяті з ЗНО.

Вже мабуть зараз вас почали лякати страшним словом ЗНО. Адже отримати вищу освіту – це стати ще розумнішим і відчути повагу до себе. Я пробую вам довести, що ви здатні на будь-які випробування, якщо уважно слухали вчителя та хоч трохинамагались працювати на уроках.

Завдання взяті з ЗНО.

1. Ігор («Слово про похід Ігорів») - це князь

А київський

Б новгород-сіверський

В путивльський

Г чернігівський

Д галицький

2. «Слово про похід Ігорів» - це літературна пам’ятка

А Х століття

Б ХІ століття

В ХІІ століття

Г ХІІІ століття

Д ХV століття

3. У «Слові про похід Ігорів» русичі билися з

А половцями

Б печенігами

В турками

Г татарами

Д готами і гунами

4. Автором «Слова про похід Ігорів» деякі дослідники вважають

А Літописця Нестора

Б князя Святослава

В Бояна

Г самого Ігоря

Д учасника битви з половцями

5. Жанр «Слова про похід Ігорів» у сучасному літературознавстві найчастіше

визначають як

А літописне оповідання

Б історичну повість

В ліро-епічну поему

Г героїчну баладу

Д історичну пісню

Відповіді: Звірте свій результат, виправте, якщо помилились.

VI. Підбиття підсумків уроку.

Слайд №9

Інтерактивна вправа «Мікрофон».

Продовжте речення «Судячи з відомостей про твір, одержаних на

уроці, ця тема здається мені….»

VII. Оголошення результатів навчальної діяльності.

 

docx
Додав(-ла)
Shyndliarska Zinovia
До підручника
Українська література 9 клас (Борзенко О.І., Лобусова О.В.)
Додано
12 жовтня 2023
Переглядів
182
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку