Поняття травлення. Травлення – це сукупність процесів механічної обробки їжі та хімічного розщеплення її компонентів на сполуки, які організм здатний засвоїти та включити в обмін речовин. Всмоктування – це потрапляння речовин, що утворилися в результаті процесу розщеплення, через стінки травного каналу в кров та лімфу.
Види травлення. Порожнинне. Відбувається в травному каналіПристінкове(мембранне)Відбувається в клітинах ворсиноктонкого кишечника. Остаточне розщеплення складових їжі до простих речовин та всмоктування продуктів розщеплення. Включає: Механічна обробка:подрібнення, зволоження, змішування з травними соками, набрякання…Хімічна обробка - розщеплення: Білки амінокислоти (АК)Жири гліцерол + жирні кислоти. Вуглеводи глюкоза (моносахариди)
Травлення. Розщеплення (хімічна обробка їжі) відбувається за допомогою травних соків, які виділяють травні залози. Травні соки містять ферменти. Ферменти – біологічно активні речовини (БАР) білкової природи, які прискорюють біохімічні реакції - це біокаталізатори (1000)!!! Дія ферментів специфічна, каталізують тільки певну хімічну реакцію. Активність ферментів залежить від:температури, p. H середовища (лужне, кисле, нейтральне), концентрації фермента, складу їжі…
Основні властивості ферментів Усі травні ферменти є гідролазами. Гідроліз – розщеплення речовин шляхом приєднання молекул води. Невелика кількість ферменту може розщепити велику масу органічної речовини. Оптимальна t° для роботи всіх ферментів (36 - 37°С). Якщо ці умови змінюються, ферменти знижують свою активність, що призводить до порушення травлення і захворювань. Ферменти діють тільки у певному хімічному середовищі – одні в лужному, інші – в кислому. Специфічність дії – кожний фермент розщеплює поживні речовини тільки певної групи (б.ж.в.) і не розщеплює інші.
Будова зуба Зуб має коронку, шийку, корінь. Емаль (найтвердіша тканина організму) вкриває коронку зуба. Дентин заповнює більшу частину коронки, шийки, кореня. Цемент вистилає шийку, корінь зуба; срияє утриманню зуба в яснах. Пульпа – сполучна тканина, яка заповнює порожнину зуба; до неї відкриваються кровоносні судини, нерви.!!! Зуби закладаються ще в період ембріонального розвитку, перші (молочні) зуби у дитини з’являються після 6-и місяців і до 10 – 12 років вони замінюються на постійні. Остання пара (зуби мудрості) з’являються до 25-и років.
Гігієна ротової порожнини. Гігієна порожними рота є засобом попередженнякарієсу зубів, пародонтозу, неприємного запаху з рота та інших стоматологічних захворювань. Вона включає в себе, як щоденне чищення так і професійну профілактику.!!! За даними Всесвітньої організації охорони здоров*я, 70% людей потребують лікування зубів
Як правильно чистити зуби. Перший етап: Для чищення зовнішніх поверхонь зубів, розташуйте зубну щітку під кутом 45 градусів до лінії ясен. Здійснюючи акуратні, короткі рухи, рухайте щітку вперед та назад по зубах і яснах. Другий етап: За допомогою тих же рухів, очистіть жувальні та внутрішні поверхні зубів. Третій етап: Для чищення внутрішніх поверхонь передніх зубів, утримуйте щітку вертикально й акуратно здійснюйте рухи вверх-вниз кінчиком щітки. Четвертий етап: Не забудьте чистити уздовж лінії ясен, і стежте за тим, щоб добратися до найбільш задніх зубів. Також почистіть язик – це допоможе зберегти свіжий подих!
Травлення в ротовій порожниніВідбувається під дією слини. Слина (1-1,5л за добу) – безбарвна, слизувата, клейка рідина, має слабо-лужну (нейтральну) реакцію. Хімічний склад:вода – 98,5%;лізоцим - бактеріцидна речовина, нейтралізує дію мікробів, сприяє загоєнню ран в ротовій порожнині;муцин (слиз) - зволожує їжу, сприяє формуванню харчової грудки;ферменти: амілаза, мальтаза!!! Під впливом ферментів в ротовій порожнині відбувається початкове розщеплення вуглеводів
Висновки. Травлення – початковий етап обміну речовин. Під час травлення відбуваються механічна обробка та хімічні перетворення, всмоктування та переміщення їжі, видалення неперетравлених решток. Травна система людини має складну будову та виконує секреторну, рухову, всмоктувальну, захисну, видільну та регуляторну функції. Існують різні методи дослідження травної системи