Урок: Особливості будови органів травлення, їх функції

Про матеріал
Розробка уроку з біології 8 клас рівень стандарт за темою:"Будова органів травлення, їх функції"
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Будова та функції травної системи

Номер слайду 2

«Треба їсти, щоб жити, а не жити, щоб їсти» Сократ

Номер слайду 3

Потрібно не тільки знати що з’їсти, але й коли і як. Які знання про травлення необхідні, щоб бути здоровим?М. Булгаков лікар, письменник, роман «Собаче серце»

Номер слайду 4

СКЛАД ЇЖІНеорганічні сполуки. Органічні сполуки. Вітаміни. ВОДАМІНЕРАЛЬНІ СОЛІБІЛКИЖИРИВУГЛЕВОДИ

Номер слайду 5

Поняття травлення. Травлення – це сукупність процесів механічної обробки їжі та хімічного розщеплення її компонентів на сполуки, які організм здатний засвоїти та включити в обмін речовин. Всмоктування – це потрапляння речовин, що утворилися в результаті процесу розщеплення, через стінки травного каналу в кров та лімфу.

Номер слайду 6

Види травлення. Порожнинне. Відбувається в травному каналіПристінкове(мембранне)Відбувається в клітинах ворсиноктонкого кишечника. Остаточне розщеплення складових їжі до простих речовин та всмоктування продуктів розщеплення. Включає: Механічна обробка:подрібнення, зволоження, змішування з травними соками, набрякання…Хімічна обробка - розщеплення: Білки амінокислоти (АК)Жири гліцерол + жирні кислоти. Вуглеводи глюкоза (моносахариди)

Номер слайду 7

Травлення. Розщеплення (хімічна обробка їжі) відбувається за допомогою травних соків, які виділяють травні залози. Травні соки містять ферменти. Ферменти – біологічно активні речовини (БАР) білкової природи, які прискорюють біохімічні реакції - це біокаталізатори (1000)!!! Дія ферментів специфічна, каталізують тільки певну хімічну реакцію. Активність ферментів залежить від:температури, p. H середовища (лужне, кисле, нейтральне), концентрації фермента, складу їжі…

Номер слайду 8

Основні властивості ферментів Усі травні ферменти є гідролазами. Гідроліз – розщеплення речовин шляхом приєднання молекул води. Невелика кількість ферменту може розщепити велику масу органічної речовини. Оптимальна t° для роботи всіх ферментів (36 - 37°С). Якщо ці умови змінюються, ферменти знижують свою активність, що призводить до порушення травлення і захворювань. Ферменти діють тільки у певному хімічному середовищі – одні в лужному, інші – в кислому. Специфічність дії – кожний фермент розщеплює поживні речовини тільки певної групи (б.ж.в.) і не розщеплює інші.

Номер слайду 9

Функції травної системи Секреторна. Рухова. Всмоктувальна. Захисна. Видільна. Регуляторна

Номер слайду 10

Функції травної системи Секреторна. Травні залози виділяють секрети(ферменти) у складі слини, шлункового, кишкового, підшлункового соків та жовчі, завдяки яким відбувається розщеплення речовин.

Номер слайду 11

Функції травної системи. Рухова. Забезпечують м’язи:нижньої щелепи;язика;м’якого піднебіння;стінок травного каналу. Здійснюються:жування;ковтання;проходження харчової маси…

Номер слайду 12

Функції травної системи. Всмоктувальна Через слизові оболонки шлунка, кишечника в кров і лімфу потрапляють:вода, прості поживні речовини, розчинні солі,вітаміни

Номер слайду 13

Функції травної системи. Захисна. Знешкодження мікроорганізмів та шкідливих сполукмигдалики глотки; лімфовузли стінок травного каналу;бактерицидні речовини порожнин травних органів;печінка

Номер слайду 14

Функції травної системи. Видільна. Виведення не перетравлених решток та продуктів обміну речовин

Номер слайду 15

Функції травної системи. Регуляторна Дія гормонів:гастрин - виділення шлункового соку;печінка – вироблення жовчі;апендикс - імунна регуляція

Номер слайду 16

Методи дослідження травної системиІ. П. Павлов засновник сучасної фізіології травлення академік; 1904 р.- лауреат Нобелівської премії з фізіології та медицини за роботу з фізіології травлення;розробив метод фістул, отримав для дослідження секрети слини та шлункового соку

Номер слайду 17

Методи дослідження травної системизондування;ендоскопія;електрогастрографія;ультразвукова діагностика;сканувальна томографія;рентгенографія

Номер слайду 18

БУДОВА ТРАВНОЇ СИСТЕМИ

Номер слайду 19

Номер слайду 20

Будова травної системи. СЛИННІ (3 пари)ЗАЛОЗИ ШЛУНКАЗАЛОЗИ КИШЕЧНИКУПІДШЛУНКОВА ЗАЛОЗАПЕЧІНКАТРАВНИЙ КАНАЛ(8-10м)ТРАВНІ ЗАЛОЗИРОТОВА ПОРОЖНИНАГЛОТКАСТРАВОХІДШЛУНОККИШЕЧНИК(тонкий, товстий)ПРЯМА КИШКА

Номер слайду 21

БУДОВА ТРАВНОГО КАНАЛУ

Номер слайду 22

РОТОВА ПОРОЖНИНА - відділ травної системи, яким починається травний канал. Ротова порожнина вистелена багатошаровим епітелієм та обмежена щелепами, спереду – губами, з боків – щоками, зверху – твердим піднебінням, яке переходить у м'яке піднебіння..

Номер слайду 23

Номер слайду 24

ЯЗИКРухливий м’язовий орган, має корінь, тіло, кінчик. Вкритий слизовою оболонкою, яка містить залози, що виробляють слиз. Поверхня язика має сосочки, в яких є смакові і температурні рецептори, рецептори дотику. коріньтілокінчик

Номер слайду 25

ЗУБИЗуби – кісткові органи ротової порожнини, розташовані в комірках щелеп. За формою і функціями розрізняють на кожній щелепі: різці по 4; ікла по 2;малі кутні по 4; великі кутні по 6. Різці, ікла мають один корінь, кутні зуби2 або 3 кореня.

Номер слайду 26

Внутрішня будова зубашийкакорінькоронка

Номер слайду 27

Будова зуба Зуб має коронку, шийку, корінь. Емаль (найтвердіша тканина організму) вкриває коронку зуба. Дентин заповнює більшу частину коронки, шийки, кореня. Цемент вистилає шийку, корінь зуба; срияє утриманню зуба в яснах. Пульпа – сполучна тканина, яка заповнює порожнину зуба; до неї відкриваються кровоносні судини, нерви.!!! Зуби закладаються ще в період ембріонального розвитку, перші (молочні) зуби у дитини з’являються після 6-и місяців і до 10 – 12 років вони замінюються на постійні. Остання пара (зуби мудрості) з’являються до 25-и років.

Номер слайду 28

Гігієна ротової порожнини. Гігієна порожними рота є засобом попередженнякарієсу зубів, пародонтозу, неприємного запаху з рота та інших стоматологічних захворювань. Вона  включає в себе, як щоденне чищення так і професійну профілактику.!!! За даними Всесвітньої організації охорони здоров*я, 70% людей потребують лікування зубів

Номер слайду 29

Для збереження чистих зубів потрібно користуватись: Зубними пастами. Зубними щітками Жувальною гумкою. Ополіскувачом

Номер слайду 30

Як правильно чистити зуби. Перший етап: Для чищення зовнішніх поверхонь зубів, розташуйте зубну щітку під кутом 45 градусів до лінії ясен. Здійснюючи акуратні, короткі рухи, рухайте щітку вперед та назад по зубах і яснах. Другий етап: За допомогою тих же рухів, очистіть жувальні та внутрішні поверхні зубів. Третій етап: Для чищення внутрішніх поверхонь передніх зубів, утримуйте щітку вертикально й акуратно здійснюйте рухи вверх-вниз кінчиком щітки. Четвертий етап: Не забудьте чистити уздовж лінії ясен, і стежте за тим, щоб добратися до найбільш задніх зубів. Також почистіть язик – це допоможе зберегти свіжий подих!

Номер слайду 31

Травлення в ротовій порожнинівідбувається під дією слини, яка виробляється 3-а парами слинних залоз:

Номер слайду 32

Травлення в ротовій порожниніВідбувається під дією слини. Слина (1-1,5л за добу) – безбарвна, слизувата, клейка рідина, має слабо-лужну (нейтральну) реакцію. Хімічний склад:вода – 98,5%;лізоцим - бактеріцидна речовина, нейтралізує дію мікробів, сприяє загоєнню ран в ротовій порожнині;муцин (слиз) - зволожує їжу, сприяє формуванню харчової грудки;ферменти: амілаза, мальтаза!!! Під впливом ферментів в ротовій порожнині відбувається початкове розщеплення вуглеводів

Номер слайду 33

Розщеплення складних вуглеводів. Полісахариди (складні вуглеводи) амілаза прості вуглеводи (дисахариди) мальтаза моносахариди (глюкоза)

Номер слайду 34

Висновки. Травлення – початковий етап обміну речовин. Під час травлення відбуваються механічна обробка та хімічні перетворення, всмоктування та переміщення їжі, видалення неперетравлених решток. Травна система людини має складну будову та виконує секреторну, рухову, всмоктувальну, захисну, видільну та регуляторну функції. Існують різні методи дослідження травної системи

Номер слайду 35

Домашнє завдання. Скласти план – конспект за презентацією

pptx
Пов’язані теми
Біологія, 8 клас, Презентації
Додано
2 листопада 2023
Переглядів
427
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку