УРОК «ПОДОРОЖ МАЛЬОВНИЧИМИ КУТОЧКАМИ УКРАЇНИ » Тема уроку. Підсумковий урок з теми «Множення і ділення раціональних дробів. Раціональні рівняння». Алгебра 8 клас

Про матеріал
УРОК «ПОДОРОЖ МАЛЬОВНИЧИМИ КУТОЧКАМИ УКРАЇНИ » Тема уроку. Підсумковий урок з теми «Множення і ділення раціональних дробів. Раціональні рівняння». Алгебра 8 клас
Перегляд файлу

УРОК  «ПОДОРОЖ  МАЛЬОВНИЧИМИ КУТОЧКАМИ УКРАЇНИ »

Тема уроку. Підсумковий урок з теми «Множення і ділення раціональних дробів. Раціональні рівняння».

Мета уроку:

     Навчальна: повторити, систематизувати та узагальнити знання і способи дій, які опанували учні під час вивчення теми «Множення і ділення раціональних дробів. Раціональні рівняння».

     Розвиваюча: розвивати обчислювальні навички. Сприяти вихованню інтересу до математики. Формувати позитивний мотив навчання.

     Виховна: виховувати  культуру математичного мислення та записів, уважність, доброзичливість. Розширювати та збагачувати словниковий запас учнів.                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                           

Тип уроку: узагальнення знань, умінь, навичок.

Обладнання: роздавальні матеріали (карта маршруту).

Хід уроку

1.Організаційний момент.

     Відкриваємо зошити, записуємо число, класна робота. Тема сьогоднішнього нашого уроку «Узагальнення і систематизація знань, умінь і навичок із теми «Множення і ділення раціональних дробів. Раціональні рівняння». І я пропоную провести його у незвичний спосіб. Справа в тому, що вам  відомі імена видатних математиків світу, таких як: Рене Декарта, Франсуа Вієта, Піфагора, Архімеда, але на жаль ми мало знаємо про наших українських математиків. Тому на сьогоднішньому уроці ми помандруємо мальовничими куточками нашої України, щоб більше дізнатися про українських математиків.

2. Перевірка домашнього завдання. Актуалізація опорних знань.

Ви знаєте, що для будь-якої подорожі потрібна карта маршруту. Щоб одержати карту вам потрібно пригадати все, що ви вчили на протязі цієї теми і відповісти на запитання, які ви мали на домашнє завдання:

1. Що називається дробом?

2. Який дріб називається алгебраїчним?

3. Який вираз називається раціональним?

4. Як поділити степені з однаковими основами?

5. Сформулюйте основну властивість дробу.

6. Яке рівняння називають раціональним?

Ви справились з цим завданням, тому вирушаємо в путь.

                 Zakarpattia_regions                 Poltava_regions

                      

                                                                           

Chernigiv_regions                                              Volyn_regions

                                                                                                                                                                  

            Ternopil_regions                                   ANd9GcT7q-U3uNKQrTiWuYgWjHDK8q1V0wNrtz9akzc9Tl0GK2cUfntcRw            

                                                                                                                                               

 

 

3. Мотивація навчальної діяльності.

Ви знаєте, що будь-які правила існують для того, щоб, використовуючи їх, можна було розв’язувати задачі. Сьогодні ми розв’язуватимемо задачі, використовуючи правила дій над раціональними дробами, тотожними перетвореннями раціональних виразів і раціональними рівняннями.                                                                                                                                                                      4. Розв’язування  вправ.

     Почнемо ми подорож з Тернопільської області. Тут 21 травня 1889 року в селі Могильниця  Теребовлянського району народився Мирон Зарицький. Професор, кандидат фізико-математичних наук. Працював у політесі. Його називали поетом  формул. Наука для нього – це творчість, котрою він хотів поділитися з кожним, хто цього бажав. З вами він поділився наступними прикладами:

                                                                           

ANd9GcRuVyM4V4tb6T8iN8bXVghEZjttfEIRGnx2fkPEgHanpSQrfiCk4g     Мирон Зарицький

 

Записуємо в зошит №1

А)

Б) -

      Наступне місце нашої зупинки Чернігівщина, де 16 квітня 1932 року в селі Дремайлівка народився Михайло Ядренко. Доктор фізико-математичних наук, член-кореспондент Національної Академії Наук України. Він був завідуючим кафедри теорії ймовірності і математичної статистики Київського державного університету.

H:\Симінар\chernigivska_oblast.png ANd9GcT8cBM0IiXzbYwZK_NtKvgv6tLVBrpNVrgpMvQcge2mYQOdYb6_og

 

 Для вас він залишив наступне завдання:

Записуємо в зошит №2

А) :

Б) : .

       А зараз ми вирушимо в Закарпатську область, де в селі  Лавки Мукачівського району 12 квітня 1936 року народився Петро Гудивок. Заслужений працівник народної освіти України, доктор фізико-математичних наук, професор, автор(співавтор) понад 140 наукових праць. Одну зі своїх праць він залишив вам, а саме спростити вираз.

Zakarpattia_regions  Файл:Гудивок Петро Михайлович.jpg

Записуємо в зошит №3

( - ) : .

      12 вересня 1801 року на Полтавщині народився Михайло Остроградський. Видатний математик працював в Петербурзі, але ніколи не втрачав зв’язків з рідною землею. Навіть під час лекцій він частенько вставляв яке-небудь дотепне українське слівце.

      Одного разу йому спала на думку якась незвичайно приваблива математична ідея в ту мить, коли він ішов однією з вулиць Петербурга. Тоді він почав списувати математичними формулами те, що вважав за чорну дошку, призначену для обчислень. Зненацька дошка стала від нього віддалятися. З’ясувалося  що це була карета. Здивований математик гукав услід візнику: Стривай! Куди ти поспішаєш? Ще трішки!

      Головну мету освіти Михайло Васильович Остроградський вбачав в тому, щоб пробудити здатність до самостійного мислення. Він намагався виховати у своїх учнях почуття гідності та впевненості у своїх силах. А зараз я перевірю ваші сили у доведенні тотожностей.

 

Poltava_regions     13148

 

Записуємо в зошит №4

А) - • ( - ) =

Б).

      А зараз ми згадаємо математика чиє 125 річчя від дня народження ми відзначали 27 вересня. Пригадуєте хто це? ( Михайло Кравчук ). Він народився у 1892 році в селі Човниця на Волині. Доктор фізико-математичних наук, професор Київського Політехнічного інституту. Щоб вирушити в подальшу мандрівку потрібно довести, що значення даного виразу не залежить від значень змінних, які до нього входять.

 

Volyn_regions   ANd9GcSbF_cVehpGVyQi5-rJoaIycPWfgdACVSLF1e_9dU7u6cTQN_Ry

Записуємо в зошит №5

     В столиці нашої країни в Києві 9 жовтня 1926 року народився Євген Вікторовський. Маленький Євген був вундеркіндом, з першого класу переходить у четвертий. Пізніше  став доктором фізико-математичних наук. Працював у Київському політехнічному інституті. Головним об’єктом його досліджень були системи диференціальних рівнянь.

 

Kyiv_regions   Viktorovsky

А вам, щоб повернутися у вихідний пункт потрібно розв’язати рівняння.

Записуємо в зошит №6

А)    

5. Підсумок уроку.

       Я сподіваюсь, вам сподобалась наша подорож. І ви відкрили для себе нові імена українських математиків, систематизували та узагальнили свої знання з даної теми. Бажаю вам гарних досягнень у майбутньому і гарно написати контрольну роботу. Оголошую оцінки за урок.

6. Домашнє завдання.

Повторити §5-7. Виконати тестові завдання ст. 44, 45.

 

 

 

 

1

 

docx
До підручника
Алгебра 8 клас (Мерзляк А. Г., Полонський В. Б., Якір М. С)
До уроку
§ 1. Раціональні вирази
Додано
24 лютого
Переглядів
82
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку