Урок засвоєння нових знань "Огляд будови скелета"

Про матеріал
Ознайомити учнів з особливостями будови та роботи скелета людини і регуляцією процесів руху в організмі людини; розвивати вміння логічно мислити та знаходити зв'язки між особливостями будови й функціями біологічних структур на прикладі м'язів; виховувати розуміння значення нормального функціонування опорно-рухової системи для збереження здоров'я людини.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Огляд будови скелета людиниr

Номер слайду 2

Скелет людини складають 206 кісток. Він поділяється на осьовий та додатковий. До осьового відносяться череп, хребет, грудна клітка і таз. Додатковий утворюють нижні та верхні кінцівки.

Номер слайду 3

Кістки черепа Мозковий відділ (8 кісток)Лицьовий відділ (15 кісток) style.colorfillcolorfill.typefill.onstyle.colorfillcolorfill.typefill.on

Номер слайду 4

Мозковий відділ. Непарні кісти. Лобна. Потилична. Клиноподібнарешітчаста. Парні кісти. Тім’яніСкроневі

Номер слайду 5

потиличнатім’янаскроневавиличнаклиновидналобнаносоварешітчастасльозоваверхня щелепанижня щелепа

Номер слайду 6

Скелет тулуба. Хребет Грудна клітка

Номер слайду 7

Складовими частинами хребта є хребці, їх 33-34. Відділів хребта - 5: - шийний – 7 хребців; грудний – 12 хребців; поперековий – 5 хребців; - крижовий – 5, що зрослися у криж; куприковий – 4-5, що зрослися у куприк.

Номер слайду 8

Хребет має 4 вигини, тому вигляд збоку нагадує латинську букву S. Вигини сприяють збереженню рівноваги та пом’якшенню поштовхів.

Номер слайду 9

Перший (Атлант) та другий (Епістрофей) шийні хребці

Номер слайду 10

Грудна клітка. Грудна клітка складається з 12 пар ребер, грудної кістки – груднини та 12 грудних хребців. 1- 6 пари ребер прикріплюються до груднини, 7-10 пари з’єднані разом і утворюють реберну дугу, а 11 та 12 пари недорозвинені і закінчуються вільно. Донизу грудна клітка розширена.

Номер слайду 11

Тазові кістки. Таз утворений двома тазовими кістками, крижовим та куприковим відділами хребта. З’єднання цих складових частин досить міцне. Таз є поясом нижніх кінцівок. Вони поєднані між собою міцним тазостегновим суглобом.

Номер слайду 12

Скелет верхньої кінцівки. Верхня кінцівка складається з плечового поясу та вільної кінцівки. До плечового поясу належать лопатка та ключиця.

Номер слайду 13

Вільна кінцівка (рука) складається з трьох відділів: плече - плечова кістка;передпліччя – ліктьова та променева кістки;Кисть(5 кісток) – зап’ясток (8 кісток), п’ясток та фаланги пальців (великий 2 фаланги, всі інші 3).

Номер слайду 14

Нижня кінцівка складається з тазового поясу та вільної кінцівки: - стегно – стегнова кістка; гомілка – велика і мала гомілкові; стопа – передплесно(7 кісток), плесно(5 кісток) та фаланги пальців.

Номер слайду 15

Порушення постави. Лордоз(вигин хребна в поперековому відділі)Кіфоз(вигин назад у грудному відділі)Сколіоз(бокові викривлення хребта)

Номер слайду 16

pptx
Пов’язані теми
Біологія, 8 клас, Презентації
Додано
3 березня 2023
Переглядів
295
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку