Відходи беруть нас за горло

Про матеріал
На сьогодні в Україні проблема смітників – одна з найважливіших і найактуальніших серед проблем забруднення навколишнього середовища. Ця проблема настільки нагальна не тільки в Україні, а й у всьому світі, що навіть з’явився такий вислів" відходи беруть нас за горло".
Зміст слайдів
Номер слайду 1

“Відходи беруть нас за горло”

Номер слайду 2

Епіграф:« Якщо людина не зробить так, щоб на Землі стало менше сміття, то сміття зробить так, щоб на Землі стало менше людей »

Номер слайду 3

Мета і завдання. Ознайомитися з проблемами пов’язаними з побутовими відходами, їх негативним впливом на довкілля, визначити основні шляхи їх розв’зання.

Номер слайду 4

Номер слайду 5

В процесі своєї життєдіяльності, людина навіть не бажаючи, та все ж є причиною того, що кількість сміття збільшується. Згідно із статистикою населення України становить близько 46 мільйонів жителів. Якщо розділити 35 мільярдів тонн сміття (яке знаходиться лише на полігонах) на приблизно 46 мільйонів — вийде по 760 тонн на одного українця.

Номер слайду 6

Екологічні проблеми від сміттєзвалищ

Номер слайду 7

160 тисяч гектарів землі України зайнято під смітники !

Номер слайду 8

На планеті близько 3% прісної води. Бережімо її !

Номер слайду 9

Спалювати смітники – небезпечно!

Номер слайду 10

Номер слайду 11

Способи утилізації відходів: 1. Компостування. 2. Спалювання на заводах:-в результаті можна отримати теплову або електричну енергію;3. Піроліз. 4. Вторинна переробка

Номер слайду 12

Проблеми переробки сміття. В Україні немає жодного сучасного сміттєпереробного заводу.3% сміття переробляється.97% сміття-викидається і накопичується.

Номер слайду 13

Приклади вторинної переробки відходів: Кожна тонна металу, виплавлена з лому,обходиться в 20 разів дешевше,ніж з залізної руди. Гумові покришки охолоджують рідким азотом,гума стає крихкою. Їх подрібнюють і отримане додають у дорожнє покриття. Зі скла виготовляють папір,який не горить,не псується і аркуш у 2-3 рази тонший за звичайний. Склобій використовують як цементуючий матеріал для виготовлення керамічної плитки.

Номер слайду 14

Переробка пластика: Пластикові матеріали не розкладаються в ґрунті до 1000 років,їх спалювання може бути додатковим джерелом енергії,але при цьому необхідні дуже дорогі очисні споруди. Тому найбільш вигідним та екологічно чистим є їх вторинна переробка. З пляшок для мінеральної води роблять волокна для текстильної промисловості. Волокна модифікують,надають їм необхідних властивостей,уводять барвники та добавки.

Номер слайду 15

З переробленої полімерної сировини одержують: Упаковки(коробки,мішки,плівку);Засоби будівництва(перегородки,дах,навіси, огорожі,опори,труби);Устаткування площадок і парків(столи,стенди);Плівки для теплиць;Декоративні вироби;Фурнітури для меблів,машин,будівництва

Номер слайду 16

Чи загрожує сміттєва криза нашому селу?

Номер слайду 17

Звідки все це сміття?

Номер слайду 18

Номер слайду 19

Ми сортуємо сміття

Номер слайду 20

Результати досліджень за один день (понеділок)Метал -------------------- 170г (12,8%)Папір ---------------------- 90г (6,8%)Пластмаси ---------------70г (5,4%)Скло ------------------------170г (12,8%)Харчові рештки -------- 820г (62,2%)Всього ---------------------1320г (100%)

Номер слайду 21

Результати досліджень за тиждень. Метал -------------------- 468г (4,9%)Папір ---------------------- 1110г (11,8%)Пластмаси ---------------434г (4,6%)Скло ------------------------752г (7,9%)Харчові рештки -------- 6704г (70,8%)Всього ---------------------9468г (100%)

Номер слайду 22

Аналіз дослідження: У сім’ї з 4 чоловік за місяць утвориться 38 кг побутових відходів. У нашому селі проживає близько 1000 чоловік, тобто 9500 кг сміття за місяць. А за рік -114 тонн.

Номер слайду 23

Масові частки складових відходів

Номер слайду 24

Розпад відходів. Харчові рештки. Нехарчове сміття

Номер слайду 25

Розпад відходів. Харчові рештки. Нехарчові рештки

Номер слайду 26

Наші пропозиції:сортувати сміття за категоріями;не спалювати листя та інші горючі відходи ( пластмасу, деревину і т. д);організувати здачу відходів на вторинну переробку;надавати перевагу товарам багаторазового використання;накладати штрафи на громадян та організації, що викидають сміття в будь-якому місці;організувати контроль за сміттєзвалищами.

Номер слайду 27

Висновки Отже метод “ як з очей, так і з думки ” проблеми не вирішує. З 1 січня 2018 року в Україні вступає в дію норма закону, згідно з якою заборонятиметься захоронення побутового сміття на звалищах без сортування та переробки. Тому нам все одно доведеться перейти на роздільний збір сміття та почати його переробку. А поки змушені перебудовувати свідомість і вчитися дбати про світ, у якому живемо. Якщо ми не будемо байдужими до проблем довкілля і дотримуватимемось пропозицій, можна сподіватися, що чистими будуть кожна вулиця, місто, село, країна, а люди будуть у злагоді з природою.

Номер слайду 28

Дякуємо за увагу

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Кримська Людмила
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додав(-ла)
Кудря Сніжана
Пов’язані теми
Екологія, 11 клас, Презентації
До підручника
Екологія (рівень стандарту, академічний рівень) 11 клас (Царик Л.П., Царик П.Л., Вітенко І.М.)
Додано
30 листопада 2023
Переглядів
129
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку