Виховна година " Історія виникнення хліба"

Про матеріал
У матеріалі виховної години "Історія виникнення хліба" розкриваються питання виникнення "праматері" хліба-каши, технології обробки зерен первісними людьми та випікання у печі, знайомство з професією "пекар",її ролі в історії, цікаві факти про замінники хліба в країнах світу-рис, амарант, маїс, місце хліба в історії людства та історії України, розширити кругозір учнів про народні звичаї про хліб, зберігання та етикет вживання, повагу до хліба.
Перегляд файлу

Виховна година

Тема: Історія виникнення хліба

Мета:

Навчальна:

- сформувати у учнів знання про історію виникнення хліба, його культуру споживання, технологію обробки зерен та способи випікання у печі;

- дати знання про професію «пекар»;

-розширити словник учнів народною творчістю про хліб (приказками, прикметами, крилатими висловами);

Розвиваюча:

- розвивати асоціативне  та логічне мислення;

-формувати практико-орієнтовну пізнавальну діяльність;

-развивати наполегливість в  досягненні бажаного результату;

Виховна:

-виховувати цінувати українську історію, пріоритети   національних вподобань;

-шанобливе ставлення до хліба;

-повагу до звичаїв, традицій народу України.

План уроку

1.Вступ.

2.Історія виникнення «праматері-хліба».

3.Історія першої печі.

4.Професія пекаря в історії людства.

5.Національні вподобання народів світу.

6.Місце хліба в історії України.

7.Народні звичаї про хліб.

8.Вікторина.

 Вступ

    Діти, сьогодні, ми дізнаємось, історію виникнення злакових культур , а саме з чого робили хліб наші предки, дізнаємось про «замінники « нашої традиційної муки із пшениці, в інших країнах світу. А ще ми зануримось в глибину віків та швидко пройдем шлях, яке людство проходило десятки років, від зернятка  до каші-«праматері» хліба, реконструюємо першу піч з каменів, де пекли хліб та порівняємо хліб прісний-глевкий та важкий, як його називали греки, який їли в Стародавній Греції та хліб на заквасці.  Ще ми продегустуємо різні сорти хліба. А ще, дізнаємось про маїсовий  ( кукурудзяний) хліб, в країнах Американського континенту ,рисовий хліб, в країнах Азії, про зерна амаранту, в Південній Америці, користь хліба та умови його зберігання. Проведемо вікторину, де ви продемонструєте свої засвоєні знання.

Історія виникнення « праматері- хліба»

Діти, на цю виховну годину, ви підготували доповіді. Прошу розказати цікаві факти про історію «першого» хлібу ( учні розповідають)

   Першою «хлібною рослиною» потрібно вважати не злакові культури-ячмінь, жито, пшениця, рис ,а дуб та ядра горіхів. Жолуді та горіхи первісні люди, використовували для приготування плоских млинчиків, яких вважали хлібом.

Історія вже не пам’ятає дати, коли людина розтерла зерна в муку та отримала перше борошно, яке розмішала з водою та на розжарених каміннях випекла перший хліб.

   Спочатку люди їли сирі зерна. Потім навчилися виготовляти борошно. Для цього використовували кам’яні зернотерки. .З’єднавши подрібнені зерна та воду, первісні люди дізнались про кашу. Каша і була праматір’ю хліба. З появою вогню, їжа стала смачнішою.

(Демонстрація на практиці  розтирання зерна пшениці в керамічній ступці, в муку, з додаванням води та формування з суміші круглих млинчиків, імітуючи вигляд першого хліба )

Перша піч людства

Одного разу, хтось не додивився , спік кашу і отримав твердий корж. Перші люди це спекли в примітивній печі. Виглядала вона так: два камені з двох сторін і третій, покладений на них зверху. Верхній-плоский та довгий-використовували, як жаровню. На нього клали сирі коржі, а під ним розводили вогонь. А трошки згодом, хтось додумався покласти четвертий камінь зверху коржа і він своїм теплом, пропікав верхню частину коржа. Пізніше піч стала ще ефективнішою- викопали яму та обклали її камінням. Внизу розводили вогонь .Коли вогонь каміння нагрівав, жар вигрібали та в яму клали сирі коржі, а верх ями закривали плитою, яку засипали жаром. Подібними печами зараз користуються в Середній Азії, коли випікають лаваші.

 Зараз, разом з вами, ми зробимо ретроспективу самої першої печі, з камінців(учні складають маленьку  піч з камінців, згідно тільки що прослуханого матеріалу)

 

Професія пекар в історії

  Слово «пекар» зустрічається з 1300-1200 роками до н.е. А набуло воно повагу  8-9 століть тому. Раб, який був пекарем коштував у 3-4 рази дорожче, ніж раб-швець або землероб. Його поважали. Той, хто вбивав пекарів , отримував у 3 рази більшого покарання. Згодом ,почали відкривати школи пекарів, де вчили випікати різні сорти хліба. Ось давній  Греції пекарі випікали багато сортів хліба. Для хворих-з оливковою олією, для спортсменів- білий , з маслинами та горіхами, для рабів-темний, аж чорний, важкий та грубий.

Коли ж люди навчилися випікати хліб? Відомо, що біля 4000-го року до н.е.  Єгиптяни першими стали випікати хліб, а потім, робили хліб на заквасці. Його ще Геродот називав «гнилим» бо був не такий твердий, як прісний.

 Римський імператор придумав розцінки на продаж зерна, для хліба і ніхто не міг продати вище. Сама вища ціна була 100 динарів (це гроші) за пшеницю, ячмінь та жито-60 динарів.

 Знайдена археологами буханка хліба круглої форми, як паляниця-вік хлібу 3400 років тому. Зберігається  музеї мистецтв, в Нью-Йорку, а у  місті Цюріх (Швейцарія) є знахідка хліба з кам’яного віку-6000 років тому.

Практична частина: учні кладуть зроблені хлібці в духовку, для готування.

Національні вподобання народів світу

В різних кінцях світу  люди вживають різні зернові культури. Населення Європи, Близького Сходу, Північної та Південної Америки, Австралії, вживають пшеницю.

Населення далекого Сходу-рис, на півдні Індії переважає рис, а на півночі-пшениця.

В країнах Середнього Сходу, населення вживає просо, сорго, кукурудзу.

В Центральній Америці переважає кукурудза, в тропіках Африки мільйони людей харчуються просо та сорго. Але все ж такі першість можна віддати пшениці та рису.

  Для країн Американського континенту у давні часи основним зерном був маїс-кукурудза. Кукурудза вирощувалась ще за кілька  тисячоліть до нашої ери. Спочатку вона вживалась жителями Південної Америки. Потім індійські племена занесли її до Центральної Америки. Першим з європейців побачив маїс Христофор Колумб на о. Куба, у 1492 році. Індійці вживали не тільки зерна , але і стебла кукурудзи. Її пилок добавляли до супів. А перуанці варили, смажили зерна, пекли коржі, зі стебел варили сиропи та виготовляли вино. Кукурудзяним пилком начиняли пиріжки. Вирощували її у тропічних лісах, а добривом слугувала риба (оселедець), яку по одній клали в лунки. Цей рибний екстракт і зараз використовують в господарствах.

 А для 1/3 населення Землі (переважно в Азії), рис є хлібом. «Сарацинське пшоно» так його називали раніше, привозили в різні країни світу. Десь клімат підходив для вирощування, а десь-ні. Лише з 1960-х років поширюється вирощування на Україні. Рису треба тільки вода та тепло. У Китаї рис вирощували ще 5000 років тому. У Європу рис завезли араби. З 711 року, коли араби завоювали Іспанію, рис почали вирощувати на Піренейському півострові. Іспанці у 17 століття завезли рис до Америки. Рисові хлібці, гарнір, рисова лапша, рисовий папір для spring-roll-частина азійської кухні.

А ось ще  нова культура- амарант. Батьківщина амаранту- Південна Америка. Інки називали її їжею богів. Іспанські завойовники забороняли їм вживати амарант  і зараз амарант став символом опору поневолювачам. Після 4 століть забуття цим зерном зацікавились не тільки в Америці, а й Індії, Італії,

 Англії , Австралії, в Україні. Це зерно добавляють в супи, варять кашу, роблять хлібці.

Прикро, але за 6000 років, людство не винайшло жодної злакової культури. Однак недавно, після великої кропіткої роботи, з’явилась нова культура-це штучно виведений гібридний злак- тритікале. Тепер  на 500 000 гектарів у Європі,  США, Південній Америці це все вирощують. Тритікале- це щось між житом та пшеницею. Винайшов його шотландський ботанік у 1875 році. Досліди йшли довго і тільки в 1970-х роках все це дало результат. Цей злак  має високий вміст білка, витривалий та врожайний.

Місце хліба в історії України

Хліборобство в Україні має дуже давні традиції, які ідуть з неоліту.  Це було основним заняттям українців. Про це свідчать розкопки, які виявили вирощування та вживання різних хліборобських культур.

Житній хліб вважався популярним серед хлібів. Він духмяний та смачний! І  немає йому рівних. «Пшеничка годує за вибором, а мати- жито-усіх підряд», »Житній хліб-калачу дід»- так говорили наші предки. Але так було не завжди. Жито вважалось бур’яном на пшеничних полях і довго на нього не звертали уваги. Пшеничне борошно було для випікання калачів, що не доступно простим та бідним людям, а ось житній хліб та ще здобрити якісною олією, сквашеним молоком для закваски, додати прянощі  і буде житня паляниця- цариця серед хлібів.

Народні звичаї, пов’язані з хлібом

У 6 та 5 тисячоліттях до н.е., хліб-прісні коржі-випікали з кров’ю жертовних , принесених з полювання тварин. Так Британії ,коли сіяли хліб, в землю клали шматочок черствого хліба, щоб задобрити матір- землю. В Україні був звичай, тримати черствий буханець хліба , який випікали перед Пасхою, в страсну п’ятницю. Хліб також не викидають, бо то вважається поганою прикметою, а віддають тваринам та пташкам. Так само, крихти від Пасхи , теж висипають пташкам.

Роль хліба для людства

Хліб для нас став засобом об’єднання людей «Смак розділеного хліба ні з чим не зрівняти», він об’єднує родини та культури, його роздають  у години бід та голоду. Коли запитали філософа Діогена, коли краще їсти хліб-вранці, вдень чи ввечері, він відповів: »Багатий їсть , коли захоче, а бідний, коли зможе». Ще за 400 років до н.е. писали «про шкоду гарячого хліба і про користь його запаху». В місті Салерно, в Італії, була перша в Європі медична школа-ось пам’ятка:

«Хліб не гарячим нехай буде,

Квашеним, пористим, повинен бути,

Добре пропеченим, в міру солоним, чистим,

Тоді він здоров’я дає.

Візьмемо одну з українських страв-млинці. Це один із найдавніших кулінарних винаходів. Родом вони з 9 століття, коли предки поклонялись язичницькому богу Сонця та мають форму сонця. Існують багато рецептів цієї страви-із пшеничного, гречаного, житнього, ячмінного, рисового борошна, з різними начинками. Приготуйте та скоштуйте, при нагоді.

У нас вже спікся хлібчик. Пропоную дегустацію та розказати свої враження.(відповіді учнів )

Зараз проведемо вікторину, для закріплення вивченого матеріалу, про історію виникнення хліба.

Вікторина

1.Яку  рослину вважали «хлібною», у первісних людей?

2.Як називали кашу, стародавні люди?

3.У яких народів було першим випікання хліба? Виберіть правильну відповідь: римляни, єгиптяни, греки;

4.Поясніть, що для вас професія «пекар»?

5.В яких країнах світу вживають хліб з муку, з пшениці?

6. Який відсоток людей , в світі, вживають рис?

7.Назвіть відомі вам страви з рису?

8.Назвіть ще рослини, які можуть бути замінниками хліба?

9.Назвіть улюблені сорти хліба, поясніть ваші вподобання.

10.Пригадайте, в яких казках та прислів’ях, є нагадування про хліб?

Діти, ось і добігла кінця наша подорож в історію виникнення хліба. Дякуємо за активну пошукову роботу та цікавий історичний матеріал всіх, хто приймав участь. Сподіваюсь, що цей матеріал вам знадобиться на уроках «Я досліджую світ», етики, етикету , для розширення загального кругозору.

До нових зустрічів!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

docx
Додав(-ла)
Іонова Ольга
Додано
26 лютого
Переглядів
112
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку