Виховна година "Визволення Миколаївщини"

Про матеріал
Презентація до дня Визволення Миколаївщини. Зручно і швидко розкаже учням старшої школи про наші мальовничі куточки Миколаєва
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Герої визволення Миколаєва

Номер слайду 2

16 серпня 1941 року німецькі війська ввійшли в Миколаїв. На території області окупанти створили Генеральний округ Миколаїв (нім. Generalbezirk Nikolajew) у складі рейхскомісаріата Україна. Генеральним комісаром Миколаєва було призначено Евальда Опперманна.

Номер слайду 3

Нелегкий шлях до перемоги Визволення України почалося під час Сталінградської битви (листопад 1942 — лютий 1943 р.), яка поклала початок корінному перелому у війні на користь СРСР. Остаточне ж визволення українських земель почалося в ході Курської битви (5 липня—23 серпня 1943 р.) 1944 р. радянське командування силами чотирьох Українських фронтів, які налічували понад 2,3 млн осіб, здійснило серію блискучих наступальних операцій, остаточно визволивши територію України. Радянським військам протистояла гітлерівська група армій «Південь» (командувач — генерал-фельдмаршал Е.Манштейн, із березня — генерал В. Модель), яка налічувала 1,8 млн осіб.

Номер слайду 4

Битва за визволення України тривала 22 місяці

Номер слайду 5

Німецько-фашистська окупація Миколаївщини тривала більше 30 місяців. 6 березня 1944 року на території Миколаївщини розпочалася одна з блискучих наступальнихоперацій у Великій Вітчизняній війні —Березнегувато-Снігурівська. Розгорнулися наступальні операції у південному та південно-західному напрямках.

Номер слайду 6

Визволення 18 березня почалися наполегливі бої за місто Миколаїв, які тривали 10 днів. 28 березня місто було визволено, а 4 квітня було завершено визволення Миколаївської області від німецько-фашистських загарбників. 29 днів тривало визволення нашої області, починаючи з Нового Бугу і до Очакова. 160 тисяч чоловік віддали своє життя за Миколаївщину.

Номер слайду 7

Дорога ціна війни… За період окупації на Миколаївщині було знищено 74500 мирних громадян і 30690 радянських військовополонених. До Німеччини насильно вивезено 25000 чоловік. На фронті загинуло 70 тисяч уродженців області.

Номер слайду 8

У ході визволення області активно взаємодіяли з наступаючими військами місцеві жителі . Разом з солдатами вони ремонтували мости і дороги, евакуювали поранених, на плечах доставляли снаряди, патрони, пальне.

Номер слайду 9

Імена воїнів, які загинули під час оборони та визволення Миколаївщини, увічнені у 5-му, 7-му та 8-му томах меморіального видання Книги Пам'яті України

Номер слайду 10

Номер слайду 11

28 березня 1944 разом з іншими сполуками військ увірвався до Миколаєва і звільнив його від окупантів.  На честь генерала Карпа Свиридова була названа вулиця в Ленінському районі.

Номер слайду 12

Віктор Лягін У лютому 1943 р. фашисти вийшли на слід Лягіна, заарештували його і влаштували нелюдські тортури 17 травня 1943 В. А. Лягін був розстріляний. 

Номер слайду 13

Шура Кобер і Вітя Хоменко

Номер слайду 14

У Миколаєві іменами юних героїв названі школи, де вони вчилися, встановлені меморіальні дошки, названі вулиці, бібліотека, теплохід. 5 листопада 1959 в Піонерському сквері було відкрито бронзовий пам'ятник героям-підпільникам.

Номер слайду 15

Пам*ятники На честь 200-річчя Миколаєва 5 вересня 1989 був встановлений пам`ятник кораблебудівникам. Це дуже незвичайний пам`ятник. Авторами скульптури були майстри з Києва. 

Номер слайду 16

Це пам`ятник першому громадянину Миколаєва  - Михайлу Леонтійовичу Фалєєву.

Номер слайду 17

У мікрорайоні Матвіївка стоїть Меморіал пам'яті загиблих у роки Великої Вітчизняної війни. 

Номер слайду 18

Пам'ятник воїнам-танкістам визволителям Миколаївщини

Номер слайду 19

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
4.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
4.7
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Хозе Олена Олександрівна
    Загальна:
    4.7
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    4.0
    Відповідність темі
    5.0
ppt
Додано
18 січня 2021
Переглядів
2388
Оцінка розробки
4.7 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку