Вітаміни, їх значення для життєдіяльності людини

Про матеріал
Розробка уроку за темою :"Обмін речовин. Будова та функції органів травлення" 8 клас рівень стандарту
Зміст слайдів
Номер слайду 1

ВітаміниЇх роль у житті людини

Номер слайду 2

Вітаміни - (віл лат.vitа «життя») — речовини, які потребує організм для нормальної життєдіяльності. Відкриті у 1880 р. російським лікарем М. І. Луніним.!!! Вітаміни приймають участь в багатьох біохімічних реакціях. Відомо близько 50 вітамінів, для зручності їх позначають буквами латинського алфавіту: A,C,D,E,K,PP!!! Порушення постачання вітамінов в організм людини приводить: Гіповітаміноз - недолік вітаміну Авітаміноз - відсутність вітаміну. Гіпервітаміноз - надлишок вітаміну.

Номер слайду 3

Авітаміноз

Номер слайду 4

Що таке авітаміноз?

Номер слайду 5

Основні симптоми авітамінозу:дратівливість; депресія; сонливість; слабкість, втома;

Номер слайду 6

Наслідки авітамінозу. Цинга — відсутність вітамину СБері-бері— відсутність вітаміну B1 Рахіт — відс. вітаміну DПеллагра — відс. вітаміну PP

Номер слайду 7

Гіпервітаміноз

Номер слайду 8

Що таке гіпервітаміноз?

Номер слайду 9

Симптоми ГІПЕРВІТАМІНОЗУ:втрата апетиту, алергія;нудота, блюваня, пронос або запор;сильні головні болі та болі в животі;підвищення збудливості нервової системи;випадання волосся;лущення шкіри.

Номер слайду 10

До 90-х років ХХ століття було відомо лише 13 вітамінів. Однак йшли часи, відкриття та дослідження ставали більш розширеними і невдовзі бурхливий розвиток науки і техніки зумовив можливості глибше заглянути в таємниці природи і вітамінів. Нині вже відомо по чотири різновиди вітамінів С та D, десятки - вітаміну Е, В. Проте ось уже багато років поспіль вчені не втомлюються сперечатися, які ж з вітамінів корисніші – натуральні, отримані з овочів, фруктів чи синтетичні, ті, що виділені з природних джерел чи отримані з природної сировини?

Номер слайду 11

ВІТАМІНИВІТАМІН(добова потреба)ЗНАЧЕННЯХВОРОБАПРОДУКТИ

Номер слайду 12

Вітамін А - ретинол (1 -2 мг) Значення: впливає на ріст, розвиток організму, імунітет, зір. При А-авітамінозі порушується зір, знижується опірність організму до інфекцій, затримується ріст і розвиток організму. Може виникнути особливе захворювання — "куряча сліпота": з настанням сутінок у хворих слабне зір. Міститься переважно в їжі тваринного походження: Продукти: риб’ячий жир, ікра, вершкове масло, молоко, яєчні жовтки, печінка. Провітаміни вітаміну А називаються каротини. Вони містяться в плодах овочів і фруктів, які мають червоний відтінок: морква, шпинат, абрикос, червоний перець, помідор.

Номер слайду 13

Номер слайду 14

Вітаміни групи в. Вітамін B1- тіамін (2 -3 мг). Значення: бере участь в обміні білків, жирів, вуглеводів. При авітамінозі вітаміну B1 виникає тяжке захворювання «бері-бері». Симптоми: параліч, атрофія м'язів, різке схуднення організму в цілому. З’являється дратівливість, порушається діяльність нервової системи. Продукти: чорний хліб, вівсяна, гречана крупи, яєчні жовтки, печінка.

Номер слайду 15

Вітамін В2 – рибофлавін (2-4 мг). Значення: необхідний для синтезу ферментів. При авітамінозі вітаміну порушується діяльність нервової системи,уражається рогівка очей, шкіра, слизові оболонки порожнини рота. Продукти: рибні продукти, печінка, молоко, гречана крупа, м’ясо, дріджі, овочі. Вітаміни групи в

Номер слайду 16

Вітамін В3 - ніацин (чоловіки 16мг; жінки 14мг)Значення: необхідний для реакцій окиснення у живих клітинах. Авітаміноз В3 призводить до дермату, діареї, а також спричинює таке захворювання як «пелагра» (авітамінозне захворювання шкіри). Продукти: житній хліб, гречка, квасоля, м'ясо, печінка. Вітаміни групи в

Номер слайду 17

Вітамін В4 – холін (2 - 3мг). Значення: необхідний для роботи мозку, нирок,печінки, м'язів серця. Авітаміноз В4 або відсутність холіну в їжі призводить до відкладення жиру в печінці, ураження нирок і кровотечі. Продукти: яєчний жовток, картопля, перець, помідори. Холін необхідний для лікування захворювань печінки і при атеросклерозі. Вітаміни групи в

Номер слайду 18

Вітаміни групи ВВітамін В5 - пантотенова кислота (чоловіки10мг; жінки 6-7мг). Значення: входить до складу ферментів, що беруть участь у знешкодженні токсичних речовин, приймає участь у багатьох каталітичних процесах. Авітаміноз В5: дерматити, неврити, порушення обміну речовин. Продукти: дріжджі, печінка, яйця, зелені рослини, молоко, морква, капуста.

Номер слайду 19

Вітамін В6 – піридоксин (1,8 – 2,2 мг). Значення: необхідний для засвоєння білків та жирів, сприяє утворенню червоних кров'яних тілець. Регулює стан нервової системи, попереджує запалення шкіри, підтримує здоров'я зубів та ясен. Регулює обмін речовин; необхідний для нормального функціонування центральної і периферичної нервової системи. Авітаміноз В6: анемія, порушення обміну речовин, дерматит, неврити, запалення слизових оболонок. Продукти: печінка, м’ясо, горіхи, гранат, обліпиха, бобові, синтезується мікрофлорою кишечнику. Вітаміни групи В

Номер слайду 20

Вітаміни групи ВВітамін В9 - фолієва кислота (2 - 3мг). Значення: фолієва кислота є одним з ферментів синтезу амінокислот, впливає на кровотворення, стимулює утворення еритроцитів й лейкоцитів, знижує вміст холестерину в крові. Авітаміноз В9 розвивається недокрів'я - анемія. Продукти: зелені овочі з листям, бобові, горіхи, хліб з борошна грубого помолу, печінка, мед.

Номер слайду 21

Вітаміни групи ВВітамін В12 – ціанокобаламін (2,4 мг)Значення: бере участь у кровотворенні, регулює вуглеводний і жировий обмін в організмі; пом’якшує біль в очах, лікує іноді безпліддя, особливо у чоловіків. При авітамінозі В12 розвивається недокрів'я — анемія. Хронічна недостатність вітаміну призводить до необоротнього руйнування нервових волокон, психічні розлади. Продукти: молочні, молочно-кислі продукти, море-продукти, яєчний жовток, м'ясо, печінка.

Номер слайду 22

Вітамін с. Вітамін С - аскорбінова кислота (75 -105 мг) Значення: підвищує імунітет, сприяє утворенню органічних речовин кісток, розщепленню холестерину у печінці. Авітаміноз аскорбінової кислоти: може викликати хворобу «цинга» Симптоми: шкіра стає блідою, сухою, шорсткою, ясна спочатку бліді, згодом червоніють, набрякають, починають кровоточити. Зуби розхитуються і випадають. На шкірі з'являється дрібнокрапковий висип, виникає анемія та крововиливи у м’язи. Порушуються функції кишково-шлункового тракту, серцево-судинної системи, знижується тиск крові, неврити. Продукти: цитрусові, плоди шипшини, перець, смородина, лохина, цибуля.

Номер слайду 23

Вітамін групи с. Вітамін С - аскорбінова кислота (75 -105 мг) Значення: підвищує імунітет, сприяє утворенню органічних речовин кісток, розщепленню холестерину у печінці. Авітаміноз аскорбінової кислоти: може викликати цингу- порушення в центральній нервовій системі (неврастенія) та змін на шкірі і слизових оболонках. Шкіра стає блідою, сухою, шорсткою, ясна спочатку бліді, згодом червоніють, набрякають, починають кровоточити. Зуби розхитуються і випадають. На шкірі з'являється дрібнокрапковий висип, виникають анемія та крововиливи у м’язи. Порушуються функції кишково-шлункового тракту, серцево-судинної системи, знижується тиск крові. Продукти: цитрусові, плоди шипшини, перець, смородина, лохина, цибуля.

Номер слайду 24

Вітаміни групи DВітамін D – кальциферол (15-25 мг) Значення: регулює рівень кальцію та фосфору в крові, міцність кісток та зубів, тільки в присутності вітаміну D засвоюється Са. При авітамінозі вітаміну групи D, у дітей переважно перших трьох років життя з'являються ознаки рахіту. Виникає особливо в періоди інтенсивного росту, якщо білкове харчування дітей є недостатнім, а також має місце різка зміна кліматичних умов. У дорослих (особливо у вагітних жінок), які мало перебувають на сонці, не вживають достатньо повноцінної їжі, кісткова тканина втрачає кальцій і кістки розм'якшуються, розвивається остеопороз. Продукти: риб’ячий жир, печінка, яєчний жовток, молоко авокадо, вершкове масло, сонячне світло.

Номер слайду 25

Номер слайду 26

Вітамін ЕВітамін E –токоферол (10-12мг) - антистерильний, вказує на роль цього вітаміну в репродукції. Значення: запасається в жировій тканині. Впливає на репродуктивну систему, поліпшує жировий, білковий, мінеральний обмін. Біологічне визначення вітаміну E визначили на вагітних щурах. Одержуючи корм з нестачею токоферола, щури не можуть виносити плід до кінця терміну, і той або народжується мертвим, або розсмоктується в матці. Авітаміноз вітаміну Е спричиняє безплідість, збільшення самоабортів. Продукти: зелене листя рослин, а також бавовняна, арахісова, соєва і соняшникова олії, горіхи.

Номер слайду 27

Номер слайду 28

Вітамін КВітамін К – нафтохінон (0,2 – 0,3мг) Значення: бере участь в регуляції процесів зсідання крові, необхідний для роботи серцевого м’яза, укріплює стінки кровоносних капілярів, сприяє припиненню кровотечі. Авітаміноз вітаміну К: кровотечі, ламкість судин, порушення роботи серця. Продукти: капуста, гарбуз, курага, щавель, шпінат, спаржа, петрушка, картопля, печінка.

Номер слайду 29

Вітамін PPВітамін PP– нікотинова кислота (10 -15мг) Значення: регулює ВНД, впливає на процеси травлення, захищає серцево-судинну систему, розширює судини, запобігає розвитку тромбозів, гіпертонічної хвороби, нормалізує рівень холестирину. Авітаміноз вітаміну РР: хвороба «пеллагра», дерматити, сплутаність свідомості, галюцінації, депресія, діарея, блювання. Продукти:молоко, яйця, сир, м’ясо, риба, овочі (помідори, картопля, морква, броколі), злакові.

Номер слайду 30

Це були найголовніші вітаміни. Також винайшли багато інших. Наприклад: Вітамін F;Вітамін K1;Вітамін K2;Вітамін U;

Номер слайду 31

Розподіл Вітамін

Номер слайду 32

Добре чи погано? Смертельна доза – 5 000 таблеток на добу. !!! Вітамінами можна «вбитися». Наслідки передозування: Вітамін А: головний біль, запаморочення, нудота, підвищення пульсу, втрата свідомості, судоми. Вітамін В1: дисфункція печінки і нирок. Вітамін В12: підвищення пульсу, тромбози. Вітамін D: слабкість, спрага, блювота, лихоманка, підвищення артеріального тиску, утруднене дихання, уповільнення пульсу. Вітаміном Е: порушення метаболізму, тромбофлебіт, некротичний коліт, ниркова недостатність, крововиливи в сітківку ока, геморогічний інсульт.

Номер слайду 33

Будьте здоровІ!

Номер слайду 34

Номер слайду 35

ДЯКУЮ ЗА УВАГУ!!!

pptx
Пов’язані теми
Біологія, 8 клас, Презентації
Додано
2 листопада 2023
Переглядів
726
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку