Заняття зі спецкурсу "Основи споживчих знань" за темою "Дослідження якості безалкогольних прохолоджуючих напоїв

Про матеріал
Дослідницький проєкт по тестуванню якості безалкогольних прохолоджуючих напоїв сприяє формуванню компетенцій здорового споживання
Перегляд файлу

      

 

 

      Заняття зі спецкурсу

«Основи споживчих знань»

         для учнів 10 – 11 класів

За темою:     Дослідження якості безалкогольних прохолоджуючих напоїв

                           Вчитель географії

                                                              Володимирівського ЗЗСО І-ІІІ ст.

                                                       Володимирівської сільської ради

                                               Омельчак О. П. (слухач курсів групи№ 64- 2021)

 

 

 

Мета заняття : навчити учнів свідомо та критично ставитися до  обрання продуктів споживання, розвивати вміння аналізувати  інформацію, що міститься на упаковках безалкогольних напоїв,  визначити   шкідливий вплив харчових добавок, штучних барвників, ароматизаторів, підсолоджувачів, що містяться у прохолоджуючих напоях, пропагувати «зеле­не споживання».

Тип заняття: проектно- дослідницьке.

-         Учні класу були обєднані у 4 дослідницькі групи, які працювали над такими проектами:

Група №1 – Дослідження мінеральної води.

Група №2 – Дослідження соків

Група №3 – Дослідження солодких газованих напоїв

Група №4 – Дослідження енергетиків.

Для досягнення мети ми поставили перед собою такі завдання:

   обрати за об'єкт дослідження  солодкі газовані безалкогольні напої, консервовані соки, енергетичні  напої;

   детально вивчити склад і наявність шкідливих доба­вок у кожному з видів цього продукту;

   зібрати теоретичну інформацію щодо корисності чи
шкідливості складових безалкогольних напоїв;

   провести   опитування  серед   учнів Володимирівської школи щодо уподобань різновидів напоїв та частоти їх вживання

   проекспериментувати,    виготовивши   екологічно чисті натуральні напої
в домашніх умовах з екологічно чистих продуктів
і включивши їх до дегустації серед однокласників,
який вибір зроблять школярі;

   проаналізувати зібрану інформацію, теоретичні та
практичні результати;

   виробити рекомендації щодо популяризації «зеле­ного споживання» в повсякденному житті.

Обладнання: зразки різних видів та марок прохолоджуючих напоїв, таблиця  впливу різноманітних хімічних добавок на організм людини, інтерактивна дошка , слайдова презентація, відеоролики про шкідливий вплив газованих напоїв.

І. Мотивація навчальної діяльності

Актуальність дослідження

В  наш час існує безліч різновидів прохолоджуючих напоїв різних типів, але багато людей не знають з чого вони складаються та як впливають на наш організм. Тому ми взяли для дослідження самі прості та найбільш поширені напої – соки, минеральні води , газовані напої та енергетики

Практична значимість

Ця робота допоможе споживачам більше дізнатися про продукцію, яку вони споживають, допоможе підліткам обрати  найкращі та корисні напої

 

 Чому об'єктом дослідження ми обрали напої?

Жага виникає, коли вміст води в організмі зменшується всього на літр-півтора. Щоб зняти страждання, принесені нею, досить випити два-три склянки рідини. Простіше за все заповнити недолік вологи за рахунок звичайної питної води, але люди чомусь віддають перевагу так званим прохолоджуючим ям. І це виправдано. Виявляється, втамувати спрагу напоєм легше, ніж чистої водою: в напої є речовини, які утримують вологу в організмі. В основному в прохолодних напоях виявляються цукру, органічні кислоти і мінеральні речовини. Саме цей набір компонентів допомагає волозі затримуватися в організмі. Особливо гарні в цьому відношенні напої, багаті органічними кислотами та солями калію: фруктові соки, нектари, ягідні морси, вода з додаванням соку лимона.
Прообразом сучасних газованих напоїв були лимонади. Мода на них поширилася в Росії в кінці XIX століття. Готували це чудове прохолодне пиття просто: цедру лимона розтирали з цукром, змішували з лимонним соком, розводили гарячою водою і охолоджували.
З часом рецептура лимонадів збагатилася журавлинним соком, полуничним та малиновим сиропом, настоєм яблучних шкірок, медом і т. д. А пізніше лимонади навчилися газувати в сифонах.
Ще недавно наша промисловість випускала відмінні газовані напої на натуральній основі: «Байкал», що містить настій евкаліпта і лавра, «Саяни» - з настоєм лимонника і левзеї, «Тонік» - на основі полину, ялівцю, лимонника і хініну. Напої типу коли теж готувалися на натуральній сировині - настої горіха кола, багатому кофеїном і теоброміном.
На жаль, зараз вітчизняні виробники відмовляються від вживання фруктових сиропів і настоїв запашних трав, замінюючи їх дешевшими імпортними концентратами. Основними компонентами сучасних газованих напоїв стали харчові фарбники і ароматизатори у вигляді есенцій синтетичних запашних речовин.
Крім того, більшість фірм-імпортерів постачають безалкогольні напої з додаванням харчових добавок, не дозволених до вживання вітчизняною промисловістю, і приховують їх в рецептурі, тому виникають великі проблеми з якістю споживаних населенням безалкогольних напоїв.

При цьому можуть бути наступні види фальсифікації:
Якісна фальсифікація безалкогольних напоїв (введення добавок, не передбачених рецептурою; розбавлення водою; заміна одного типу напою іншим) дуже широко застосовується як в процесі їх виробництва, так і в процесі реалізації.
Найбільш небезпечна якісна фальсифікація напоїв пов'язана з заміною цукру на цукрозамінники без відповідного напису на етикетці. Хворий цукровий діабет, знаючи, що в напої повинні бути цукру, перед його вживанням вколює собі додаткову дозу інсуліну. У той же час в напої цукри відсутні, і хворий відповідно передозуйе інсулін, що призводить до гіпоглікемії його організму.

 

Ми дослідили найбільше розповсюджені та вживані безалкогольні прохолоджуючі напої – мінеральні води, соки, газовані солодкі напої та енергетики за таким планом:

  1. Загальна інформація про вид напою, його різновиди, особливості виготовлення
  2. Марка виробника та назва напою
  3. Вид упаковки та місткість тари
  4. Склад продукту, заявлений на упаковці
  5. Шкідливі речовини, що містяться у напої
  6. Термін придатності
  7. Застереження щодо вживання

 

ІІ. Проведення дослідження: виступ груп із результатами дослідження

 

1. Мінеральні води

До них відносять воду із загальною мінералізацією більше 2 г/л, змістом 0,25 г розчинених газоподібних продуктів. За своєю природою вони можуть бути природні і штучні; негазовані і газовані (природно або штучно).

Природні мінеральні води ділять на

     питні лікувальні (містять розчинених мінеральних речовин 10—15 г/дм3 і більш) : Єсентуки № 17, Нарзан, Боржомі -  можуть вживатися тільки за призначенням лікаря.

   питні лікувально-столові з мінералізацією від 1 до 10 г/дм3. - можуть уживатися безпосередньо як спрагоутоляючі напої, до лікувально-столових вод відносять: Миргородську, Трускавецьку, Моршинську, Свалявську.

По мінеральному складу всі води ділять на гідрокарбонатні, хлоридні, сульфатні, води складного складу і води,що містять біологічно активні речовини.

Штучна мінеральна вода рідина, за хімічним складом ідентична природній мінеральній воді, заправлена вуглекислотою

               Як обрати якісну мінеральну воду

   Мінеральні води повинні бути безбарвними (або з відтінком від жовтуватого до зеленуватого), прозорими, без сторонніх включень, з незначним природним осадом мінеральних солей, мати смак і запах, характерні для комплексу розчинених у воді речовин, відповідати санітарно-бактериологічним і фізико-хімічним вимогам.

На кожну пляшку з мінеральною водою наклеюють етикетку з вказівкою найменування води і її групи; номери свердловини або найменування джерела; мінералізації (г/дм3); призначення води (лікувальна, лікувально-столова); свідчень по лікувальному застосуванню відповідно до діючого стандарту; рекомендацій по зберіганню, дати розливу; терміну зберігання; номери бригади або браківника, позначення стандарту.

Не купуйте воду, на етикетках якої відсутня ця інформація!

Дослідження мінеральної води Моршинська  

Вода мінеральна природна, столова різного аніонного та різного катіонного складу

Виробник: ПрАТ «Моршинський завод мінеральних вод «Оскар»

Розфасована у герметичні пластикові пляшки вмістом – 1,5 л.

Мінералізація 0,1 - 0,4 г на дм

Хімічний склад:

Аніони – гідрокарбонати, сульфати, хлориди

Катіони – Na, K, Ca, Mg

Застережень щодо вживання немає

 

Плодово-ягідні безалкогольні напої готують з плодово-ягідної сировини і ділять на негазовані і газовані. Негазовані плодово-ягідні напої об'єднують плодово-ягідні соки, сиропи, екстракти, морси, холодні, гарячі сухі  напої.

                                    2. Соки

Соки отримують шляхом перетирання або віджиму свіжих ягід, овочів, фруктів

Плодово-ягідні соки мають високу харчову цінність, містять цукор, розчинні білки, амінокислоти, органічні кислоти, вітаміни, мінеральні солі, пектинові, дубильні, фарбувальні, ароматичні речовини. Соки по сировині, з яких їх отримують, підрозділяють на плодові (яблучний, вишневий, полуничний), овочеві(морквяний, буряковий, з ревеню, капустяний) і деревинних (березовий, кленовий). По рецептурному складу вони можуть бути натуральні, зокрема марочні, і купажовані. Виділяють соки освітлені, неосвітлені, з м'якоттю, пастеризовані, спиртовані, асептичної консервації, газовані, концентровані, сублімаційної сушки . За призначенням соки можуть бути для загального споживання (круг споживачів не обмежується), соки для дитячого і дієтичного харчування, для промислової переробки.

Натуральні соки готують з одного виду сировини. Вони бувають освітлені (прозорі) і неосвітлені. До них відносяться: Яблучний, Вишневий. Серед натуральних соків можна виділити сортові, або марочні, наприклад, сік яблучний з Антонівки, виноградний з сорту Шасла.

      Натуральні соки за якістю виробляють вищого і 1-го сортів. Вони повинні мати натуральні, добре виражений смак і запах, властиві використаній сировині, в 1-му сорті вони можуть бути слабкіше виражені, але без сторонніх присмаку і запаху. Колір — властивий плодам, з яких сок виготовлений. У світлих соках допускаються темніші відтінки. Освітлені натуральні соки повинні бути прозорими, незначний осад може бути тільки в 1-му сорті

Соки з м'якіттю (нектари) — це неосвітлені соки, в яких знаходиться подрібнена клітинна тканина сировини. Вони можуть бути плодові і овочеві, натуральні і з цукром. Особливо широкий асортимент соків, які готуються з цукром, для них протерту сировину гомогенізують з цукровим сиропом. Вміст м'якоті в них — 30—60%, вона повинна бути рівномірно розподілена..

Концентровані соки — це соки, з яких випаровуванням або виморожуванням видалена частина води

Відновлені  соки -це соки, які отримують методом відновлення із концентрата.  Більшість виробників використовують концентрати штучного походження, які містять хімічні ароматизатори, барвники та підсолоджувачі. Термін зберігання пакетизованих соків досить тривалий. Це означає, що вони містять консерванти, пройшли обробку високими температурами, в результаті кипятіння та пастеризації більшість вітамінів та корисних мікроелементів руйнується.

  Тестування соків у пакетах

Марка соку:  «Наш сік»

    Вид соку:      яблуко –морква з м'якоттю

    Упаковка:   тетрапак, 950 мл.

    Склад:         натуральне пюре яблучне, морквяне, цукровий сироп, глюкозно – фруктозний сироп, лимонна кислота, натуральний ароматизатор яблука

    Адреса виробника: СП “Вітмарк Україна”, м. Одеса

    Виготовлено: 21.09.20

    Вжити до :      21.09.21

Рекомендовано споживати дітям до 3 років  

          3. Солодкі газовані напої

       Газовані напої в пляшках є розчинами сумішей цукрового сиропу, плодово-ягідних соків, екстрактів, настоїв,  есенцій і інших компонентів, насичених вуглекислотою. По рецептурному складу безалкогольні газовані напої в пляшках можна підрозділити на сокосомісткі, на ароматизаторах, тонізуючі, спеціального призначення,

Сокомісткі напої готують з використанням натуральної сировини — соків, сиропів, екстрактів, настоїв. Вони відрізняються повним смаком, гармонійним і природним ароматом, збалансованим співвідношенням кислот і цукру. Їх випускають солодкими — 10—12% цукру і із зниженою солодкістю — 6—8%. Асортимент напоїв: Апельсиновий, Яблучний, Журавлинний, Малиновий, Ягідка, Екзотичні фрукти і ін.

Напої на ароматизаторах готують з використанням синтетичних ароматичних есенцій, ароматичних есенцій, ароматних спиртів, харчових кислот, фарбників, цукрового сиропу — Крем-сода, Дюшес, Барбарис, Вишневий. На ароматизаторах почався випуск напоїв спеціального призначення типу Прайм: Прайм-оранж (апельсиновий), Прайм-вишня, Прайм-ананас, Прайм-персик, Прайм-полуниця, Прайм-виноград. Основи для їх вироблення поставляють зарубіжні фірми, напої є некалорійними, оскільки готуються практично без цукру. Використання консервантів бензойнокислого натрію підвищує їх збереження до 30 діб, а при  спеціальній водопідготовці — до 6 міс.

Тонізуючі напої готують на пряноароматичній сировині. Вони містять речовини, збудливі, тонізуючі нервову систему, рекомендовані для вживання дорослим. До групи тонізуючих відносяться Саяни, Байкал, , напої Пепсі-кола, Кока-кола, Спрайд та Фанта. Так, в напій Ранок додають настій лимоннику китайського, в Саяни вводять витяжку левзеї сафлоровидної. Напої типу «Кола» мають екстракт з листя рослини кока і горіхів кола.

    Тестування солодких газованих напоїв

“Живчик зі смаком груші”

Виробник:ПАТ “Оболонь”, Україна, Київ

Упаковка – герметично запакована пластикова пляшка, ємкістю 1 л.

Склад: вода, сироп глюкозно – фруктозний з цукром, сік яблучний концентрований, натуральний ароматизатор “Груша”, антиокислювач аскорбінова кислота, консервант бутуат натрію, натуральний екстрат

Термін зберігання – 3 місяці

Застережень щодо вживання немає.

“Ситро зі смаком цитрусових”

Виробник: ПАТ “Оболонь”, Україна, м. Київ

Упаковка: пластикова пляшка, герметична, вміст – 1л.

Склад продукту:

Вода, сироп глюкозно – фруктозний, регулятор кислотності лимонна кислота, ароматизатор “Апельсиновий Гренадин”, консервант бензоад натрію, натуральний харчовий барвник Е 150, Ссинтетичний харчовий барвник “Татрадін”

Придатний до вживання до 07.12.21

Застережень немає

                         Шкідливість газованих напоїв

До складу «газировки» входить лимонна кислота Е330 (вкласифікації для харчових добавок значится, як ракооутворюючий канцероген), замінник цукру ас партам (Е951 може викликати розсіяний склероз, червону вовчанку). Також газовані напої можуть викликати остеопороз ,ламкість кісток), ожиріння, карієс, стимулюють появу серце-судинних захворювань. Фосфорна кислота, яку використовують для підкислення, сприяє утворенню каменів у нирках.

                                  Вплив на організм.

Більшість газованих напоїв так насичені цукром, ароматизаторами та консервантами, що зовсім не здатні наповнювати організм водою на клітинному рівні. Їх розчини складаються із дуже великих молекул, які не можуть пройти у призначені для води аквапори. Таким чином ці напої не  тамують спрагу.

Енергетичні напої.

 Склад.

Енергетичні напої або енергетики – це газовані безалкогольні або слабоалкогольні напої, тонізуючі і стимулюючі нервову систему, які легко засвоюються нашим організмом, додають нам енергію, бадьорять, допомагають боротися з сонливістю і втомою, підвищують настрій, розумову і фізичну працездатність.

Що ж за чудодійні речовини містяться у складі енергетичних напоїв?

Основним компонентом енергетичних напоїв є кофеїн. Кофеїн-це стимулятор, він міститься в каві, в чаї. Він збудливо діє на нервову систему, підвищує працездатність і витривалість, знімає втому, швидко відновлює тонус м’язів і наповнює організм енергією, поліпшує настрій, створює відчуття припливу сил, бадьорить.


В деякі види напоїв додаються рослинні стимулятори, що містять кофеїн – екстракт женьшеню, гуарани, а так само теобрамін-речовина, що міститься разом з кофеїном в какао і таурин, які так само сприяють підвищенню енергії.

У складі енергетичних напоїв містяться вуглеводи – глюкоза і сахароза. Глюкоза швидко всмоктується в кров і так ж наповнює енергією всі органи. Вітаміни групи B і C, а так само всілякі хімічні добавки – ароматизатори, консерванти, підсилювачі смаку і кислотності, барвники, харчові добавки та інша хімія.

Для того щоб напій став газованим в нього додається вуглекислий газ.

Енергетичні напої. Шкода

Здавалося б всім хороший енергетик, швидко діє і ефект триває 3-4 години, та й зручний у використанні відкрив баночку і наповнився енергією.

Тоді чому в деяких країнах, таких як Франція, Норвегія і Данія продаж енергетичних напоїв заборонена в магазинах, а купити їх можна тільки в аптеках. В Австралії, в Новій Зеландії так само є заборона на продаж і виробництво енергетиків. А в Америці заборонені енергетики з кофеїном і алкоголем. У Болгарії особам, молодшим 18 років заборонено продавати напої.

Ми ознайомилися зі складом окремих марок енергетиків:

                    Red Bull

       вода; сахароза; глюкоза; двоокис вуглецю; таурин - 0,4%;

       глюкуронолактон - 0,24%; кофеїн - 0,03% (75 мг); вітаміни B3, B5, B6, B12, B8 у кількості, що не перевищує добову потребу; ароматизатори, барвники, регулятори кислотності.

       Висновок: за змістом стимулюючих інгредієнтів мало відрізняється від чашки чорної кави з цукром.

                                 burn

          вода; сахароза; глюкоза; двоокис вуглецю; таурин - 0,4%;

       глюкуронолактон - 0,24%; кофеїн - 0,03% (75 мг); вітаміни B3, B5, B6, B12, B8 у кількості, що не перевищує добову потребу; ароматизатори, барвники, регулятори кислотності.

       Висновок: за змістом стимулюючих інгредієнтів мало відрізняється від чашки чорної кави з цукром.

         В яких кількостях можна вживати енергетичні напої, і якої шкоди вони можуть принести для здоров’я людини?

Енергетичні напої руйнують зубну емаль.

- вітаміни, які містяться в енергетичних напоях, не можуть замінити мультивітамінний комплекс;

- людям, що страждають на серцево-судинні захворювання, гіпо- або гіпертонію, не слід вживати енергетичні напої;

- заява, що енергетичний напій забезпечує організм енергією, є голослівною. Вміст заповітної банки тільки відкриває шлях до внутрішніх резервів організму. Сам напій ніякої енергії не містить, а тільки використовує нашу власну. Таким чином, ми використовуємо власні енергетичні ресурси, простіше кажучи, беремо у себе енергію у борг. Проте рано чи пізно цей борг доведеться повернути з відсотками у вигляді втоми, безсоння, дратівливості і депресії;

- як будь-який інший стимулятор, кофеїн, який міститься в енергетичних напоях, приводить до виснаження нервової системи. Його дія зберігається в середньому 3 - 5 годин, після чого організму потрібен відпочинок;

- енергетичний напій, що містить поєднання глюкози і кофеїну, дуже шкідливий для молодого організму;

- любителі спорту мають пам'ятати про сечогінні властивості кофеїну. Це значить, що після тренувань енергетичний напій пити не можна, адже в процесі фізичних навантажень організм і так втрачає багато рідини;

- багато енергетичних напоїв містять велику кількість вітаміну В, що викликає прискорене серцебиття і тремтіння в кінцівках;

- енергетичні напої містять таурин і глюкуронолактон. Вміст таурину у декілька разів перевищує допустимий рівень, а кількість глюкуронолактона, що міститься в 2 банках напою, перевищує добову норму майже в 500 разів;

Як бачимо, мінусів набагато більше, ніж плюсів. І, проте, не виключено, що одного дня у вашому житті виникне ситуація, коли ви не зможете обійтися без енергетичного напою. Однак, все ж таки, вагітним жінкам, дітям, підліткам, літнім людям, тим, хто страждає на гіпертонію, серцево-судинні захворювання, глаукому, розлади сну, підвищену збудливість і чутливість до кофеїну, краще утриматися від вживання цих напоїв.

Та в будь-якому разі, уважно читайте правила вживання енергетичного напою, щоб захистити свій єдиний і коханий організм.

Ми провели анкетування учнів старших класів нашої школи за такими питаннями

І.Які прохолоджуючі напої ви вживаєте

  1. мінеральну воду
  2. солодку газовану воду
  3. соковмістні води
  4. соки в пакетах
  5. енергетичні напої

ІІ.Як часто ви вживаєте прохолоджуючі напої

  1. щодня
  2. 2 – 3 рази на тиждень
  3. не вживаю

ІІІ. Чи шкідливі на вашу думку ці напої для організму

  1. ні
  2. так
  3. ні, якщо вживати після їжі

 

Ми провели хімічні експерименти по визначенню впливу цих напоїв на  живі органи.

Взяли чотири зразки свіжої курячої печінки

  1. На перший зразок  подіяли мінеральною водою – через годину печінка лише трохи посвітліла.
  2. Другий зразок ми залили соком із пакета – через годину зразок змінив структуру та колір під дією лимонної кислоти та канцерогенів
  3. Третій зразок ми піддали дії солодкої газованої води з барвником – печінка змінила текстуру, колір та запах
  4. Четвертий зразок був залитий енергетиком – він також змінив структуру та колір.

Таким чином ми прийшли до висновку, що останні три напої згубно діють на  живі тканини та шкідливі для організму людини.

     Дуже часто молодь вживає освіжаючі цукерки «Тік- Так» та солодкі напої. Ось подивіться яка реакція відбувається у нашому шлунку при поєднанні цих вибухонебезпечних  продуктів.

Достойною альтернативою промисловим напоям є перевірені віками прохолоджуючі напої домашнього приготування із корисних екологічно чистих продуктів.

     Народні рецепти приготування натуральних освіжаючих напоїв.

Квас – найбільш поширений слов’янський напій. Готують його так :

Із води, муки та солода готують рідке тісто – до нього добавляють дріжджі, цукор, смакові добавки – соки ягід та фруктів та природні ароматизатори – імбир або м’яту. Готують квас солодкий, кислий, ароматний, білий, м’ятний.

                            Морс

Саме слово морс має візантійське походження від слова «мурса», що в перекладі означає «вода з медом»

Морс – освіжаючий напій із соку ягід, фруктів з з додаванням цукру або меду. Ягоди перетирають, проціджують. Жмих доводять до кипіння, додають цукор або мед, охолоджують та змішують з соком і більше не кип’ятять, розливають по склянкам холодним.

                   Компот

Це десертний напій із суміші свіжих або сухих фруктів, ягід відварених у підсолодженій воді.

                Узвар

Узвар відрізняється від капота більш високою концентрацією. Узвар варять із сушених фруктів, додають м’яту, мелісу, шипшину, курагу у невеликій кількості води підсолодженій цукром або медом. Це надзвичайно корисний вітамінний напій, що підтримує енергетику.

     Збітень

Цей напій отримують шляхом уварювання меду та різних приправ і соків, пряності.Саме слово «збитень» походить від дієслова «Збивати», що означає «з’єднувати, збирати різні частини»

           Висновок

Запорукою нашого здоров’я є не тільки раціональне харчування, але і те які напої ми вживаємо. Вода – це життя, а корисні напої – це супутники здорового, повноцінного життя без хвороб. В результаті проведеного дослідження Наше гасло звучить так:

«Нове покоління обирає компот, свіжий сік, квас, морс, мінеральну воду!»

 

 

 

 

 

    

 

 

                                               

 

doc
До підручника
Економіка (профільний рівень) 10 клас (Крупська Л.П., Тимченко І.Є., Чорна Т.І.)
Додано
31 жовтня 2023
Переглядів
340
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку