Зірка Мензатюк. «Таємниця козацької шаблі». Важливість знань про історичне минуле нашого народу в житті людини. Твір про справжні життєві цінності. Стосунки між дорослими й дітьми

Про матеріал
Тема: Зірка Мензатюк. «Таємниця козацької шаблі». Важливість знань про історичне минуле нашого народу в житті людини. Твір про справжні життєві цінності. Стосунки між дорослими й дітьми. Мета: Навчальна: продовжити знайомство з повістю З.Мензатюк «Таємниця козацької шаблі», зацікавити нею; удосконалювати вміння аналізувати прозовий твір, давати оцінку прочитаному; Розвивальна: розвивати усне мовлення, логічне і критичне мислення, пам'ять, увагу, спостережливість; Виховна: виховувати в учнів інтерес до історичного минулого рідного народу, історичних пам’яток, моральні цінності, патріотизм. Тип уроку: бінарний урок засвоєння нових знань і формування практичних умінь і навичок з елементами подорожі. Обладнання: портрет письменниці, ілюстрації до розділу «Історичне минуле нашого народу», карта України, презентація з історичними місцями, про які згадується в творі, роздруковані уривки тексту повісті З. Мензатюк «Таємниця козацької шаблі». Методи і прийоми: аутотренінг, літературний диктант, бесіда, інтерактивні вправи: «Чарівний глобус», «Мікрофон», «Мозковий штурм», «Інформаційне гроно». Ім’я уроку: «Мій край –моя історія жива».
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Зірка Мензатюк “Таємниця козацької шаблі”

Номер слайду 2

“Таємниця козацької шаблі”Якщо ви любите книги з таємницями, пригодами та ще й привидами, ця повість саме для вас!

Номер слайду 3

Выдео подорож Украъною

Номер слайду 4

Тема: Зірка Мензатюк. «Таємниця козацької шаблі». Важливість знань про історичне минуле нашого народу в житті людини. Твір про справжні життєві цінності. Стосунки між дорослими й дітьми.

Номер слайду 5

Епіграф до уроку: . Пізнай свій край, себе, свій рід, свій народ, свою землю – і ти побачиш свій шлях у житті. Григорій Сковорода

Номер слайду 6

Реліквія - шанована річ, яку свято зберігають, пов'язана з історичними або релігійними подіями минулого. ПРОБЛЕМНЕ ПИТАННЯ: Навіщо нам, українцям, потрібні козацькі реліквії?

Номер слайду 7

Інтерактивна вправа  «Генералізація знань».                                 «Що я знаю про автора?» 

Номер слайду 8

Епічні твори. Епічним називається художній твір, у якому зміст розкривається у формі авторської розповіді про події.

Номер слайду 9

Головні герої твору: родина Руснаків (Наталочка, тато, мама) і … Машка

Номер слайду 10

а також патріотично налаштований привид і пластуни«Пласт» — національна дитячо-юнацька організація України, мета якої сприяти всебічному патріотичному вихованню української молоді на засадах християнської моралі. Головні обов’язки пластуна: бути вірним Богові й Україні, допомагати іншим, жити за пластовим законом.

Номер слайду 11

Випереджувальне завдання. Складіть маршрут родини Руснаків історичними місцями України в пошуках реліквії( козацької шаблі)

Номер слайду 12

Номер слайду 13

Номер слайду 14

Дубенський замок – м. Дубно, Рівненська обл. Розташований на одному з мисів річки Іква. Звів його князь Костянтин Острозький у 1492р. Впродовж кількох століть цей замок жодного разу не було захоплено.

Номер слайду 15

Тараканівський форт (Дубенський форт) - оборонна споруда, архітектурна памятка ХІХ ст. Розташований неподалік с. Тараканів (Рівненська обл.) Форт має кілька рівнів – два наземні, а решта – підземні. В центрі форма є казарма, до якої ведуть 4 підземні ходи, та церква, що зберігає дух старовини. Сьогодні від фортеці залишилися одні руїни.

Номер слайду 16

Берестечко – село в Україні ( Демидівський район Рівненська обл.) Увійшло в історію України як місце безмежної хоробрості та слави запорізького козацтва. На місці Берестецької битви створено музей-заповідник «Козацькі Могили».

Номер слайду 17

Би́тва під Бересте́чком (18 червня — 30 червня 1651) — найбільший бій Хмельниччини, який відбувся біля містечка Берестечко між Військом Запорозьким під командуванням Богдана Хмельницького і союзним йому кримсько-єдисанським татарським військом Ісляма III Ґерая з одного боку, та армією Речі Посполитої під командуванням Яна ІІ Казимира з іншого.

Номер слайду 18

В Берестечку щороку проходить з'їзд українського козацтва, богослужіння, мітинг, святковий концерт і ретроспектива бою. Святкування річниці легендарної битви. У пам’ять про минулі події в 1914р. тут побудовано Георгіївський собор, в підземеллях якого покояться останки загиблих запорожців.

Номер слайду 19

Підгоре́цький за́мок (або Палац у Підгірцях) — пам'ятка архітектури епохи пізнього Ренесансу і бароко. Розташований у селі Підгірці Бродівського району Львівської області. Замок було збудовано протягом 1635–1640 років під керівництвом архітектора Андреа дель Аква за вказівкою коронного гетьмана Станіслава Конєцпольського. Підгорецький замок є одним із найкращих в Європі зразків поєднання ренесансного палацу з бастіонними укріпленнями.

Номер слайду 20

Олеський замок — пам'ятка архітектури та історії XIII–XVIII століть, розташований у смт Олесько, Буського району Львівської області. Один із найдавніших в Україні замків, імовірно, побудований одним із синів галицько-волинського князя Юрія Львовича на плато пагорба, який височить серед заплави р. Ліберція. Під час Визвольної війни українського народу під проводом Богдана Хмельницького селянсько-козацькі загони в 1648 році звільняють Олесько. Феодали тікають. Ян Собеський, польський король, власник замку.

Номер слайду 21

Зі стану руїни замок вивела ґрунтовна реставрація і створення музею. В 1989 році отримав статус музею –заповідника.

Номер слайду 22

Кам’янецьк – Подільська фортеця (Хмельницька обл.) Є складовою частиною Національного історико-архитектурного заповідника «Кам’янець», що належить до «Семи чудес України». Перші згадки про фортецю датовані ХІІст. До її складу входить 11 веж, кожна з яких має свою назву та історію.

Номер слайду 23

Хотинська фортеця — фортеця XIII–XVIII століть у місті Хотині на Дністрі, що у Чернівецькій області, Україна. Сьогодні «Хотинська фортеця» є Державним історико-архітектурним заповідником, одним з семи чудес України. Тут полюбляють проводити свята козацької звитяги і знімати фільми.

Номер слайду 24

Загадка з твору : « Не горіх, а тверде; не панни, а в узорах жупани; стрілець їх сватав та й голову склав»

Номер слайду 25

Війна султанської Османської імперії проти Речі Посполитої, яка завершилася 4-тижневою битвою об'єднаних сил українського козацького і польського шляхетського військ проти османсько-татарських загарбників під Хотином (звідси її назва) і поразкою османів. Петро Конашевич - Сагайдачний

Номер слайду 26

Які асоціації викликає у вас слово «шабля»? Запишіть їх Із твору :«В сутінках сяйнула гартована сталь. Це була справжня козацька шабля, схожа на місяць - молодик. У волинському торфі вона напрочуд добре збереглася. Руків’я мала просте, без золота й діамантів… Усі дивилися на шаблю, як заворожені…»

Номер слайду 27

. Інтерактивна вправа «Склади прислів’я» жего. Беноре Бог жебере, а закако – ляшаб.

Номер слайду 28

«Незакінчене речення».продовжити речення «Патріот – це той, хто...»наша сила, як і сила героїв повісті, - в ЄДНОСТІ

Номер слайду 29

Домашнє завдання          І група: скласти сенкан до слова «Шабля»; ІІ група: підготувати рекламу книги.

pptx
Додано
4 березня 2023
Переглядів
603
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку