Значення води і водних розчинів у природі і житті людини

Про матеріал

Презентація на тему "Значення води і водних розчинів у природі і житті людини". Містить основну інформацію про значення води в природі і житті людини, значення чистої води, важливість споживання для організму, інформація щодо забруднення водойм.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Значення води і водних розчинів у природі і житті людини7 клас хімія. Сергіївський НВКВчитель: Когтєва О. П.

Номер слайду 2

Вода — джерело життя на Землі. Вона використовується як сировина у промисловості, джерело енергії, вона є чинником, що визначає погоду, клімат нашої планети.

Номер слайду 3

Позитивне:1. Міститься в організмах тварин і рослин, що забезпечує біохімічні процеси: в організмі ссавців міститься 70 % води, людини — 65 %; огірків — 90%.2. Ґрунтові води забезпечують ріст і живлення рослин.3. Забезпечує мікроклімат на планеті.4. Надихає художників, композиторів, письменників і поетів на створення нових творів.5. Відіграє велике значення у практичній діяльності людини. Вода має позитивне й негативне значення у природі. Негативне:1. Руйнує планету, утворюючи яри, печери, пустелі.2. Розчиняючи в собі величезну кількість речовин, стає непридатною для використання: 97 % — солоні води океанів, морів, 3 % — прісна вода.3. Під час сильних штормів забирає тисячі людських життів, руйнує міста й села.4. Разом із киснем повітря призводить до іржавіння заліза (руйнує корпуси кораблів, водопостачальні й каналізаційні труби, мости, гідроспоруди).

Номер слайду 4

Для чого потрібна вода в природі?Завдяки кругообігу води формується волога, яка так необхідна для життя та існування тварин і рослин. Моря і океани, річки і озера безпосередньо впливають на клімат довколишніх регіонів. Вода бере участь в процесі фотосинтезу (без неї рослини не могли б переробляти вуглекислий газ в кисень, а ми не змогли б дихати чистим повітрям).

Номер слайду 5

Значення води в природіСловом, без води не було б ніякої екосистеми (тварин, птахів, рослин). А яким би без неї виявився клімат - і зовсім складно уявити.

Номер слайду 6

Роль води в житті людини не менш важлива. І це легко довести на елементарному прикладі. Достатньо лише поцікавитися, на скільки людина складається з води. Цифри виявляться дивовижними: тіло кожного з нас містить приблизно 70-80% води. І вона є скрізь: починаючи від мозку, а закінчуючи м'язовою тканиною. Вода в житті людини

Номер слайду 7

Щодня ми втрачаємо певну кількість води в залежності від температури повітря, специфіки робочої діяльності та інших параметрів. Наочна необхідність в ній добре видно в наступній таблиці: Тобто, щодня нам треба пити від 1,2 до 3 л води.{5 C22544 A-7 EE6-4342-B048-85 BDC9 FD1 C3 A}Температура повітря, °СРекомендований добовий об'єм води+32°C3 л+26°C1,9 л+21°C1,5 л+15°C1,4 л+10°C1,3 л+4°Cне меньш 1,2 л

Номер слайду 8

Цікаво, що при значній втрати води в організмі відразу ж починаються збої всіх процесів:коли організм втрачає хоча б 2% води - починається сильна спрага. Але як тільки він знову отримає воду в потрібній кількості - все чарівним чином відновлюється. Немов нічого і не відбувалося. При втраті 12% води людині вже знадобиться медична допомога, якщо організм втратить 20% води настає смерть.

Номер слайду 9

Значення чистої питної води. Більша частина води знаходиться в морях і океанах. Але в такому вигляді вона містить багато солі і абсолютно не придатна для людини. Кожен з нас би просто помер від спраги, так як організм не вміє справлятися з такою кількістю солі. Тому дійсно цінною для людей є прісна вода. Але її занадто мало: лише 3% від загального обсягу на планеті. І майже вся вона знаходиться в льодовиках і на вершинах гір. Або ж протікає в надрах землі.

Номер слайду 10

В наш час в річки, озера, водойми постійно виливають різні відходи і шкідливі речовини. Джерел забруднення більш ніж достатньо. Навскидку відразу можна відзначити:нафтопереробні підприємства;радіоактивні елементи;важкі метали;отрутохімікати;стоки міських каналізацій;стоки тваринницьких ферм. Через забруднення вода втрачає більшу частину своїх властивостей. У підсумку вона стає абсолютно непридатною ні для пиття, ні для іншого способу застосування.

Номер слайду 11

Чиста питна вода завжди в ціні. По правді кажучи, вона просто на вагу золота. І дуже добре, що сьогодні є можливість купити фільтр для питної води. Звичайно, те, що знаходиться в забруднених річках і водоймах він не очистить. Але те, що надходить в наші квартири і будинки - цілком. І цього вже достатньо, щоб отримати доступ до чистої питної води.

Номер слайду 12

Ні!Але. Фруктові та овочеві соки будуть непоганою альтернативою. Вони смачні і корисні, плюс допоможуть втамувати спрагу. А ось солодкі газовані напої навпаки-призводять до зневоднення організму. А чай, кава, алкоголь і зовсім надають сечогінну дію. І після того, як ви вип'єте чашку улюбленого напою - організм все одно буде вимагати звичайної питної води. Чи можна воду замінити іншими напоями?

Номер слайду 13

Цінуйте і бережіть чисту воду!Вона покращує травлення, допомагає регулювати температуру тіла і контролювати власну вагу, очищає від шкідливих токсинів. Вода заряджає нас енергією, покращує стан шкіри, суглобів і м'язів, а в деяких випадках може використовуватися як засіб для лікування або профілактики певних захворювань. Особливу цінність має чиста питна вода. У наш час отримати до неї доступ складно, але все ще можна. Цінуйте воду - вона для нас дуже важлива. Пийте тільки чисту і безпечну для здоров'я.

Номер слайду 14

Дякую за увагу!

pptx
Пов’язані теми
Хімія, Презентації
Додано
15 травня 2023
Переглядів
7812
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку