"Банки у функціонуванні ринку капіталів"

Про матеріал
Презентація "Банки у функціонуванні ринку капіталів" знайомить учнів з завданнями та принципами діяльності банків у функціонуванні ринку капіталів; з різними видами банків та їх класифікацією за певними ознаками; банківською системою України.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Банки у функціонуванні ринку капіталів

Номер слайду 2

Ба́нк (від італ. banco — лавка або стіл) — кредитно-фінансова установа, яка здійснює грошові розрахунки, акумулює грошові кошти та інші цінності, надає кредити та здійснює інші послуги за фінансовими операціями. Витоки банківської справи сягають античності.

Номер слайду 3

Банки. Кожний елемент банківської системи відіграє важливу роль у життєзабезпеченні ринкової системи. Основне призначення банків — посередництво в переміщенні грошових засобів від кредиторів до позичальників і від продавців до покупців грошових ресурсів. Центральні чи головні банки кожної країни наділені правом випускати в обіг гроші (проводити їхню емісію). В Україні таким є Національний банк.

Номер слайду 4

Номер слайду 5

Номер слайду 6

Банківська система більшості країн є дворівневою: Центральний банк («банк банків») розташований на другому щаблі банківської системи та здійснює емісійну та грошово-кредитну політику в державі, організує міжбанківські розрахунки, координує діяльність банківської системи в цілому. В Україні ці функції виконує Національний банк України. Комерційні банки розташовані на першому щаблі банківської системи та безпосередньо здійснюють обслуговування фізичних та юридичних осіб з метою одержання прибутку.

Номер слайду 7

Бáнківські ресýрси (пасиви) — сукупність коштів, що перебувають у розпорядженні банку й використовуються ним для здійснення кредитних та інших активних операцій. Бáнківські оперáції — операції, які забезпечують функціонування й прибутковість банків. Розрізняють пасивні (наприклад, залучення депозитів) та активні (наприклад, надання кредитів). У комерційних банках, насамперед, мають на меті одержання прибутку, та супроводжуються необхідними записами на банківських рахунках та в бухгалтерських документах. Акт́ивні оперáції бáнків — банківські операції, за допомогою яких банки розміщують наявні в них грошові ресурси (видача позик, купівля цінних паперів тощо).

Номер слайду 8

У ринковій економіці функціонують різні види банків, які класифікуються за певними ознаками: За формою власності:державні банки;акціонерні банки;кооперативні банки. За масштабами операцій:роздрібні — акумулюють невеликі за обсягом кошт численних клієнтів. Потрібна розвинена інфраструктура;оптові — обслуговують невелику кількість великих клієнтів, а необхідні ресурси залучають на фінансовому ринку.

Номер слайду 9

3. За територіальним охопленням:міжнародні;регіональні;банки, що діють у національному масштабі (колишні спеціалізовані банки).4. За колом виконуваних операцій:спеціалізовані;ощадні банкирозрахункові — банки, з якими депозитарій уклав договір про грошові розрахунки за угодами щодо цінних паперівінвестиційнііпотечнітимчасові ощадні банкиуніверсальні.

Номер слайду 10

Перший рівень — Національний банк України, який здійснює емісію гривні, підтримує її купівельну спроможність, організує грошовий обіг у країні, забезпечує нагляд за діяльністю фінансово-кредитних установ, надає кредити комерційним банкам під облікову ставку, випускає й погашає державні цінні папери, контролює валютні відносини тощо. Другий рівень банківської системи — розгалужена система комерційних банків, які функціонують на підставі ліцензій НБУ. Банківська система України має дворівневу структуру

Номер слайду 11

Номер слайду 12

Формула визначення власного капіталу банку така: К= ОК+ДК, де. К - власний капітал банку;ОК - основний капітал банку;ДК- додатковий капітал банку. Згідно з методом балансової вартості усі активи та зобов’язання банку оцінюються в балансі за цією вартістю, яку вони мали на момент придбання або випуску.

Номер слайду 13

• зменшення питомої ваги готівки в грошовій масі за рахунок поширення безготівкових розрахунків населення;• розвиток систем довгострокового інвестиційного кредитування;• стимулювання розвитку іпотечного кредитування;• удосконалення інструментів страхування валютних ризиків та валютного контролю;• регулярне звітування та публічне роз’яснення НБУ рішень у сфері монетарної та валютної політики;• створення інформаційної бази для здійснення моніторингу та звітування про обсяг, строк та напрямок валютних операцій, що проводяться суб’єктами валютно-фінансових відносин, насамперед фінансовими посередниками;• удосконалення державного регулювання діяльності бюро кредитних історій. Серед важливих завдань реформування банківської системи України уряд вбачає:

Номер слайду 14

Дякую за увагу!

pptx
До підручника
Економіка (профільний рівень) 10 клас (Крупська Л.П., Тимченко І.Є., Чорна Т.І.)
Додано
17 травня 2021
Переглядів
1307
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку