бізнес план для 10 класу

Про матеріал
бізнес план для 10 класу з економіки.........................................................................................................................................
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Бізнес план. Бізнес план квіткового магазину

Номер слайду 2

Реєструємо бізнес. Вид діяльності. Якщо хочете відкрити магазин квітів, то оформити бізнес можна у формі ФОП на спрощеній системі оподаткування. За класифікацією КВЕД-2010 треба обрати клас Дозволи. Ліцензій, торгових патентів чи інших спеціальних дозволів для стаціонарного магазину отримувати не потрібно.

Номер слайду 3

Вибрати місце. Магазин квітів треба розміщувати там, де є великий потік людей. Крім того, він має добре проглядатися, адже квітковий рай, що губиться серед вітрин або ховається за аркою у дворах, не найвигідніша локація. Винятком може бути варіант, якщо ви працюєте тільки з онлайн-замовленнями. Загалом місцем для майбутньої крамниці може бути:перший поверх житлового будинку;«острівець» чи бутик у торговому центрі;ятка на базарі, в переході, біля зупинок чи в метро;окреме приміщення. Вартість оренди відрізнятиметься залежно від локації й міста, де відкриваєте бізнес. Наприклад, у Чернігові приміщення на першому поверсі може коштувати 10 тисяч грн на місяць, а в столиці ціни починаються від 20 тисяч.

Номер слайду 4

Меблі та обладнання. Холодильник. Можна замовити готову холодильну камеру, але вона не завжди підходить під розмір приміщення. Тому зазвичай відгороджують частину кімнати металопластиковими вікнами й встановлюють там холодильний агрегат. Такий прилад від українського виробника обійдеться у 50 тисяч грн. Світло. Слід подбати й про підсвітку вітрини, бо квіти – це товар, і його презентація так само важлива, як і якість. Стіл. Ще один предмет інтер’єру, який треба обирати дуже прискіпливо, – стіл для роботи флористів. Він постійно контактує з водою, тому найкращий варіант – з кам’яною стільницею. 

Номер слайду 5

Асортимент. Для невеликого магазину можна купувати рослини в гуртовиків: їхні сайти є в інтернеті. Якщо ж плануєте обійняти велику нішу, тоді є сенс подумати про прямі контракти з виробниками в Нідерландах та облаштувати власні теплиці. Класика & тренди. На вітрині обов’язково має бути класика: троянди, гвоздики, хризантеми, лілії, тюльпани. А також трендові квіти: півонії, гортензії, лаванда, півоновидні троянди, мімоза тощо. Екзотика. «Клієнтам подобається дарувати несезонні квіти, наприклад, взимку – бузок, конвалії чи півонії. Це виглядає екзотично, ніжно, але й коштує дорожче. Півонія популярна весь рік, це просто якийсь мегатренд. Дівчатам подобається, тож чоловіки й купують», – зауважує Юлія. Несезонні квіти привозять зазвичай із Нідерландів, там вони квітнуть цілий рік. 

Номер слайду 6

Попит. За словами експертки, найбільший попит на квіти 8 Березня. Є корпоративні замовлення, крім того, люди купують не один, а кілька букетів – для мами, дружини, доньки, сестри.«На свята ціни зазвичай зростають. Наприклад, цьогоріч одна квітка півонії коштувала 350 грн, а до цього її пропонували на 100 грн дешевше», – розповідає власниця магазину. Ціни підіймають на всіх ланках: виробники, гуртовики й роздрібні торговці. Цей бізнес дуже чутливий до попиту, адже квіти купуватимуть фактично за будь-яку ціну. Серед інших пікових свят можна назвати День матері, День вчителя, 1 Вересня, День святого Валентина. Персонал. Кількість. Залежно від розміру магазину вам потрібно найняти 2–3 флористів. Навчання. Власниця Fleur Deco каже, що для неї освіта працівників не важлива, головне – відчуття смаку, бажання працювати та любов до квітів. Навчати персонал доведеться самотужки, якщо ви розбираєтеся в цьому. Інший варіант – курси флористів, вартість навчання на яких коштує від 10 тисяч грн за людину. Зарплата. За даними сайту work.ua, заробітна плата флористів майже 10 тисяч грн, але все залежить від масштабу, регіону та професіоналізму фахівця. Доставлення. Якщо працюєте онлайн, враховуйте, хто доставлятиме букети. Кур’єрська служба підійде, коли замовлень небагато. Іноді вигідніше мати власного кур’єра з автомобілем, який розвозитиме квіти з дотриманням температурних норм тощо. 

Номер слайду 7

Бізнес-план: основні витрати. Сума початкових інвестицій різнитиметься залежно від масштабу вашого бізнесу та регіону, де ви його відкриваєте:оренда – 10 тис. грн на місяць. Можливо, доведеться сплатити за перший та останній місяць, тому розраховуйте на 20 тис. грн;ремонт – 100 тис. грн;холодильне устаткування – 50 тис. грн; меблі – 50 тис. грн;перша закупівля квітів – 30 тис. грн;уніформа персоналу – 5 тис. грн;господарські товари – 10 тис. грн;інші витрати (вивіска, реклама, візитні картки тощо) – 35 тис. грн. Усього на початковому етапі знадобиться приблизно 300 тисяч грн. Щомісяця на утримання невеликого магазину в обласному центрі потрібно ще 50 тис. грн, до цієї суми увійде: оренда;заробітна плата;податки;послуги бухгалтера;вартість обслуговування терміналу;комунальні платежі;прибирання;реклама в інтернеті;оновлення асортименту;враховуйте й те, що приблизно 10 % квітів доведеться списати, бо цей товар швидко псується.

pptx
Додав(-ла)
Ivashchenko Lyuba
Пов’язані теми
Економіка, 10 клас, Презентації
Інкл
До підручника
Економіка (профільний рівень) 10 клас (Крупська Л.П., Тимченко І.Є., Чорна Т.І.)
Додано
28 лютого 2023
Переглядів
1900
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку