Для чого та як живляться та дихають рослини

Про матеріал
Презентація до уроку "Для чого та як живляться та дихають рослини" інтегрованого курсу "Пізнаємо природу" авт. Т. Коршевнюк.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Для чого та як живляться та дихають рослини

Номер слайду 2

А чи пригадаєте ви, яку будову мають рослини? Які функції виконують її органи?

Номер слайду 3

Номер слайду 4

Номер слайду 5

Фотосинтез Раніше вчені не могли зрозуміти, як саме живиться рослина. Згодом з’ясувалося, що завдяки кореню з ґрунту в рослини надходить вода і певні поживні речовини. Однак ті речовини, з яких можна отримувати енергію, рослини створюють самі. Для створення таких речовин рослини використовують воду, яку вбирає корінь, і вуглекислий газ, що надходить в листки з повітря. Із цих двох речовин утворюються нові речовини — глюкоза й кисень Це хімічне явище відбувається в зелених листках рослин під дією світла. Залишаючись без світла, рослини не можуть забезпечувати власне живлення. Утворення рослиною глюкози з вуглекислого газу й води під дією світла в зеленому листку називається фотосинтезом.

Номер слайду 6

Рослинам, як і тваринам, для дихання потрібний кисень. Він надходить через особливі утвори в листках — продихи. У різних рослин на 1 мм2 листка може бути 100–300 продихів. Кисень, що потрапляє у клітини рослини, взаємодіє з глюкозою чи іншими поживними речовинами. Внаслідок цього виділяється життєво необхідна енергія і утворюється вуглекислий газ. Він виділяється в навколишнє середовище через продихи. Енергію, рослини використовують для росту, утворення плодів та інших процесів життєдіяльності. продихи. Фотосинтез відбувається тільки за наявності світла, а дихання і вдень, і вночі.

Номер слайду 7

Дихання рослини можна довести за допомогою досліду

Номер слайду 8

Спробуйте самостійно заповнити табличку

pptx
Додано
5 лютого 2023
Переглядів
5983
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку