Кримінальне процесуальне право України

Про матеріал
Кримінальний процес - це врегульована нормами кримінального процесуального законодавства діяльність оперативних підрозділів, слідчого, керівника органу досудового розслідування, прокурора, слідчого судді та суду, яка ґрунтується на засадах кримінального провадження, з виявлення ознак складу кримінального правопорушення. Складається з досудового розслідування, судового розгляду та вирішення кримінальних справ, спрямована на виконання завдань кримінального провадження.
Перегляд файлу

                               ПРАКТИЧНЕ ЗАНЯТТЯ

                            ПРАВОЗНАВСТВО 11 КЛАС

                  РОЗВ’ЯЗАННЯ ПРАВОВИХ СИТУАЦІЙ

Завдання для кожної групи: Прочитайте текст ситуації (1-6), виконайте завдання до неї, зробіть, за потреби, необхідні записи, підготуйтеся до усного виступу та аргументації своєї думки. Користуйтеся кодом чи посиланням на статті Кримінального кодексу України http://zakon.rada.gov.ua/laws/show/234114#n605.

План виступу

I.                   Відповідь на запитання: 1) Що відбулося? 2) Хто є учасниками/учасницями ситуації? 3) Які докази представлено безпосередньо в ситуації?

II.                Аналіз ситуації з обґрунтуванням своєї думки нормами Кримінального кодексу України.

Ситуація 1. Драченко С. (17 років) і Хвостов А. (16 років) тривалий час знущалися з безхатька Іваненка С., били його палицями, кидали каміння, унаслідок чого останній отримав значні тілесні ушкодження. За їхніми діями спостерігав Обережний Д. (17 років), але не втручався. Перехожі затримали Драченка С. і викликали поліцію. Хвостов А. устиг утікти.

Кваліфікуйте дії Драченка С., Хвостова А. і Обережного Д. Визначте характер правопорушення та його склад. Чи має в цьому випадку місце співучасть? Чи правомірні дії громадян щодо затримання Драченка С.?

 

image

Ситуація 2. Пізнього вечора після перегляду кінофільму в кінотеатрі Савченко М. (15 років) проводжав додому свою однокласницю Семиренко О. У безлюдному провулку на них напав Нахабненко В. (17 років), ударив Семиренко О. кулаком в обличчя і, погрожуючи ножем Савченку М., вимагав віддати йому гроші, мобільні телефони та прикраси дівчини. Захищаючись, Савченко М. схопив із землі металеву палицю та вдарив Нахабненка В. по голові, у результаті чого спричинив тяжкі тілесні ушкодження останнього.

Кваліфікуйте дії Нахабненка В. Чи має місце в цьому випадку необхідна оборона? Чи було перевищено її межі?

Чи підлягає Савченко М. кримінальній відповідальності за заподіяння тяжких тілесних ушкоджень Нахабненку В.?

 

image

 

Ситуація 3. Близько 20:00 23 березня четверо молодих людей - Спасов І. (19 років), Довбня М. (13 років), Харченко В. (18 років) і Мащенко С. (19 років, хворий на шизофренію) - у стані алкогольного сп’яніння, стали чіплятися до перехожих. Жінка зробила їм зауваження, пригрозивши викликати поліцію. Молодики накинулися на неї та стали бити. Через хвилину Харченко В. почав зупиняти інших словами: «Досить, досить, а то ще помре!». Хлопці припинили бити жінку й пішли геть. Потерпілу доставили в лікарню, проте 24 березня о 23:00 від відкритої черепно-мозкової травми та тяжких побоїв вона померла. Судово-медична експертиза визнала, що саме тяжкі тілесні ушкодження призвели до смерті потерпілої.

Кваліфікуйте дії винних. Схарактеризуйте форму вини в цій ситуації.

Чи є у цьому випадку співучасть, і якщо є, укажіть її форму. Укажіть вид співучасті щодо кожної з осіб. Що є часом вчинення злочину?

Які заходи або види покарання можуть застосувати до кожного з молодиків?

 

image

Ситуація 4. Дільнична Постова В. поверталася пізно ввечері із чергування. В одному з під’їздів будинку вона почула підозрілий скрегіт. Відкривши двері під’їзду, Постова В. побачила трьох юнаків 16-17 років, які намагалися за допомогою лома відкрити квартиру її сусіда Гальченка А., який перебував за кордоном. Дільнична витягла табельний пістолет і звернулася до хлопців з вимогою припинити злочинні дії. Тоді один з юнаків кинувся на неї з ножем, але Постова В., падаючи, встигла поранити нападника в ногу. Коли інший нападник з ломом кинувся на поліцейську, вона двічі вистрелила. У результаті одного з нападників було застрелено, а іншого - поранено.

Кваліфікуйте дії юнаків та поліцейської. Визначте об’єкти посягання. Визначте стадію злочину. Дайте кримінально-правову оцінку діям дільничної Постової В.

__________________________________________________________________

Ситуація 5. Неповнолітні Бездумний П. (16 років) і Громова Ю. (15 років), проїжджаючи містом на викраденому автомобілі, збили на пішохідному переході 70-річного Загорулька А., який помер на місці. Усе це бачив працівник поліції. Намагаючись утекти, неповнолітні на великій швидкості врізалися в торговельні ряди на ринковій площі. У результаті загинули ще дві особи, а чотири - отримали травми різних ступенів тяжкості.

 

Кваліфікуйте дії Бездумного П. і Громової Ю. Чи мала місце в цьому випадку повторність злочину? Визначте склад злочину. Як слід вирішити питання про відповідальність неповнолітніх?

__________________________________________________________________

Ситуація 6. Онищенко С. (15 років) проникнув у квартиру сусіда, де забрав ноутбук. Через деякий час, злякавшись скоєного, він повернувся до цієї квартири та повернув ноутбук на місце.

Кваліфікуйте дії Онищенка С.

Чи буде розцінено дії Онищенка С. як добровільну відмову від вчинення злочину? За що Онищенко С. може понести покарання? Які заходи впливу можуть застосувати до нього?

__________________________________________________________________

 

 

 

 

Підручник з Правознавства. 11 клас. Філіпенко - Нова програма

Тема 5. Кримінальне процесуальне право України https://pidruchnyk.com.ua/1314-pravo-flpenko-11-klas.html

 

pdf
До підручника
Правознавство (профільний рівень) 11 клас (Наровлянський О.Д.)
Додано
30 вересня 2023
Переглядів
264
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку