Практична робота з Правознавства 11 клас

Про матеріал
Адміністративна відповідальність — це специфічне реагування держави на адміністративне правопорушення, що полягає в застосуванні уповноваженим органом або посадовою особою передбаченого законом стягнення до суб'єкта правопорушення Ознаки адміністративної відповідальності Виділяють основні та похідні ознаки адміністративної відповідальності. До основних ознак відносять те, що адміністративна відповідальність: є засобом охорони встановленого правопорядку; нормативно визначена й полягає в застосуванні санкцій адміністративних правових норм; супроводжується осудом із боку держави правопорушника та правопорушення; пов'язана із застосуванням примусу та негативних для правопорушника наслідків; реалізується у визначених законодавством процесуальних формах. До похідних ознак відносять те, що: підставою адміністративної відповідальності є не тільки проступки, передбачені нормами адміністративного права, а й порушення, передбачені нормами інших галузей права (наприклад, житлового, трудового, земельного та ін.); адміністративна відповідальність полягає в застосуванні до винних адміністративних стягнень; право притягати до адміністративної відповідальності належить державним органам та їхнім посадовим особам; існує особливий порядок притягнення до адміністративної відповідальності і т. ін. Адміністративна відповідальність настає з досягненням 16-річного віку (ст. 12 КУпАП). Вчинення адміністративного проступку неповнолітнім є обставиною, що пом'якшує адміністративну відповідальність. За вчинення адміністративних проступків у віці від 16 до 18 років до неповнолітніх можуть бути застосовані такі заходи впливу: зобов'язання публічно або в іншій формі попросити вибачення в потерпілого; застереження; догана або сувора догана; передача неповнолітнього під нагляд батькам чи особам, які їх замінюють, або під нагляд педагогічному чи трудовому колективу за згодою колективу, а також окремим громадянам на їх прохання (ст. 24і КУпАП).
Перегляд файлу

                                      Практична робота

                                    Правознавство 11 клас

                                       Екологічне право

Виправте помилки учня/учениці в самостійній роботі з фінансового та адміністративного права

1.     Адміністративне стягнення може бути накладено не пізніше як через три місяці з дня вчинення.

2.     Адміністративне затримання p це примусове довготривале обмеження свободи дій і пересування особи, яка вчинила адміністративне правопорушення.

3.     Державна служба p це професійна діяльність осіб, які обіймають посади в державних органах та їх апараті для практичного виконання завдань і принципів держави.

4.     Законодавчий процес p це регламентована нормами права діяльність, пов’язана із складанням, розглядом, затвердженням бюджетів, їх виконанням і контролем за їх виконанням, розглядом планів про виконання бюджетів, що складають законодавчу систему України.

5.     Під зверненнями громадян слід розуміти викладені в письмовій формі декларації, вимоги та твердження.

6.     Податкове право p це сукупність правових норм, які регулюють відносини в галузі фінансової діяльності.

7.     Посадові особи p це керівники й заступники керівників громадських організацій та їх апарату.

Розв’яжіть ситуації

Ситуація 1. Водій/водійка автомобіля проїхав/проїхала на червоне світло. Наведіть приклад, коли за наслідки вказаного правопорушення водій/водійка буде нести відповідальність за нормами адміністративного права, а коли p за нормами кримінального права. 

Укажіть відмінність у складі правопорушення, яка обумовила зміну характеру правопорушення.

Хто і як буде визначати вид відповідальності в першому та другому випадку.

Який вид відповідальності можливий в першому та другому випадку.

__________________________________________________________________ Ситуація 2. У місті N. сталася дорожньо-транспортна пригода (ДТП): зіткнулися автомобілі «Ланос» та «Славута». Кожен з учасників/учасниць доводив/доводила, oо він/вона їхав/їхала на зелене світло світлофора, тоді як інший/інша p порушив/порушила правила дорожнього руху, намагаючись проїхати перехрестя на червоне світло світлофора.

Сформулюйте проблему, яка призвела до виникнення правовідносин.

Укажіть учасників/учасниць цього правовідношення.

Як і за нормами якого кодексу будуть вирішуватися протиріччя між учасниками/учасницями цього правопорушення.

Який склад учасників/учасниць при розв’язанні даного правовідношення.

Яку відповідальність буде нести винний/винна у ДТП.

__________________________________________________________________

Ситуація 3. Василь (15 років) перебував на стадіоні у стані сильного алкогольного сп’яніння.

Чи вчинив Василь правопорушення

Нормами якої галузі права регулюється це правовідношення

Чи підлягає Василь відповідальності

Якщо так, у якому нормативно-правовому акті можна знайти санцію за здійснення цього правопорушення. Якщо ні, кого буде притягнуто до відповідальності.

__________________________________________________________________

Ситуація 4. Начальниця районного відділку внутрішніх справ відмовила у видачі дозволу на придбання та зберігання мисливської рушниці громадянину Стріляному С. Стріляний С. подав усі документи, необхідні для видачі дозволу на придбання та зберігання мисливської рушниці, забезпечив умови для її зберігання. Будь-які обставини, що перешкоджають безпечному користуванню та поводженню зі зброєю, відсутні.

Яка галузь права регулює вказану ситуацію

Чи правомірні дії начальниці районного відділку внутрішніх справ

Якщо дії начальниці районного відділку внутрішніх справ неправомірні, у якому органі їх можна оскаржити.

__________________________________________________________________ Ситуація 5. Під час проведення рейдової перевірки продавець/продавчиня відмовився/відмовилася впустити до приміщення кіоску перевіряючих посадових осіб податкової інспекції, які мали всі необхідні документи, що підтверджували законність перевірки.

Чи є в діях провця/продавчині склад адміністративного правопорушення. Якщо є, то якого. Визначте суб’єкт відповідальності.

__________________________________________________________________

 

 

Тема 3. Екологічне право України

Правознавство (Філіпенко, Сутковий) 11 клас https://pidruchnyk.com.ua/1314-pravo-flpenko-11-klas.html

 

pdf
До підручника
Правознавство (профільний рівень) 11 клас (Наровлянський О.Д.)
Додано
1 жовтня 2023
Переглядів
382
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку