“ МІЙ КРАЙ - ПРИСАМАР’Я”

Про матеріал
У методичному посібнику міститься добірка матеріалів, що висвітлюють питання формування ціннісного ставлення дітей до держави і суспільства, забутих сторінок України, до свого краю засобами ознайомлення вихованців з феноменом запорізького козацтва.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

ПРЕЗЕНТАЦІЯ “ МІЙ КРАЙ - ПРИСАМАР’Я” ПІДГОТУВАЛАМАРИНИЧ ВАЛЕНТИНА ПАВЛІВНА

Номер слайду 2

РІДНИЙ КРАЙ ПРИСАМАР'ЯМи пишемо історію землі.своєї незалежної країни. Ти-громадянин своєї земліЩо зветься Придніпров'я! Самарський край! Несу я в світ твоє імення. Це ти, моя улюблена земля. Даєш мені сили і натхнення.

Номер слайду 3

Номер слайду 4

Номер слайду 5

Щоб любити рідний край, Потрібно його знати!ІСТОРІЯ ПРИСАМАР’ЯІз давніх часів Придніпров’я, Присамар’я - козацький край. Тут жили наші предки,які понад усе любили свободу. В далекому минулому ці землі подарували козакам , про що свідчить грамота польського короля Стефанія Баторія, на повічне володіння родючою,квітучою територією.

Номер слайду 6

ІСТОРИЧНІ ВІХИ ПРИСАМАР’ЯДАВНЄ ПЛЕМЕНІ – понад 1тис.7оо років тому. ПЕРЕСІЧЕНЬ - 9 століття. Зникло у 1240роціМ. САМАРЬ , Стара САМАРЬ -1500-1550роки . БОГОРОДИЦЬКА ФОРТЕЦЯ- 1688рік-1690р.перестала існувати. КОЛОНІЯ ЙОЗЕФСТАЛЬ - 1798рік ШЕВЧЕНКО - 19 століття ПІВНІЧНИЙ, ПІВДЕННИЙ - 1932рік. М. ДНІПРО

Номер слайду 7

МІСТО ПЕРЕСІЧЕНЬ 8-9 ст. 11-13ст. Колись в нашій місцевості мешкало населення –УЛИЧІ. а місто в якому вони жили ПЕРЕСІЧЕНЬ. Чому Пересічень? Тому,що знаходилось на перетині двох річок Самари і Дніпра. Місто було славилось достатком. В 132ороці татарирозгромили місто. Жителі розбрелилися по берегам Самари та Дніпра. ПЕРЕСІЧЕНЬ 8-9 ст. 11-13ст.

Номер слайду 8

ПЕРЕСІЧЕНЬ. 8-9 ст. - 11-13ст. Колись в нашій місцевості мешкало населення –УЛИЧІ, а місто в якому вони жили називали ПЕРЕСІЧЕНЬ. Чому Пересічень? Тому,що знаходилось на перетині двох річок Самари і Дніпра. Місто славилось достатком. В 132 О році татари розгромили місто. Жителі розбрелися по берегам Самари та Дніпра.

Номер слайду 9

САМАРЬЖителі Пересічені перебралися на річку Самара і заснували козацьке містечко САМАРЬ, яке ввійшло в історію Присамарського краю,як місто, з розвиненим риболовством, мисливством, виробництвом пороху,торгівлею, хоча ця територія раніше вважалась “ДИКИМ ПОЛЕМ “ після нападів татар. Населення було різне і заможнє. Козаки виконували роль таможеної служби.

Номер слайду 10

Збудували фортецю за 2 роки. В центрі стояла дерев’яна церква з виду непримітна,але багата всередині. Покровська церква заложена в квітні на свято Живонесущого родника . У 1968році церква отримала назву НОВОБОГОРОДИЦЬКА. Наприкінці 18ст. над Свято-Покровською церквою нависла загроза знищення. Запорізька січ припинила своє існування. Храм мав жалюгідний стан. Останній настоятель був (Михайло Котляревський) переведений в інший приход.Існування храму продовжив секунд-майор Куліченко В. О.,який отримав дозвіл переносу храму з правого на лівий берег Самари - в Одинковку. Перенос здійснювали по льоду . Через рік храм був освячений і стоїть до сих пірІСТОРІЯ ЦЕРКВИ

Номер слайду 11

Пізніше,коли в місто прийшла біда – епідемія чуми,багато жителів вимирало сім’ями, а хто залишився поселився на території вздовж Самари. Але вигідне розташування колишнього м. Самарь ,спонукало власті побудувати на березі Самари Фортецю,яку назвали Богородицькою. Козаки були не задоволені будівництвом фортеці на їхній землі. Між російською владою і козацтвом часто виникали сварки. Ця фортеця має історичне значення в історії козацтва ЖИТТЯ КОЗАКІВ

Номер слайду 12

Дата побудови фортеці, як опорного пункту російських військ, вважається 1688рік. В майбутньому - це місто з церквами й будинками , яке було добудовано малоросійськими людьми, що проживали на території. Ініціатором будівництва був князь Голицін В. В., та сам гетьман І. С. Мазепа. Архітектор фортеці—німець Вільям фон Зален. Богородицька фортеця була побудована частково на місці козацького містечка Самарь , Стара Самарь. У плані земляна фортеця бастіонного типу являє собою неправильний п’ятикутник із трьома бастіонами та трапецієподібним редутом. ФОРТЕЦЯ МАЗЕПИ. БОГОРОДИЦЬКА. ФОРТЕЦЯ ” ЧЕРЕПАХА”.

Номер слайду 13

Пам'ятка козацької доби. Споруди були із землі і дерева. Вали, висотою до 4метрів, захищали фортецю від ворогів. Рви,гарматні гнізда, вали ,місця стоянки “Чайок” збереглися до наших днів.

Номер слайду 14

На Самарських кручах, де колись було козацьке поселення, а потім фортеця зараз - залишки земляних валів.

Номер слайду 15

Новобогородицька фортеця була не тільки військовим об’’єктом, а іще живим торговим центром, який зв’язував край з європейськими країнами. Про що свідчать унікальні знахідки на території. 2200знахідок,серед них 100 видів натільних хрестів.

Номер слайду 16

ІСТОРИЧНИЙ ЗВ’ЯЗОК МІСТ СУЧАСНОГО ДНІПРА Вважають , що саме з території м. Самарь починається наше місто Дніпро. Новобогородицька фортецястала передмістям Катеринослава-1, який стали будувати в місці злиття рік Кільчень і Самари.(1776р.)Праісторія. М. ПЕРЕСІЧЕНЬ-САМАРЬ(СТАРА САМАРЬ)-НОВОБОГОРОДИЦЬКА ФОРТЕЦЯ-КАТЕРИНОСЛАВ-1. КАТЕРИНОСЛАВ-2 (ДНІПРО).

Номер слайду 17

КОЗАЦЬКІ ЗЕМЛІ КОЗАЦЬКІ ЗЕМЛІ Наш край! Гордість наша!

Номер слайду 18

Одним із комендантів фортеці був нащадок О. С. Пушкіна воєвода Ржевський, який в період чуми знаходився разом з військовими на службі, хотя мав можливість виїхати і покинути фортецю, але він цього не зробив. Прах коменданта Ржевського понині знаходиться в Самарських краях . Де саме невідомо. Там де було місто ПЕРЕСІЧЕНЬ - існувала остання переправа через Дніпро перед порогами. Відомо також, що десь у цих місцях, на правому боці Дніпра, взимку 972 року загинув князь Святослав Хоробрий підстережений половцями.ІСТОРИЧНІ ОСОБЛИВОСТІ ПРИСАМАР’Я.

Номер слайду 19

Іще одне відкриття пов’язане з Богородицькою фортецею. Сподвижник Петра 1 князь Меньшиков після погрому шведів і прихильників Мазепи під Полтавою і повною ліквідацією Запорозької Січі, на території Богородицької фортеці був організований перший в історії України концентраційний табір. В ньому знаходились ті,кого не знищили на Січі та в окрузі. Декілька сотень чоловіків (жінок і дітей) в травні місяці 1709році зігнали в фортецю. А іще раніше, коли Петро 1 тільки зійшов на трон, в Богородицьку фортецю вислали 427 московських стрільців, які взбунтувалися. (Із тих, що не стратили в 1698році) Перший табір в Україні

Номер слайду 20

Будівництво станції Нижньодніпровськ-Вузол задумана і розпочата ще у 1912 році царською владою. Однак події Першої світової війни,а потім громадянської відтермінували цю дату до 1929року - року індустріалізації . Це було грандіозне будівництво на той час.. СТАНЦІЯ НИЖНЬОДНІПРОВСЬК-ВУЗОЛ

Номер слайду 21

Будівництво станції Нижньодніпровськ-Вузол задумана і розпочата ще у 1912 році біля Пост-Мосту, де мали зійтися Катерининська і Мерефо -Херсонські лінії, станція мала обслуговувати заводи Лівобережжя та Мерефо - Херсонські залізничні майстерні. Це було грандіозне будівництво на той час. Саме в цей час біля Пост-Мосту виникло безіменне селище будівельників залізниці. На початку 1920 -х років воно отримає назву Володимирове, а в 1930-х замість нього і довкола нього виникнуть великі робітничі селища Північне-Вузол, Південне-Вузол, Жовтневе, М'ясокомбінату та інші.

Номер слайду 22

РОКИ БУДІВНИЦТВА СТАНЦІЇ НИЖНЬОДНІПРОВСЬК – ВУЗОЛ У 1929році приймається рішення про створення станції Нижньодніпровськ-Вузол та паровозного депо. Уже в 1930 році через 2роки на березі Самари ,на місці колишніх пісків і кучугур на північ від Дніпропетровська з’явилася найпотужніша станція Н-Д-Вузол на 52 колії. ЇЇ понині називають “Фабрика маршрутів України”

Номер слайду 23

ЖИТТЯ СУЧАСНОГО МАСИВУДля нас, житловий масив «Північний», “Шевченко” - маленька батьківщина. Доріжка, яка веде в життя. Ми відчуваємо гордість від того, що живемо на козацькій землі, ходимо шляхами наших пращурів, які любили і оберігали понад усе свою вільну землю.

Номер слайду 24

ГІМН МАСИВУ ШЕВЧЕНКО  СУНДУКОВА О. О. ( автор)В Україні, у ДніпріЩо благословенний рясно Селище Шевченко є,Незрівняне і прекрасне. Пишно квітне місце козаків,України доньок і синів.. Хай розквітає цей чудовий край,Ти українське братство прославляй,Міцною буде хай родина,Найкраща рідна Україна.

Номер слайду 25

Працьовиті люди тут,З серцем, що відкрите Богу,В нашім селищі живуть,Їх веде пряма дорога. В цей квітучий край, де грає спів. В землю справжніх козаків. Богородицька фортеця; Стане славним селище, Що давно «Шевченко» зветься. Мир, надія, радість та любов Сповнює серця нам знов і знов!

Номер слайду 26

В період будівництва виникло безіменне селище будівельників залізниці. На початку 1920 -х років воно отримає назву Володимирове, а в 1930-х замість нього і довкола нього виникнуть великі робітничі селища Північне-Вузол, Південне-Вузол, Жовтневе, М'ясокомбінату та інші. Паралельно для працівників залізниці та депо швидко зводилися будинки, Палац культури. Однак закінчити споруджувальні роботи не встигли; грянула війна. МАСИВ ПІВНІЧНИЙ

Номер слайду 27

Номер слайду 28

ВСЕ ПРО ПІВНІЧНИЙ. За радянських часів планували збудувати місто для залізничників. З цією метою були завезені скульптури звірів, але цей задум не мав продовження . На території масиву знаходяться багато підприємств та заводів різного направлення, але основне призначення, це підприємства Придніпровської залізниці ; локомотивне депо, вагонне депо, дистанції зв’язку,шляху, енергетики та багато інших технічних служб , які обслуговують , ремонтують тепловози, електровози, рухомий склад. На житловому масиві «Північний» живуть і працюють люди, які обслуговують залізничний транспорт. Серед них; машиністи, шляховики, обхідники колії, слюсарі, провідники, помічники машиністів та багато інших спеціальностей, які необхідні для руху поїздів.

Номер слайду 29

П’ЯТЬ ЧУДЕС ПРИСАМАР'Я

Номер слайду 30

СВЯТО-ДУХОВСЬКИЙ ХРАМ. СИМВОЛ СВЯТОГО ДУХА – БІЛІ ГОЛУБИ10 мая 1778 года було освячено місце (архієпіскопом Славянським і Херсонським), під храм во ім’я Сошествия Святого Духа і був заложений перший камінь в його основу. Відродження Свято-Духовського храма почалося в 19столітті Ієреєм Миколою Волковим на житловому масиві Шевченко

Номер слайду 31

ІСТОРИЧНИЙ ПАМЯТНИК «ЛЕГЕНДАРНИЙ ПАРОВОЗ СО 17- 16 Відноситься до пам’ятників Великої Вітчизняної Війни. Гордість Дніпропетровська. Відомий в народі як «ПАРОВОЗ СО-17.»(СО-СЕРГО ОРДЖОНІКІДЗЕ) Вела його локомотивна бригада машиніста Олексія Смирнова

Номер слайду 32

МЕМОРІАЛ НА ВУЛИЦІ КУРСАНСЬКІЙ. ! ВІЧНА ПАМ'ЯТЬ ПОЛЕГЛИМ БІЙЦЯМ!!!!!!

Номер слайду 33

МУЗЕЙ ЗАЛІЗНИЧНИКІВ

Номер слайду 34

ГОРДІСТЬ ПРИДНІПРОВ'Я

Номер слайду 35

ВІДОМІ ЛЮДИСамарський край відомий трудовими і творчими досягненнями. Це творчі земляки, які своєю працею збагачують наш Придніпровський край!Борис Мусійович Ковтонюк. Письменник ,публіцист, автор творів про козацтво на Придніпров’ї, керівник ГО “РІДНОКРАЙ”, краєзнавець. Сьогодні , Ковтонюк Б. М. відомий письменник України, він є автором 10 1книг.

Номер слайду 36

МІСЦЕ ЗЛИТТЯ ДНІПРА І САМАРИ

Номер слайду 37

Номер слайду 38

ПРОДОВЖУЄМО ВИВЧАТИ ІСТОРІЮ СВОГО КРАЮДЯКУЄМО ЗА УВАГУ!

pptx
Додано
4 березня
Переглядів
30
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку