Народи, які живуть в Україні

Про матеріал
Презентація для україномовних шкіл Канади (але можна також використовувати в Україні). Класи - від 5 до 8 (старшим вже буде, мабуть, не так цікаво).
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Народи України - разом єдиніДмитро Литов, 22 жовтня 2022 року. Перша презентація – Українська школа ім. Лесі Українки в ОттавіЛіворуч – кримськотатарські дівчата. Праворуч – костел (польський католицький собор) святого Миколая у Києві.

Номер слайду 2

2 Народи, які живуть в Україні (2001){3 C2 FFA5 D-87 B4-456 A-9821-1 D502468 CF0 F}Народ2001 р. Українці72%77.8%Росіяни8.8%17.2%Молдовани та румуни1.0%0.8%Білорусине рахували0.6%Кримські татари1.0%0.5%Угорці>0.3%Поляки4.4%0.3%Євреї9.0%0.2%Вірмени>0.2%Греки>0.2%Роми (цигани)>0.1%Німці>0.1%Інші?~1.5%Численні народи, що жили і живуть поряд з нами, зробили свій внесок в нашу культуру та життя. Іноді ми не здогадуємося, що звичні нам слова та речі прийшли до нас від інших народів. Скандинави (варяги), що панували у Київському князівстві, принесли нам такі слова, як кіт, князь, лікар, скарб, скриня, стяг, торг, хліб. Відомі у світі козацькі костюми набагато раніше за козаків почали носити тюркські народи (до яких належать сучасні кримські татари). Страви з перцем прийшли до нас від угорців, бринза – від молдован, рибні страви від греків та євреїв. Від греків походить величезна кількість слів: економіка, політика, Біблія, корабель, якір, і навіть такі, здавалося б, свої, як бандура. Давайте познайомимося з нашими сусідами!

Номер слайду 3

3 Греки. Ліворуч – Херсонес Таврійський у Криму. Праворуч – місто Маріуполь, майже знищене окупантами навесні 2022 р. Ще в античну епоху греки почали заселяти узбережжя Чорного моря, де заснували давні міста Херсонес, Ольвія, Тира та інші. Багато відомостей про землі України залишив давньогрецький історик Геродот. На причорноморські землі до греків подорожував святий апостол Андрій. Багато греків і досі живуть від Одещини до Донеччини та Криму. Місто Маріуполь – один з центрів грецької громади – дуже постраждало під час російської агресії 2022 р., багато цивільних загинуло, а інші були змушені залишити свої домівки.

Номер слайду 4

4 Відомі греки України{2 D5 ABB26-0587-4 C30-8999-92 F81 FD0307 C}Василь Каразін – засновник Харківського університету. Архип Куїнджі – живописець. Георгій Делієв – актор, комік та кінорежисер(«Маски-шоу», «Донбас»)

Номер слайду 5

5 Кримські татари. Ліворуч – «кам’яні баби», ідоли половців до прийняття ними ісламу. Праворуч – Бахчисарай, палац кримських ханів. З ранніх Середніх віків на сході України оселилися кипчаки (половці) – тюркські племена, споріднені сучасним жителям Казахстану, Узбекистану, Туреччини та Азербайджану. Згодом частина їх змішалася зі слов’янами, а інша частина заснувала могутню державу – Кримське ханство, де панувала династія Гераїв. Захопивши Крим у 18 столітті, російська влада кілька разів виселяла звідти корінних жителів. Найжорстокіша депортація відбулася 18-21 травня 1944 року, коли всіх кримських татар виселили у Середню Азію. Лише в незалежній Україні кримці змогли повернутися додому. Але згодом настала нова російська навала…Українська мова успадкувала багато слів від кримських татар та їхніх предків: гарбуз, кавун, вишня, килим, богатир, туман, сарай, лелека, борсук, лиман, беркут, бугай… і багато інших.

Номер слайду 6

6 Відомі кримські татари України{2 D5 ABB26-0587-4 C30-8999-92 F81 FD0307 C}Мустафа Джемілев провів десятки років у радянських в’язницях за свободу свого народу. Ахтем Сеітаблаєврежисер фільмів «Хайтарма» та «Кіборги»Джамаласпівачка, переможниця Євробачення

Номер слайду 7

7 Молдавани (румуни)Ліворуч – Хотинська фортеця. Праворуч – Києво-Могилянська академія (стара будівля)В старі часи румунсько-молдавський народ був відомий під назвою «волохи» (звідси, наприклад, «волоський горіх»). Князівство Молдова колись було могутнім, у 16-17 століттях молдовські господарі збудували багато фортець на півдні сучасної України, таких, як Хотинська або Білгород-Дністровська. Петро Могила, священник родом з Молдови, заснував славетну Києво-Могилянську Академію. Зараз в Україні молдавани живуть переважно в Одеській (Бессарабія та Буджак) та Чернівецькій (Буковина) областях.

Номер слайду 8

8 Відомі молдавани України{2 D5 ABB26-0587-4 C30-8999-92 F81 FD0307 C}Петро Болбочан – полковник армії УНР,що визволив Кримвід більшовиків. Микола Стражеско – відомий лікар, засновник інституту в КиєвіСофія Ротару – співачка, популярна з 1980-х років і до цього часу

Номер слайду 9

9 Українці російського походження. Ліворуч – Острозька Біблія Івана Федорова. Праворуч – Інститут серця в Києві, який заснував Микола Амосов. Хоча частина жителів України має російське коріння, багато з цих людей зараз воюють проти агресора у лавах ЗСУ. Режисер Олег Сенцов та журналіст Станіслав Асєєв багато витерпіли у російських в’язницях, але залишилися вірними Україні, і були згодом визволені. Родом з Росії – генерал Сирський.І так само, хоча Путін заявляв, нібито «звільняє російськомовних», але багато звірячих злочинів армія-окупант скоїла у регіонах, де населення історично було змішаним, де було багато російськомовних. Довгий час Московське царство, потім Російська імперія, а потім Радянський Союз нав’язували Україні російську мову. Попри це, в історії України з давніх часів було багато росіян, які внесли свій внесок в українську науку, культуру, мистецтво. Ще у 16 столітті Іван Федоров друкував книги у Львові та Острозі, бо в Москві зазнав переслідувань. У 19 столітті хірург Пирогов підтримував друкування українських підручників, за що втратив посаду інспектора освіти.

Номер слайду 10

10 Відомі люди України з російським корінням{2 D5 ABB26-0587-4 C30-8999-92 F81 FD0307 C}Марко Вовчок(Марія Вілінська-Маркович) – популярна письменниця 19 століття. Олег Борисову фільмі-комедії «За двома зайцями»Андрій Курков – письменник, автор пригодницьких романів

Номер слайду 11

11 Поляки. Ліворуч – Кам’янець-Подільська фортеця. Праворуч – Будинок з химерами у Києві (архітектор Городецький)Досить довго частина українських земель знаходилася під владою Польсько-Литовської держави. Богдан Хмельницький розпочав боротьбу за незалежність, яка тривала кілька століть. На заході сучасної України та сході сучасної Польщі населення було змішаним. Українська та польська мови дуже подібні, є багато спільних слів. Місто Львів було осередком як української, так і польської культури. 1947 р. Сталін вчинив примусовий «обмін населенням», коли з прикордонних регіонів України поляків виселили до Польщі, а українців Польщі – навпаки, до України. Ситуація кардинально змінилася у часи незалежності України. Зараз Польща – одна з найважливіших країн-друзів України, а на території Польщі з початку війни знайшли притулок не менше 2 мільйонів українських біженців.

Номер слайду 12

12 Відомі поляки України{2 D5 ABB26-0587-4 C30-8999-92 F81 FD0307 C}Владислав Городецький –архітектор, творець «Будинку з химерами»Вітольд Малішевський – композитор, засновник Одеської консерваторіїКазимир Малевич – всесвітньо відомийхудожник

Номер слайду 13

13 Австрійці та німціЛіворуч – університет у Чернівцях. Праворуч – заповідник Асканія-Нова, який заснував барон Фальц-Фейн. З 18 століття і до кінця 2-ї світової війни на території України жило багато німецьких фермерів-поселенців; з них походив, наприклад, поет Юрій Клен (справжнє ім’я: Освальд Бургардт). Окрім того, захід України певний час знаходився під владою Австрії, де німецька мова була офіційною. Місто Чернівці було осередком німецькомовної культури; звідти був родом німецький поет 20 століття Пауль Целан, а також письменниця Ольга Кобилянська, для якої були рідними як українська, так і німецька мова. У Закарпатті і досі існує велика німецькомовна громада: https://www.youtube.com/watch?v=Oar. TBe. Bi1 DI З німецької мови походять багато українських слів: бавовна, бровар, варта, верстат, гетьман, ґанок, гальмо, кошт, кушнір, лантух, ланцюг, ліхтар, пляшка, рада, ринок, смак, стельмах, фарба, файний, цвях, щирий, віншувати, дякувати, куштувати, плюндрувати, рятувати.

Номер слайду 14

14 Відомі німці України{2 D5 ABB26-0587-4 C30-8999-92 F81 FD0307 C}Інокентій Ґізель – філософ, історик, прибічник незалежності православної церкви у КиєвіВасиль Вишиваний (Вільгельм Габсбург)– поет, старшина армії УНР, діяч української діаспориЄвген Оскарович Патон – інженер, академік,творець моста в Києві

Номер слайду 15

15ЄвреїЛіворуч – Умань, де щороку релігійні євреї поминають свого праведника. В центрі – Володимир Жаботинський, один з засновників сіонізму, який підтримував український національний рух. Праворуч – пам’ятник жертвам Бабиного Яру. Багато століть євреї жили поряд з українцями, хоча стосунки двох народів не завжди були простими через те, що віра була різною. До 1941 р. євреї складали близько 5% населення України. В місті Умань знаходиться могила єврейського праведника, рабина Нахмана, на яку щороку приїжджають тисячі євреїв з Ізраїлю та інших країн. Під час 2-ї світової війни багато євреїв загинуло від рук нацистів. Відомі імена українців, які переховували у себе євреїв, щоб врятувати їх від смерті. Серед відомих сучасних українських євреїв – президент України Володимир Зеленський, співачки Анна та Ангеліна Завальські, Тіна Кароль, та багато інших.

Номер слайду 16

16 Відомі євреї родом з України{2 D5 ABB26-0587-4 C30-8999-92 F81 FD0307 C}Давид Черкаський – режисер, який створив анімаційні фільми «Острів скарбів», «Пригоди капітана Врунгеля» та «Доктор Айболить»Семен Кузнець – економіст та підприємець, Нобелівський лауреат. Міла Куніс -американська акторка родом з України. У перші дні війни віддала на оборону України більше 30 млн. доларів США

Номер слайду 17

17 ЛитовціЛіворуч – князь Дмитро-Любарт. Праворуч – заснований ним Луцький замок. Після татаро-монгольської навали велика частина України, в тому числі Київ, перебували під владою Литовського князівства (де також жили білоруси). Згодом воно об’єдналося з Польщею у єдину Польсько-Литовську державу. Литовська влада запровадила у містах європейське Магдебурзьке право та підтримувала писемність місцевою мовою. Коли почалася російська агресія, Литва стала одним з найактивніших друзів України.

Номер слайду 18

18 Білоруси. Ліворуч – «Біблія руска» Франциска Скорини. Праворуч – бійці загону «Погоня» у складі ЗСУКоли у середні віки українські землі перебували під владою спочатку литовських князів, а потім польських королів, разом з українцями до складу тієї держави входили білоруси. Мови обох народів були настільки близькими, що кілька століть поспіль тривали спроби створити спільну для українців та білорусів літературну мову. Втім, та мова так і залишилася книжковою і занепала у 18 столітті, бо дуже відрізнялася від народної говірки. Жителі білоруського Полісся досі розмовляють говіркою, близькою до української мови. Зараз білоруські добровольці воюють у складі ЗСУ проти окупантів.

Номер слайду 19

19 Грузини. Ліворуч – Георгій Гонгадзе. Праворуч – Грузинський національний легіон у складі ЗСУЩе київські князі встановили дружні стосунки з Грузинським царством. З того часу грузини жили на наших землях. Журналіст Георгій Гонгадзе викривав корумпованих політиків і через це загинув від найманих вбивць; його справа стала всесвітнім скандалом і привернула увагу світових політиків до України. Коли Росія кілька разів нападала на Грузію, у 1992-1993 на допомогу грузинам відправилися українські добровольці, а 2008 р. Україна постачала грузинам зброю. Зараз грузинські добровольці воюють за незалежність України у лавах ЗСУ.

Номер слайду 20

20 Вірмени. Ліворуч – Іван Айвазовський та його картина. В центрі – вірменська церква у Харкові. Праворуч – герой Майдану Сергій Нігоян. Вірменські хроніки зберегли відомості про найдавнішу історію земель України, зокрема, про князя Куара (Кия) та його братів, засновників Києва, відомих з «Повісті минулих літ». Вже з часів Середніх віків та донині в Україні живе велика вірменська громада. У 1944 г. радянська влада депортувала багато вірменів з Криму разом з кримськими татарами.

Номер слайду 21

21 Роми. Ліворуч – пам’ятник ромам, знищеним під час Голокосту у Бабиному Яру (Київ). В центрі – музичний гурт Luiku. Праворуч – ромське село у ЗакарпаттіУ стародавні часи предки ромів покинули Індію та рушили спочатку на Балкани, а звідти розселилися у багатьох країнах Європи. Чимало їх знайшло притулок і на українських землях, де їх звали «цигани». Своїми виробами славилися ромські ковалі, а також виконавці пісень та танців. Але коли прийшла індустріалізація, ромські майстри вже не могли конкурувати з великими заводами, через те їхня традиційна культура стала занепадати. У 20 столітті Сталін заборонив ромську мову та літературу, а Гітлер знищував ромів так само, як і євреїв. Переслідування призвели до занепаду ромської культури. Лише в останні роки влада та активісти стали допомагати ромам відроджувати свою культуру та ідентичність.

Номер слайду 22

22 Угорці (мадяри)Ліворуч – Мукачеве, праворуч – Берегове (два традиційних осередки угорської громади у Закарпатті)В центрі – пам’ятник в Києві на місці, де у 9 ст., за легендами, був табір угорців на шляху до Дунаю. Угорці (також відомі під назвою «мадяри») у 3-9 століттях пройшли довгий шлях з Уралу через центральну Україну, аж поки не оселилися на своїй сучасній території. Українське Закарпаття довго перебувало під владою мадярів, які прагнули асимілювати (тобто перетворити на угорців) всі підвладні народи. Хоча стосунки України з владою Угорщини зараз складні, багато угорців, попри це, симпатизують українцям. Після агресії 2022 р. в Угорщині знайшли притулок близько 300 тисяч українців. У Закарпатті (Мукачеве, Берегове, Хуст) і досі живе досить велика громада угорців.

Номер слайду 23

23 Болгари. Ліворуч – старовинна кирилиця, праворуч – болгарський фестиваль у Болграді. В центрі – Маша Себова, відома відеоблогерка України. Хоча Болгарія не межує з Україною, до неї можна дістатися Чорним морем. Контакти з Болгарією сягають дуже давніх часів, а болгарська мова – дуже подібна до української. Саме від болгар до нас прийшла наша абетка – кирилиця, а православні молитви, за традицією, написані староболгарською мовою (яка також зветься «церковнослов’янська»). Наразі в Україні дуже багато цілком болгарських селищ знаходиться на півдні Одеської області (ця територія історично зветься Буджак), а центром болгарської громади є місто Болград.

Номер слайду 24

24 Українці африканського походження. Зліва направо: Жан Беленюк, спортсмен і політик; Гайтана, співачка; Габріелла Массанга, акторка і ТВ-ведуча; Фейбі Бежура, спортсменка. З 1960-х рр. українські університети почали приймати студентів з країн Африки. Деякі з них згодом одружилися та залишилися в Україні. Серед Їхніх дітей є такі, хто досяг видатних успіхів. Зараз Україна активно співпрацює з країнами Африки, куди вона постачає зерно та інші продукти харчування, попри намагання російських окупантів припинити постачання.----------------Окрім вихідців з Африки, в Україні існують турецька, в’єтнамська, курдська, афганська, китайська та інші громади. В останні роки перед війною 2022 р. Україна була популярним напрямком для туристів з арабських країн.

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Кушнір Людмила
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
До підручника
Історія України (Вступ до історії) 5 клас (Власов В.С.)
Додано
29 листопада 2023
Переглядів
343
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку