Особливості зв’язку присудка з однорідними підметами, означення – з однорідними підметами, означення – з однорідними означуваними словами. Усунення логічних і граматичних помилок у

Про матеріал
Особливості зв’язку присудка з однорідними підметами, означення – з однорідними підметами, означення – з однорідними означуваними словами. Усунення логічних і граматичних помилок у реченнях з однорідними членами.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Особливості зв’язку присудка з однорідними підметами, означення – з однорідними підметами, означення – з однорідними означуваними словами. Усунення логічних і граматичних помилок у реченнях з однорідними членами.

Номер слайду 2

For more info: Slidesgo | Blog | FAQs. Координація присудка з однорідними підметами в числі і роді. Залежить вонавід порядку слів, значення сполучників, лексичного значення підмета і присудка. За умови, коли однорідні підмети вживаються у формі множини, то й присудкистоять у формі множини, наприклад: Зацвіли усі діброви, і долини, і луги (М. Стель­мах); Комбати, ад’ютанти і старшини сіли на коней (О. Гончар); Дівчатка і хлопчики не співали, а дзвонили в ніжні польові дзвіночки (Ю. Збанацький). Якщо однорідні підмети пов’язані єднальними сполучниками або безсполуч­никово, мають форму однини і є назвами осіб чи уособлених предметів, присудокпереважно вживається у множині, наприклад: Раділи і садок, і поле, і долина (Л. Глібов); Осталися сиротами старий батько й мати (Т. Шевченко). Проте деколи препозитивний присудок вживається в однині (а в минулому часі має і форму роду найближчого підмета), наприклад: Посеред хати сидів Семенко й сестра (В. Стефаник).

Номер слайду 3

Препозитивний присудок у реченнях з однорідними підметами в однині і множині вживається в однині або множині залежно від того, яку граматичну форму має най­ближчий до нього підмет, наприклад: Чорніє поле, і гай, і гори (Т. Шевченко); Пішли дощі, пороша, вітер (Леся Українка); В тій пісні чулися гудки заводів і рев машин, і шепоти пшениці (П. Тичина). Постпозитивні присудки при однорідних підметах, що мають форму однини, вживаються здебільшого в однині, зрідка – в множині, наприклад: Наша воля і правда жива (В. Сосюра); Завод і лан, село і місто злились в єдину пісню чисту(М. Рильський); Цей грім копит і сурм тривожних спів до рицарів луною долетів(М. Бажай).

Номер слайду 4

Якщо однорідні підмети пов’язані зіставно-протиставними, градаційнимисполучниками або відповідною інтонацією (без сполучників), то при одноріднихпідметах в однині присудок теж вживається в однині, наприклад: Не вітер, а буря завіяла (Панас Мирний); Не тільки кожен екіпаж, а й кожен танкіст мав свої думки щодо майбутнього маршруту бригади (В. Собко). При однорідних підметах у формі однини, поєднаних розділовими сполучниками,присудки вживаються в однині й координуються з найближчим однорідним підметому числі (в минулому часі – і в роді), наприклад: Чи то сором, чи то гнів опанував йогосерце (Панас Мирний); Не то сон, не то забуття склепляло повіки (М. Коцюбин­ський); Над дорогою попадалась вся в цвіту груша або кущ черемухи (М. Коцю­бинський); Спросоння не розбереш, чи то людина, чи вітерець, чи місяць золотою ручкою стукає в шибки (М. Стельмах). Якщо однорідні підмети мають різні форми числа, то присудок вживається в тійформі (в однині чи множині), яку має найближчий підмет, наприклад: Ось засинію нанебосхилі попруга, чи ліс, чи гори (Панас Мирний). Проте використовуються і формимножини, наприклад: То пилок, то сніги, то сльота партизанську вкривають дорогу(П. Воронько).

Номер слайду 5

Означення, виражені прикметниками, дієприкметниками, займенниками, порядковими числівниками, приймають форму числа означуваного іменника. Наприклад: «Нічна буря пройшла, на ташані плюскотіла дрібненька хвиля, і вітерець, легенький і лагідний, ганяв поній голубенькі жмурки...» (Тютюнник). Основне правило узгодження означень у числі з однорідними членами речення,вираженими іменниками, порушується, якщо а) перед однорідним рядом означуваних слів стоїть одне означення; б) до одного означуваного слова відноситься кілька означень. Означення може стояти перед рядом однорідних іменників, але відноситись тільки до першого іменника, тоді воно узгоджується в числі з цим найближчим іменником. Так, у реченні: «Тут стояв великий під клейонкою стіл, рояль, канапа, вищезгадана статуя Венери Мілоської і кругла вішалка з скриньками під галоші й гачками для зонтиків» (Смолич)Прикметник великий означує тільки іменник стіл і вживається в однині.

Номер слайду 6

Якщо означення спільне для двох чи кількох іменників, то воно може мати і форму однини, і форму множини. Означення завжди стоїть у множині, якщо перший, найближчий іменник з однорідного ряду має форму множини. Наприклад: «Чи бог бачить із-за хмари наші сльози,горе?» (Шевченко); «На пероні вирували прощальні вигуки, зойки, сміх» (Смолич). Якщо однорідні іменники вживаються в однині, то означення може ставитись і в однині, і в множині: «Зосталися сиротами старий батько й мати» (Шевченко); «У мене, брат, у хаті своя сходка і комітет, аж цілих сім голосів» (Панч); «Радісно дивитись, як кожне маля підводить своїх татка і маму до великих підносів з морквою, огірками, капустою»(«Вечірній Київ»); «Та прийшли нові часи, і знову побачили ми в старовинних мальовничих строях гуцулів; вони йшли на полонину, спішили на празник Івана Купала до Косова, і ми почули від них веселі коломийки, побачили одчайдушні аркан і коломийку, ці звабні танці гуцулів-легенів і жвавих гуцулок...» («Літературна Україна»).

Номер слайду 7

У множині ставиться означення тоді, коли автор хоче особливо підкреслити, що ознака в однаковій мірі відноситься до всіх однорідних понять. Наприклад: «Біля воріт засніжені калина і явір» (Харчук); «Дивилися на привезені з далеких земель бронзову статую і металевий п’єдестал з чудернацькими візерунками» (Савчук); «Свіжа риба має особливі смак і якості» («Вечірній Київ»); «Подібно до ряду інших письменників Микола Олійник звеличує місця, дорогі йому з дитинства, милі серцеві річку Лупу, Лису Гору, Загреблю, ірпінські заплави, ліси й луки...» («Літературна Україна»). У художній літературі і в усному мовленні спільне для кількох іменників означення часто вживається і в однині. Наприклад:«Мотре! чи дома твій батько та мати?» (Нечуй-Левицький); «Пригара втямив між нимисвого Василька і Христинку» (Чендей). У цих реченнях можливі і паралельні множинні форми означень: «Мотре! чи дома твої батько та мати?» і «Пригара втямив між ними своїх Василька і Христинку». Інтонаційний малюнок цих речень змінився, замість приєднувального відтінку маємо єднальний.

Номер слайду 8

В однині переважно вживаються означення тоді, коли найближчий іменник із однорідного ряду має тільки форму однини і здебільшого називає абстрактне поняття. Наприклад: «Мені такий жаль та сум» (Косинка); «Чорт побери, але це був уже не він! Де поділася ота лінкуватість, вайлуватість і незграбність?» (Смолич); «Дощі вдарили відразу грозами, потім розсипалися нескінченною мжичкою й сльотою» (Смолич); «В Уляни театральна невимушеність, чудовий слух і голос...» (Іваничук); «Ага, душогуби, вам скортіло українського хліба й сала?» (Яновський); «Задавнена лють і ненависть обікрадених виливається в цьому реві» (Савчук). Узгодження однорідних означень у множині з іменником можливе тоді, коли цей іменник означає множинність, що складається з менших множинностей, і означення називають ознаки цих менших множинностей. Наприклад, речення «Перший і другий курси виїхали на сільськогосподарські роботи» повідомляє, що виїхали тільки два курси — один перший і один другий. А в реченні «Перші і другі курси виїхали на сільськогосподарські роботи» говориться про те, що на роботу виїхало кілька курсів, не менше двох перших і двох других. Саме в другому реченні означення узгоджуються у множині з іменником, і це узгодження зумовлене змістом речення.

Номер слайду 9

У мовній практиці однорідні означення узгоджуються з іменником або в однині, або вмножині. Пор.: «Під час першої світової війни в Паризькому університеті почали викладати польську та чеську мови...» («Літературна Україна»); «Всюди чулася угорська, польська, чеська, румунська мова» (Скляренко); «З листа було цілком ясно, що солдати не хочуть війни, що на фронті почалося братання армій — німецької і російської...» (Савчук); «австрійську й німецьку армію розвалювати до чортів собачих!» (Смолич); «І перекроюється — перелицьовується на однаковий копил степове й гірське, над’ярне й низинне село — за типовим проектом» («Літературна Україна»); «Це перевал, який єднає долини Білого і Чорного Черемошів. Там, де Біла і Чорна ріки си сходе, де славне село Устєріки, і на Лєдчину й на Волощину лягло, — простяглося село Стебни» (Хоткевич). У сучасній українській літературній мові можливі різні форми узгодження в числіозначень і означуваних іменників. Ці форми використовуються для стилістичногоурізноманітнення мови, для передачі відтінків природної, невимушеної оповіді, урочистопіднесеного стилю (коли при кількох однорідних іменниках означення стоїть в однині), чи офіційно-ділового і наукового стилів, настанова яких на точність і однозначність повідомлення вимагає змістового і формального узгодження означень із означуваними словами.

Номер слайду 10

Номер слайду 11

Номер слайду 12

Номер слайду 13

pptx
Додано
12 березня
Переглядів
75
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку