План конспект трененга

Про матеріал
Тема: «Маршрут безпеки» Мета: виявити рівень знань, поінформованос¬ті учнів та визначити їхнє ставлення щодо проблеми СНІДу; спонукати учасників до усвідомлення зв’язку між цінностями люди¬ни, її поведінкою та наслідками для себе та оточуючих; поглибити знання дітей щодо СНІДу, основні шляхи зараження цією хво¬робою та заходи щодо її профілактики; фор¬мувати адекватне розуміння про¬блеми існування хвороби СНІД, толерантне ставлення до ВІЛ-інфікованих людей.
Перегляд файлу

 

Дата:  

Тема: «Маршрут безпеки»

 

Мета: виявити рівень знань, поінформованос­ті учнів та визначити їхнє ставлення щодо проблеми СНІДу; спонукати учасників до усвідомлення зв’язку між цінностями люди­ни, її поведінкою та наслідками для себе та оточуючих; поглибити знання дітей щодо СНІДу, основні шляхи зараження цією хво­робою та заходи щодо її профілактики; фор­мувати адекватне розуміння про­блеми існування хвороби СНІД, толерантне ставлення до ВІЛ-інфікованих людей.

 

Тривалість: 40 хв.

 

Поняття: ВІЛ, СНІД, шляхи передачі, ризик зара­ження, толерантність, дискримінація.

 

Матеріали: стрічки, маркери, аркуші паперу А4, плакати, картки, клей.

 

Хід заняття

1. Вправа «Знайомство»

     Вступне слово: Рада вітати всіх сьогодні на уроці, зараз по всій Україні люди боряться за свободу і демократичні цінності нашого народу, А чи знаєте ви, чи можете назвати ці цінності? (Діти проговорюють свої варіанти) Воїни боронять вас, наше майбутнє, майбутнє нашої держави. Звичайно ж, здоров’я – один з головних чинників успішного майбутнього, тривалого життя, до того ж, ви знаєте, що фронт, госпіталі часто потребують донорську кров, і звісно, кров для переливання потрібна здорова, щоб хвороби однієї людини не стали загибеллю для багатьох. Тож, дуже важливо бути свідомими щодо свого здоров’я, цим ви рятуєте не тільки себе від страшних наслідків хвороб, але й маєте можливість врятувати, зберегти життя інших. 

 

 Ми сьогодні будемо розбирати тему: «СНІД/ВІЛ». Тема нашого тренінгу  «Маршрут безпеки»:
передбачити, уникнути, не захворіти». Ця тема для вас не нова: 1 грудня весь світ відзначає День боротьби зі СНІДом. Ви вже розглядали цю тему на уроках «основ здоров’я», класних годинах та виховних заходах. Сьогодні ми з вами пригадаємо те, що знаємо і поповнимо  свої знання новим матеріалом.

      Я пропоную вам провести обговорення хто що знає про ВІЛ. Обговорення буде проходити в колі ви називаєте своє ім’я і кажете що в знаєте про ВІЛ (можете повторюватися). ВІЛ-інфекція – це соціально небезпечне інфекційне захворювання,

 

   Для проходження нашого маршруту безпеки у нас є дівчатка, які будуть вашими провідниками, по цьому маршруту вони будуть керувати на станціях. А для того щоб нам було зручно і безпечно проходити  наші станції ми об’єднуємося з вами  в 5 команд  і кожна команда почне  свій шлях до відповідної станції перша з першої четверта з четвертої, але  потім в процесі ігри ви будете всі рухатися по колу за годинникової стрілкою, і змінювати станції. У кожного є всій колір який буде розділяти вас по командах,  кольору який у вас на прикріплений це і є ваша команда. 

2. Правила тренінгу

 ЧИТАТИ З УЧНЯМИ

 

 Кожен з учасників тренінгу буде:

1. Доброзичливим

2. Тактовним

3. Толерантним

4. Говорити від свого імені

5. Активним

6. Говорити лаконічно

7. Дотримуватись “правила руки” (піднімати руку, коли бажаєш висловитись)

8. Дотримуватись “правила двох рук” (тренер піднімає дві руки, коли стає шумно)

 

3. Робота в групах

 

Станція №1  «ШЛЯХИ ПЕРЕДАЧІ ВІЛ»

 

Мета: надати правдиву, лаконічну та офіційно затверджену інформацію щодо того, які життєві ситуації є небезпечними з точки зору інфікування ВІЛ, а які є безпечними та не призводять до інфікування. Учасники повинні навчитися самостійно визначати небезпечні ситуації та оцінювати свій особистий ризик інфікування ВІЛ.

Ключове повідомлення станції: Можливо уникнути інфікування ВІЛ та зберегти своє здоров’я, якщо уникати ризикованих ситуацій.

 

Станція №2 «ВІЛ/СНІД»

 

Мета: розширити знання учасників про ВІЛ-інфекцію, допомогти навчитися оцінювати особистий ризик зараження ВІЛ-інфекцією.

Тренер  повинен мотивувати учасників практикувати відповідальну поведінку, що допоможе уникнути інфікування: «На цій станції ви зможете отримати або уточнити інформацію щодо різних аспектів ВІЛ-інфекції».

Ключове повідомлення станції: Кожна людина сама несе відповідальність за своє здоров’я та безпеку.

Станція № 3 «ПОРУЧ ІЗ ТОБОЮ»

 

Мета: Учасникам пропонується обміркувати різні аспекти епідемії ВІЛ/СНІДу, а також задуматися про проблеми, з якими може зіткнутися людина, яка живе з ВІЛ/СНІДом. Учасники матимуть змогу висловити своє ставлення до ЛЖВС і позбутися можливих упереджень відносно них.

Тренер  може представити мету таким чином: «На цій станції ми розглянемо, як діагноз «ВІЛ-інфекція» впливає на життя людини, з якими проблемами може зустрітися  ВІЛ-позитивна людина та її близькі».

Ключове повідомлення станції: ВІЛ+ людина може і повинна брати участь у всіх сферах життя, але вона потребує додаткової підтримки та турботи з боку близьких та друзів.

 

Станція № 4 «ТВОЄ ЖИТТЯ – ТВІЙ ВИБІР»

 

Мета: керуючись власними життєвими цінностями, учасники повинні знайти рішення для непростих повсякденних життєвих ситуацій. На цій станції учасники мають змогу набути/поліпшити навички самостійного прийняття рішень.

Ключове повідомлення станції: у прийнятті рішень слід завжди спиратись на свої життєві цінності.

 

Станція № 5 «ЗАХИСТ ВІД ВІЛ, ІПСШ ТА ЗАСОБИ КОНТРАЦЕПЦІЇ»

 

Мета: Учасники повинні ознайомитися з різними засобами контрацепції, захисту від ІПСШ і ВІЛ-інфекції.

Ключове повідомлення станції: Утримання від статевих контактів або правильне використання презерватива під час статевого контакту надійно захищає як від незапланованої вагітності, так і від ВІЛ та ІПСШ.

4. Заключна частина

 

Після завершення проходження  станцій один член з групи представляє свій готовий продукт, який вони створювали на станціях. Потім всі знову об’єднуються в коло передають квітку по колу і кожен  висловлює своє  враження, що їм сподобалось що запам’яталося

doc
Додано
25 березня
Переглядів
28
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку