Презентація "Скринінг-програми для новонароджених"

Про матеріал
Презентація проєкту для учнів 10 класу з біології "Скринінг-програми для новонароджених".
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Скринінг-програми для новонароджених

Номер слайду 2

Скринінг новонароджених – це програма обстеження новонароджених в перші дні життя з метою виявлення вроджених спадкових захворювань ще задовго до появи перших клінічних симптомів. Це перевірка всіх без винятку немовлят на наявність в крові ознак певних генетичних захворювань. Неонатальний скринінг — комплексне обстеження новонароджених, спрямоване на виявлення спадкових (генетичних) і вроджених захворювань. Процедура проводиться в неонатальний період життя дитини, частіше за все в пологовому будинку. Вона не несе ніякої загрози для здоров’я малюка. Мета скринінгу — по можливості раннє виявлення захворювань, що дозволяє забезпечити ранній початок лікування з розрахунку на полегшення стану пацієнтів і зниження смертності.

Номер слайду 3

Види скринінгу

Номер слайду 4

Як проводиться?Алгоритм: П’ятка новонародженого дезінфікується, проводиться прокол скарифікатором;Краплі крові наносяться на підготовлену тест-картку так, щоб виділені кружечки були повністю просочені кров’ю;Зразки висушуються протягом 2-3 годин;Тест-картка упаковується в підготовлений конверт і відправляється на дослідження до спеціалізованої лабораторії;Підготовка: Неонатальний скринінг потрібно проводити всім новонародженим у пологовому будинку. Для забору крові для дослідження спеціальної підготовки не потрібно. Кров береться через 3 години після останнього годування.

Номер слайду 5

Скринінг в УкраїніВ Україні проводиться скринінг новонароджених на 5 захворювань:

Номер слайду 6

Муковісцидоз. Муковісцидоз — генетичне мультисистемне захворювання, що займає одне з лідируючих місць у світі серед недуг спадкового типу. Проявляється хвороба порушенням роботи дихальних шляхів та шлунково-кишкового тракту. При цьому рідина, що продукується організмом, густіє до стану слизу на клітинному рівні, тим самим порушує роботу органів. Муковісцидоз провокує виникнення у хворих інфекційних захворювань, таких як бронхіт або пневмонія. При своєчасному діагностуванні недуги методом проведення скринінгу істотно знижуються ризики, пов’язані з ускладненнями хвороби, інвалідністю, зростає тривалість життя.

Номер слайду 7

Фенілкетонурія. Фенілкетонурія (ФКУ) — спадковий дефіцит вироблення ферменту, який відповідає за розщеплення амінокислот, зокрема фенілаланіну. Ця речовина зустрічається в багатьох продуктах, тому спеціальна дієта, прийом препаратів просто необхідні для нормальної життєдіяльності людини. Без медичної допомоги ФКУ призводить до розумової відсталості та важкого ураження ЦНС.

Номер слайду 8

Адреногенітальний синдром. Адреногенітальний синдром (АГС) — застаріла назва вродженої гіперплазії кори наднирників (англ. Congenital adrenal hyperplasia), патологічного стану, пов'язаного з надлишковим виділенням корою наднирників чоловічих статевих гормонів. Хвороба добре піддається лікуванню. При відсутності специфічного лікування, призводить до передчасного статевого дозрівання. Це може бути пов'язано як з пухлиною кори наднирників (адреностеромою), так і в ряді випадків з посиленим виділенням гіпофізом гормонів, що стимулюють функцію наднирників. При цьому в жінок розвиваються порушення менструального циклу, з'являються ознаки оволосіння за чоловічим типом (виростає борода, вуса, волосся на тулубі), атрофуються молочні залози, зменшуються розміри яєчників та матки, має місце неплідність.

Номер слайду 9

Вроджений гіпотиреоз. Вроджений гіпотиреоз — захворювання, викликане зниженням або повним випадінням функції щитоподібної залози, яке існує при народженні. Вроджений гіпотиреоз являє собою особливу форму гіпофункції щитоподібної залози. Вона вражає пацієнтів у той період розвитку, коли вся нервова система є дуже чутливою і може пошкодитися через тривалу нестачу гормонів щитоподібної залози. Якщо безпосередньо після народження не виявити порушення і не скоригувати його, то це приведе до розвитку кретинізму ( вроджений гіпотиреоз — ендокринне захворювання, що викликається браком гормонів щитоподібної залози (гіпотиреоз). Характеризується порушенням функції цієї залози і затримкою фізичного і психічного розвитку). Вроджений гіпотиреоз включений в обов’язковий неонатальний скринінг в Україні.

Номер слайду 10

Галактоземія. Галактоземія характеризується непереносимістю організмом молочного вуглеводу — галактози. Причиною такого стану є відсутність певних ферментів, які переробляють цей вуглевод іперетворюють його в таку необхідну глюкозу. Як наслідок, неперероблені речовини для організму стають токсичними і вражають практично всі життєво важливі системи і органи.

Номер слайду 11

Висновки: Спадкові хвороби обміну речовин зустрічаються приблизно в одного з 500 новонароджених. Це пов’язано з тим, що здорові батьки можуть бути носіями ушкоджених генів. Якщо дитина успадковує обидва ушкоджених гени, в її організмі продукуються не функціональні ферменти, що спричиняють спадкову хворобу обміну речовин. Важливо вчасно виявити хворобу і розпочати лікування до перших клінічних ознак недуги, щоб уникнути непоправних ушкоджень внутрішніх органів і нервової системи малюка. Отже, перевагою цього методу скринінгу є можливість діагностування важких генетичних захворювань у дітей на ранніх термінах. Адже своєчасне лікування таких недуг дає можливість малюкам та їхнім батькам жити повноцінним життям. Рання діагностика рятує життя!

pptx
Додав(-ла)
Юречко Назарій
Пов’язані теми
Біологія, 10 клас, Презентації
Додано
30 березня
Переглядів
753
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку