Поговоримо, як застосовувати штучний інтелект у навчанні

Протягом останніх років штучний інтелект впевнено займає місце лідера у ТОПі світових освітніх тенденцій. Але поява «розумного» чат-бота, який здатний допомагати учням виконувати навчальні завдання (а іноді й замість них), викликало занепокоєння освітян. Чи не призведе такий легкий спосіб здобуття освіти до зниження інтелектуального рівня та мотивації школярів? Так, ризик є. Проте українські вчителі здатні перетворювати будь-які виклики на можливості! Тож поговоримо, як використати цей інноваційний продукт із користю для освітнього процесу, зокрема для пошуку чудових ідей для уроків, розвитку креативності учнів та організації персоналізованого навчання. 

У березні 2023 року Освітній проєкт «На Урок» презентував перший українськомовний чат на базі штучного інтелекту ChatGPT, який  імітує реальний діалог з відомими історичними постатями України та світу. І цей інструмент можна ефективно застосовувати у навчанні!  Подорожуйте в минуле разом з учнями та спілкуйтесь письменниками, державотворцями, науковцями, винахідниками та митцями! Вільний доступ для кожного, можна працювати без реєстрації.

Швидкий пошук інформації

Педагогічна діяльність передбачає постійний пошук інформації різного характеру. Але традиційні пошукові системи пропонують нескінченні результати на певну тему, тож доводиться витрачати велику кількість часу, щоб обмежити обсяг інформації. ChatGPT підбирає інтуїтивно зрозумілі відповіді по суті, крім того, користувач може ставити додаткові запитання та уточнювати свій запит.

Планування уроків

ChatGPT здатен заощадити величезну кількість часу, яку вчителі витрачають на паперову роботу, зокрема на написання поурочних планів. І зробити це можна без зайвих зусиль – напишіть тему уроку та за потреби додайте будь-яку іншу інформацію, яка деталізує ваш запит. Також ви можете попросити підготувати покрокові інструкції для школярів, ідеї для самостійної роботи, можливості оцінювання, списки ключових слів та низку запитань, які допоможуть перевірити розуміння матеріалу. ChatGPT може перерахувати поширені неправильні уявлення, які можуть виникнути в учнів під час вивчення конкретної навчальної теми, та надати інформацію про способи їх усунення. А ще ви зможете перевірити план, запитавши бота про потенційні помилки та додаткову підтримку, яка може знадобитися!

Генерація запитань

ChatGPT може генерувати різні запитання на основі власної бази знань або текстів, які ви розміщуєте в боті. Він може створювати запитання з різними форматами відповідей, списки запитань зі зростаючою складністю, схеми оцінок або списки відповідей. Ось лише декілька прикладів запитань, які можна створювати за допомогою цього інструмента:

  • персоналізовані запитання. Введіть текст (або ж попросіть чат-бота знайти уривок за відповідною темою) і інструмент згенерує низку запитань, які допоможуть учням краще зрозуміти та запам’ятати прочитане. Також ви можете попросити чат-бота генерувати складні завдання для учнів з високим рівнем знань і прості для тих, хто потребує додаткової підтримки;
  • тестові завдання за визначеною темою. Надішліть боту статтю і попросить його згенерувати 10 запитань з варіантами відповідей, перевірте їх та залишіть правильні;
  • вікторини. За допомогою ChatGPT можна проводити неймовірно захопливі інтелектуальні змагання! Наприклад, під час уроку ви можете попросити чат-бота ставити запитання у реальному часі, на які учні мають надавати швидкі відповіді. Також можна попросити ChatGPT створити навчальну гру та запропонувати школярам позмагатися протягом визначеного часу. Такі інтерактивні вправи є цікавим і захоплюючим способом опрацювання матеріалу, який неодмінно сподобається учням.

А ще ChatGPT – потужний інструмент для підбиття підсумків, адже він може сприймати підказки природною мовою та надавати швидкі відповіді. Створіть резюме через ChatGPT, а потім запропонуйте школярам  проаналізувати та надати відповіді на такі запитання: 

  • Чи містить резюме точну та правдиву інформацію?
  • Чи є додаткова, непотрібна інформація, яку ми можемо видалити?
  • Чи можемо ми додати більше контексту?
  • Чи є в ньому складні формулювання, які ми можемо переписати простіше?

Виготовлення моделей для письма

ChatGPT може швидко створювати тексти з декількох абзаців на основі величезної кількості ідей. Він може генерувати банки слів і типи речень, підказки для написання, які можуть бути включені до уроків або у якості допоміжних матеріалів. А ще з його допомогою можна навчити учнів писати есе чи власні висловлювання! Погодьтеся, що вчителі рідко мають додатковий час на для написання зразків творів, хоча переваги очевидні. Завдяки ChatGPT зробити це елементарно - введіть тему, прочитайте текст і внесіть корективи, а потім поділиться ним зі своїми учнями. Проаналізуйте спільно з ними показники якісного написання, обговоріть його сильні сторони та стратегії, які вони можуть імітувати у своїх власних есе. Використання чіткої моделі твору допоможе учням підняти якість написання на наступний рівень.

Бажаєте дізнатися більше про особливості впровадження технології штучного інтелекту в освіту, а також розглянути переваги та можливості залучення Чату «На Урок» на практиці? Долучайтеся до вебінару Любові Цукор, який відбудеться 20 березня 2023 року о 16.00!

Генерація завдань

ChatGPT може створювати різноманітні завдання з різних навчальних предметів. І мова йде не лише про математичні диктанти, задачі з математики,  фізики, хімії чи біології, за допомогою яких ви зможете організувати самостійну роботу чи додаткову практику. Можливості боту набагато більші! Ось лише декілька варіантів цікавої роботи, яку можна організувати з учнями: 

  • введіть початок історії та попросіть бот підготувати орієнтовний перелік тез, який допоможе учням продовжити історію своїми словами. Ця вправа сприятиме розвитку навичок мовлення школярів;
  • попросіть програму створити декілька різноманітних речень зі словом, значення якого учням не знайоме, а потім запропонуйте їм здогадатися про сенс слова через контекст фраз. Цей прийом спрямований на збільшення словникового запасу;  
  • попросіть ChatGPT надати відповідь на запитання та запропонуйте учням провести дослідження, щоби знайти будь-які помилки та виправити згенеровану відповідь. Адже навіть такий недолік ChatGPT, як неточні факти, може стати основою вправ для розвитку критичного мислення;
  • попросіть ChatGPT написати твір на обрану тему, а потім запропонуйте школярам його оцінити. Цей прийом допоможе учням не лише краще зрозуміти критерії оцінювання, а й створити комфортну атмосферу на уроці та активізувати їхню  роботу. Адже можливість покритикувати робота неодмінно викличе у них позитивні емоції та заохотить до ініціативи.

А ще чат-бот може визначати час на виконання завдання й, отже, його доцільність. І зробити це дуже просто! Попросіть бот створити завдання з певної теми, перерахувати необхідні кроки та визначити часові рамки, які знадобляться учням для його виконання. Можливо, завдання виявиться набагато складнішим, ніж ви очікували, тож час на його виконання варто збільшити. Такі розбивки на компоненти дуже корисні, бо допомагають зробити завдання більш доступними. 

Вивчення іноземних мов

Chat GPT – чудовий інструмент для вивчення іноземних мов, покращення навичок розуміння та спілкування. За допомогою цього інструмента можна  створювати персоналізовані словники для ваших учнів – достатньо ввести список слів, і бот створить речення з контекстуальними прикладами, які допоможуть зрозуміти їх значення. Незалежно від того, читають учні історію англійською чи пишуть лист другу французькою, Chat GPT є надійним і точним інструментом перекладу. Це як персональний помічник перекладача без додаткових витрат і клопоту.

Проведення дебатів і дискусій

Деякі учні соромляться брати участь у групових обговореннях та доводити свою точку зору. Тож для таких школярів чудовим навчальним досвідом може стати спілкування з роботом. Спочатку введіть тезу та попросіть ChatGPT надати зустрічну думку, а далі запропонуйте учням самостійно надавати відповіді та відстоювати свою позицію.

Також ChatGPT можна використовувати під час підготовки до дискусій, генеруючи потенційні аргументи та контраргументи за певною темою. 

Звісно, з появою штучного інтелекту питання дотримання учнями академічної доброчесності набуло особливої актуальності. Аби уникати її порушень, варто розробляти завдання на основі сценаріїв реального світу, які вимагають від школярів застосування особистого досвіду та проведення оригінальних досліджень. Такі завдання не можна легко виконати, покладаючись на згенеровану відповідь ChatGPT, бо вони вимагають критичного мислення, аналізу та навичок розв'язання проблем.

Інноваційні продукти, побудовані на основі штучного інтелекту, зокрема Чат «На Урок», створюють неймовірні можливості для урізноманітнення навчання! Тож, експериментуйте та впроваджуйте нові ідеї для осучаснення освітнього процесу!

Підписуйтесь на нас у Telegram https://t.me/naurok
Дякуємо! Ми будемо тримати Вас в курсі!
Поширити у соціальних мережах
facebook viber telegram Twitter