Світ не просто змінюється, він упевнено рухається в бік усе більшої цифровізації. І лишається лише здогадуватися, як швидко на заміну касам самообслуговування прийдуть кіборги, а ШІ обрете реальне тіло. Звісно, поки що це фантастичний сюжет, але світ поступово стає все більш цифровим, тож учителю потрібно це враховувати.

Цифрова грамотність – це набір знань, умінь та навичок, які необхідні для безпечного та ефективного використання цифрових технологій та ресурсів інтернету. 

У ЮНІСЕФ вважають цифрову грамотність надзвичайно важливою, зокрема й тому, що вона може допомогти покращити навчальні результати, допомогти учням розпізнати дезінформацію та надати їм доступ до різноманітних корисних ресурсів. 

Але важливо враховувати той факт, що діти вже народилися та живуть у цифровому світі. Так, за даними ЮНІСЕФ, 70% підлітків користуються інтернетом, тож вони здебільшого цілком самостійно розвивають цифрові навички. Проте із цифровою грамотністю можуть виникати проблеми.

Люди, які володіють цифровими навичками, можуть використовувати широкий спектр цифрових інструментів та пристроїв, зокрема смартфони, планшети та комп’ютери для різноманітних навчальних цілей. Усі вони можуть бути надійними помічниками дітей під час навчального процесу, допомагати їм у дослідженнях, спілкуванні, створенні власного цифрового контенту тощо.

Переваги використання цифрових технологій та розвитку цифрових навичок на уроках

1. Вони збільшують залученість учнів

Насправді використання різноманітних цифрових інструментів та онлайн-ресурсів не відволікає від уроку, а допомагає зацікавити навчанням (звісно, якщо зробити все правильно). Технології – невід’ємна частина нашого життя, тож чому б не застосовувати їх у навчанні? Наприклад, нехай діти не просто обговорюють щойно прочитаний твір, а створять літературний подкаст. Таким чином діти не лише демонструють розуміння твору, а також вчаться створювати оригінальний контент за допомогою цифрових медіа.

2. Вони підвищують успішність

Створюючи різноманітні презентації, відео та публікації для соцмереж за певною темою, діти починають краще розуміти навчальний матеріал. До того ж такий підхід дозволяє школярам проявити творчість та навчитися нестандартно підходити до розв'язання рутинних завдань.

3. Вони створюють більше можливостей для співпраці

Завдяки сучсним технологіям учні можуть спільно створювати та редагувати презентації, ділитися інформацією та зберігати її у хмарних сховищах, спілкуватися на навчальні (і не тільки) теми в чатах тощо. 

4. Вони готують дітей до майбутнього

Оскільки світ цифровізується, з'являється все більше професій, які так чи інакше пов'язані з технологіями, тож діти мають бути готові до майбутнього. Розвиток навичок цифрової грамотності дозволить допомогти школярам стати конкурентноспроможними, навчити їх не боятися нового та впевнено працювати з найрізноманітнішими онлайн-інструментами. 

5. Вони зручні та універсальні

Ви можете використовувати онлайн-інструменти та різноманітні програми на будь-яких уроках, їх можна легко адаптувати майже під усі навчальні потреби. Таким чином діти наочно пересвідчаться в універсальності більшості інструментів, та в тому, що вони мають чимало спільного, тож навчившися працювати з одним вони опанують ще й інше! 

Про те, чому цифрова грамотність вжлива для вчителів та учнів, а також про те, як розвивати її, враховуючи розвиток сучасних технологій, поговоримо вже 14 серпня на вебінарі «Цифрова грамотність в епоху штучного інтелекту: що потрібно знати вчителю». Любов Цукор розкаже про особливості використання штучного інтелекту в освітньому процесі, а також поділиться корисними інструментми для роботи. Чекаємо на вас о 16:00, буде цікаво!

Підписуйтесь на нас у Telegram https://t.me/naurok
Дякуємо! Ми будемо тримати Вас в курсі!
Поширити у соціальних мережах
facebook viber telegram Twitter