Презентація "Берлінська криза 1961 року"

Про матеріал
Презентація "Берлінська криза 1961 року" є допоміжним матеріалом до теми "Міжнародні відносини -друга половина 20 століття". Матеріал може бути використаний на уроках всесвітньої історії, гурткових заняттях та виховних годинах.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Берлінська криза 1961 року

Номер слайду 2

Берлінська криза (4 червня — 9 листопада 1961) — епізод Холодної війни, результатом якого стало будівництво Берлінського муру. Причиною кризи став ультиматум Хрущова, який вимагав вивести західні війська з Берліна.

Номер слайду 3

В ультиматумі, пред'явленому президенту США Джону Ф. Кеннеді на Віденському саміті 4 червня 1961 року, лідер СРСР Микита Хрущов вимагав, щоб війська союзників вивели з Берліна до кінця 1961 року.

Номер слайду 4

В іншому випадку Радянський Союз погрожував підписати двосторонню мирну угоду зі Східною Німеччиною, яка, на його думку, поклала б край праву американських, британських і французьких військ перебувати в Західному Берліні.

Номер слайду 5

У відповідь на позицію СРСР 25 липня президент Кеннеді у телевізійному зверненні оголосив, що проситиме у Сенату США додаткових 3,25 мільярдів доларів на збільшення звичайних озброєнь і оголосив про план потроїти призов.

Номер слайду 6

У той же час влада Східної Німеччини таємно готувалася до будівництва стіни, яка б не дала можливості громадянам й надалі втікати до Західного Берліна. Наказ про закриття кордону підписали в суботу, 12 серпня.

Номер слайду 7

У відповідь на спробу союзників відрізати Західний Берлін Кеннеді 31 серпня призвав 148 000 чоловік. резервістів на дійсну службу. Восени 1961 р. США перегрупували до Європи 8 тактичних підрозділів військової авіації (216 літаків).

Номер слайду 8

Незважаючи на ряд інцидентів, пов'язаних з блокадою кордону Західного Берліна, американці, побоюючись збройного зіткнення, не наважилися на руйнування стіни й де-факто змирилися з нав'язаним СРСР статусом-кво.

Номер слайду 9

Дякую за увагу!

pptx
Додав(-ла)
Бекас Дмитро
До підручника
Всесвітня історія (рівень стандарту, академічний) 11 клас (Ладиченко Т.В.)
Додано
11 квітня 2023
Переглядів
3195
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку