Презентація до уроку "Книгодрукування в Україні"

Про матеріал
Дана презентація містить матеріали, які ознайомлять учнів з розвитком книгодрукування в Україні.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Книгодрукування в Україні

Номер слайду 2

Вперше друкована книга в Україні з’явилася у другій половині XVI ст., а до цього книги були рукописні. Переписування книг — це була дуже копітка, виснажлива робота. На одну книгу йшло дуже багато часу: і рік, і більше. Запровадження книгодрукування відбулося в Німеччині у середині XV століття. У 1464 році воно виникло в Іта­лії, у 1470 році — у Франції, у 1473 році — в Голландії та Угорщині, у 1474 році — в Іспанії, у 1480 році — в Англії

Номер слайду 3

Книгодрукування вимагало складної технології. Потрібний був папір і у великих кількостях. І він появився спочатку у Китаї (ІІ ст.), а згодом паперові фабрики з’явилися і в Європі. Першу таку фабрику паперу в Україні було споруджено в м. Янові на Волині (1522 р.)

Номер слайду 4

З другої половини ХVІІІ ст. книгодрукування поширилось на Одесу, Катеринослав, Миколаїв, Кам’янець-Подільський та інші міста. Визначним осередком книгодрукування та журналістики став Харків. Тут в університетській друкарні з 1805 року до 1855 року було видано біля 700 книг наукової та художньої літератури, зокрема твори Т. Шевченка, І. Котляревського, Квітки-Основ’яненка, Гулака-Артемовського. Навіть у Петербурзі вперше українською мовою було надруковано “Енеїду” І. Котляревського, “Кобзар” та “Гайдамаки” Т. Шевченка.

Номер слайду 5

Батьком українського друкарства вважають Івана Федорова. Іван Федоров народився близько 1510 року. У 1574 році він друкує «Апостол», який вважається першою українською друкованою кни­гою в Україні. Ця книга вийшла тиражем 1000 примірників обсягом 560 сторінок (збереглося 77 книг). У Львівській друкарні Іван Федо­ров видає й «Азбуку» — перший слов’янський підручник, надруко­ваний кирилівським шрифтом. Обсяг книги — 80 сторінок (зберег­лося декілька примірників). Після смерті Івана Федорова у 1583 його друкарське устаткування перейшло до Львівської Братської друкарні.

pptx
Додано
21 жовтня 2023
Переглядів
331
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку