Презентація до відкритого уроку Вставні слова

Про матеріал
Презентація до відкритого уроку на тему : "Вставні слова (словосполучення, речення). ".
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Номер слайду 2

Позначте твердження, яке є правильним А) у реченні звертання виконує синтаксичну роль підмета; Б) у реченні звертання виконує синтаксичну роль додатка; В) звертання ніколи не буває членом речення; Г) звертання може бути будь-яким членом речення. Укажіть речення, у якому звертання стоїть на початку А Ти зійди на гору, брате, і поглянь на схід: стали світлими наші хати і просторий світ. Б О ліро, на світ увесь брини про зорі щастя. В Ми зберегли тебе, вкраїнська мово, щоб лютий ворог не поранив. Г Добридень, тату мій і далі неосяжні, прийміть любов мою й тепло пісень моїх. Позначте речення, у якому правильно розставлено розділові знаки при звертанні А О світе, мій, невже без таїни народжуєш троянди й полини? Б Прости мені земле, коли не такий, як треба синам твоїм бути. В Ой ти, ниво моя, ниво золотая. Г Мій, Боже, милий, як то мало святих людей на світі стало.

Номер слайду 3

Позначте твердження, яке є правильним А) у реченні звертання виконує синтаксичну роль підмета; Б) у реченні звертання виконує синтаксичну роль додатка; В) звертання ніколи не буває членом речення; Г) звертання може бути будь-яким членом речення. Укажіть речення, у якому звертання стоїть на початку А Ти зійди на гору, брате, і поглянь на схід: стали світлими наші хати і просторий світ. Б О ліро, на світ увесь брини про зорі щастя. В Ми зберегли тебе, вкраїнська мово, щоб лютий ворог не поранив. Г Добридень, тату мій і далі неосяжні, прийміть любов мою й тепло пісень моїх. Позначте речення, у якому правильно розставлено розділові знаки при звертанні А О світе, мій, невже без таїни народжуєш троянди й полини? Б Прости мені земле, коли не такий, як треба синам твоїм бути. В Ой ти, ниво моя, ниво золотая. Г Мій, Боже, милий, як то мало святих людей на світі стало.

Номер слайду 4

Тема. Вставні слова, словосполучення, речення. Групи вставних слів і словосполучень за значенням Мета: узагальнити й систематизувати основні відомості про речення із вставними словами; розвивати мовленнєво – комунікативні вміння редагування, моделювання синтаксичних конструкцій із вставними словами; виховувати інтерес до культурної спадщини нашого народу, прагнення вдосконалювати себе, своє мовлення, робити його багатим, грамотним.

Номер слайду 5

Номер слайду 6

Двадцять шосте квітня Касна робота Тема. Вставні слова, словосполучення, речення. Групи вставних слів і словосполучень за значенням СЛ. Краса українського слова

Номер слайду 7

Там найдете щиру правду, А ще, може, й славу… Т.Шевченко

Номер слайду 8

Відеоролик

Номер слайду 9

Без сумніву, майбутнє країни залежить від кожного громадянина. Правду кажучи, рідна мова в рідній Україні досі на правах невістки.

Номер слайду 10

Вставні слова не є членами речення . Наприклад : Будь ласка , зачиняйте двері .

Номер слайду 11

Вставні слова можуть стояти у середині, на початку та в кінці речення. Ви , звичайно, знаєте мою сестру. Початок речення , ВС , кінець речення. Звичайно, ви знаєте мою сестру. ВС, кінець речення. 3. Ви знаєте мою сестру, звичайно. Початок речення, ВС.

Номер слайду 12

На письмі вставні слова виділяються комами. Може, треба інакше це виконати? На деревах вже листочки, отже, вже весна прийшла до нас непомітно. Ми вільно можемо говорити англійською мовою, на щастя.

Номер слайду 13

Номер слайду 14

Знайдіть вставні слова й виділіть їх комами (усно). Не можна кажуть людині помолодшати, а подобрішати завжди можна. Здавалось загримів десь на небі грім. І справді то скрипіли сінешні двері у хаті баби Ярини.

Номер слайду 15

Знайдіть вставні слова й виділіть їх комами (усно). Не можна, кажуть, людині помолодшати, а подобрішати завжди можна. Здавалось, загримів десь на небі грім. Справді, то скрипіли сінешні двері у хаті баби Ярини.

Номер слайду 16

Слова ввічливості теж відносять до вставних слів. Дякую, будь ласка, до побачення, на добраніч, доброго дня, вітаю, спасибі, прошу, перепрошую, вибачте.

Номер слайду 17

Деякі слова в реченні можуть виконувати різні функції - бути членами речення і вставними словами. Якщо до слова в реченні можна поставити питання від інших слів, то воно не вставне і виділяти його комами не потрібно.

Номер слайду 18

1. Там, кажуть, сонце спати лягає. 3. Будинок тут, видно, недавно збудовано. 1. Там кажуть усю правду.            3. Здалеку видно плесо річки.     

Номер слайду 19

Творче завдання Складіть три пари речень, щоб в одних слова чуєте, здавалось, виходить були вставними, а в інших ці самі слова виступали в ролі членів речення. Зразок. Треба, виходить, іти на додаткове заняття з алгебри. — 3 класу виходить гарна дівчина.

Номер слайду 20

Слова однак, одначе, проте  є вставними лише  в середині речення, а на початку речення вони є сполучниками. Сьогодні весь день лив дощ. Однак на завтра обіцяють хорошу погоду. Сьогодні весь день лив дощ.  На завтра, однак, обіцяють хорошу погоду.

Номер слайду 21

майже навіть нібито мовби саме якраз адже отож тож тільки просто причому тобто притому особливо при цьому принаймні приблизно все-таки

Номер слайду 22

Вибірково-розподільний словниковий диктант Запишіть в одну колонку звертання, а в другу — вставні слова, словосполучення. Сину, на мою думку, сизокрилий, зрештою, Вітчизно моя, може, люди, Ніно Павлівно, безумовно, брати, між іншим, дорогі мої однокласники.

Номер слайду 23

Вірші Т. Шевченка, у яких зустрічаються вставні слова.

Номер слайду 24

Вставними реченнями мовець може висловлювати додаткові повідомлення або уточнення основної думки речення. Один купець, — забув, як звати, — із ярмарку багато грошей віз.

Номер слайду 25

Вставні речення, які несуть додаткове повідомлення або пояснення до основного змісту речення, здебільшого виділяються дужками. І хіба не безглуздо, що через оці його лисі з’їжджені скати (ніяк не може добитися нових!) десь там мусять загинути люди.

Номер слайду 26

Невеликі вставні конструкції, які стоять переважно в середині основного речення й мають із ним тісніший змістовий зв’язок, виділяються з обох боків тире. Комами з тире відокремлюються від інших членів основного речення вставні конструкції тоді, коли на місці розриву мала б стояти кома. За вікном — згори було видно — шуміло, вирувало залите сонцем місто. Є люди на землі, — а то б не варто й жити, — що крізь щоденний труд уміють і любити, і усміхатись, й мислити, й шукать.

Номер слайду 27

Номер слайду 28

Написати діалог, використовуючи вставні слова.

Номер слайду 29

Графічний диктант Складіть речення за схемами. ВС, __________________. _________,вс,__________. ___________________,вс.

Номер слайду 30

«Творче конструювання» ( робота на картках).

Номер слайду 31

Номер слайду 32

ПІДКОВА НА ЩАСТЯ Кожен із вас сподіваюся знає вислів «підкова на щастя». Та не всім далебі* відоме його походження. Історія цього афоризму сягає глибокої давнини. Ще в Стародавньому Римі та Греції був звичай підковувати коней і волів. Якщо скажімо ратаї чи воїни робили це з практичних міркувань, то для заможної верхівки таке оздоблення тварини мало суто обрядовий характер. Кожен по – своєму намагався продемонструвати статки: власники коней чи волів узували їх у срібні, а то й золоті підківки, намагаючись цим підкреслити своє соціальне становище. Траплялися однак випадки, коли дорогоцінні вироби непомітно губилися, і той, кому щастило знайти з благородного металу підківку, неабияк дякував долі. Звідси отже й похідний вислів – «підкова на щастя». Коли і де з'явилася підкова, хто той винахідник, що, розірвавши в горні шмат заліза, викував напівовальний каблучок і припасував його до копита коневі? На жаль історія не зберегла імені далекого майстра (За В. Скуратівським). Далебі - уживається в значенні вставних слів: справді, дійсно та ін.

Номер слайду 33

ПІДКОВА НА ЩАСТЯ Кожен із вас, сподіваюся, знає вислів «підкова на щастя». Та не всім, далебі*, відоме його походження. Історія цього афоризму сягає глибокої давнини. Ще в Стародавньому Римі та Греції був звичай підковувати коней і волів. Якщо, скажімо, ратаї чи воїни робили це з практичних міркувань, то для заможної верхівки таке оздоблення тварини мало суто обрядовий характер. Кожен по – своєму намагався продемонструвати статки: власники коней чи волів узували їх у срібні, а то й золоті підківки, намагаючись цим підкреслити своє соціальне становище. Траплялися, однак, випадки, коли дорогоцінні вироби непомітно губилися, і той, кому щастило знайти з благородного металу підківку, неабияк дякував долі. Звідси, отже, й похідний вислів – «підкова на щастя». Коли і де з'явилася підкова, хто той винахідник, що, розірвавши в горні шмат заліза, викував напівовальний каблучок і припасував його до копита коневі? На жаль, історія не зберегла імені далекого майстра (За В. Скуратівським). Далебі - уживається в значенні вставних слів: справді, дійсно та ін.

Номер слайду 34

Питання на повторення: 1. Слова або сполучення слів, якими мовець виражає своє ставлення до того, про що він повідомляє, називають... 2. Яким членом речення виступають вставні слова? 3. Якими розділовими знаками на письмі відділяються вставні слова? 4.На які групи за значенням поділяються вставні слова? 5.Що ви знаєте про вставні речення?

Номер слайду 35

1.Вставні слова (словосполучення, речення) певним чином оцінюють, уточнюють основне повідомлення в реченні. 2. Вставні слова (словосполучення) поділяються на кілька груп за значенням, на письмі виділяються комами. 3. Вставні речення на письмі виділяються комами, тире, дужками. 4. Вставні слова (словосполучення, речення) не є членами речення.

Номер слайду 36

Скласти висловлювання зі вставними словами та словосполученнями, що виражають упевненість чи невпевненість, співчуття.

ppt
До підручника
Українська мова 8 клас (Ющук І.П.)
Додано
6 березня
Переглядів
156
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку