Презентація "Інтерпретація"

Про матеріал
Матеріал подає тлумачення поняття інтерпретації досягнень письменника на прикладі сприйняття та розуміння творчості Тараса Григоровича Шевченка.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

ІНТЕРПРЕТАЦІЯ Читання літературного твору – це своєрідний діалог письменника з читачем. Процес перекладу художньої інформації на мову того, хто її сприймає, можна визначити як ІНТЕРПРЕТАЦІЮ. Інтерпретація- це пояснення, тлумачення, роз’яснення смислу твору відповідно до історичного, групового чи особистого досвіду людини.

Номер слайду 2

Інтерпретація тексту - це таке осмислення його, яке полягає у виявленні того неявного смислу, що не лежить на поверхні, що відповідає авторському задуму, це дослідницька діяльність, пов’язана з тлумаченням змістової, смислової сторони літературного твору, а адекватність інтерпретації залежить від глибини і правильності сприйняття тексту.

Номер слайду 3

ВИДИ ІНТЕРПРЕТАЦІЇ Первинна Творчо- читацька Обґрунтована образна (загальне читацька (переклад враження (перевірена літературно- та розуміння аналізом, художніх у вигляді пере- фактично творів на живань,настроїв, й логічно мову почуттів) доказова) інших мистецтв)

Номер слайду 4

Образ Катерини із однойменної поеми Т. Шевченка Українка добра, довірлива проста дівчина-селянка щиро закохана в москаля непослушна дочка Катерина покритка, зганьблена паничем, вигнана батьками з дому , терпляча, йде шукати батька свого сина , любляча мати грубо відштовхнена паничем - офіцером, що не признає не тільки її, а й рідного сина, усвідомлюєсвою помилку , гріх, безвихідь, біду

Номер слайду 5

Номер слайду 6

Інтерпретація Шевченка Олесь Гончар: «Тарас Шевченко народився на українській землі, під українським небом, проте він належить до тих людей-світочів, що стають дорогими для всього людства і в пошані до всього людства знаходять своє безсмертя.»Оксана Забужко: : «Годі оцінити те, що зробив Шевченко для літератури, для поезії. Його досягнення – титанічна праця…Але біографія у нинішній інтерпретації є неповною і нецікавою …читати Шевченка і розуміти його - різні речі. Щоб зрозуміти весь сенс його звершень,потрібно мати певний багаж знань про про епоху, яку Шевченко «пройшов» своїмжиттям:1. «З найнижчого низу – до найвищо-го верху» ;2. «З найвищого верху-до найниж-чого низу.3 « І знову з найнижчого низу –до найвищого верху».

Номер слайду 7

Юрій АНДРУХОВИЧ про Тараса ШЕВЧЕНКА «Шевченко комуністичний»(ненависть до панів і панства, заклик до знищення існуючого панівного ладу). «Шевченко-націоналістичний» ( у творах домінує козацько-лицарський дух, розбудив приспану українську національну свідомість «Шевченко християнський» (ствердження правди, добра, любові до всіх і всього; Біблія –улюблена книга) «Шевченко дисидентський»: його доля –приклад боротьби самотнього ідеаліста з тоталітарним режимом)«Шевченко анархічний» був по-справжнньому вільною людиною. Шевченко – не мученик, а «рідкісний щасливець», адже мало хто в земному житті досягає так багато,як зумів він

Номер слайду 8

pptx
Додано
17 червня 2023
Переглядів
1204
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку