Барна стійка - найважливіший предмет меблів в барі. Вона організовує простір бару, дозволяє висловити його індивідуальність і відобразити концепцію закладу. Гості збираються біля барної стійки, там вони спілкуються, витрачають чимало грошей, і значить, їм має бути зручно і приємно там перебувати. Значення тут має все дизайн, ергономіка, чистота.
Барну стійку розташовують таким чином, щоб вона була зручна для роботи персоналу і знаходилася в безпосередній близькості від виробничих приміщень. Лицьова сторона барної стійки повинна бути оберненою до входу в зал, зробленою з сучасних матеріалів, які гармонійно вписуються в інтер'єр залу.
Місця для відвідувачів, розташовані уздовж барної стійки, можуть бути обертальними та стаціонарними з сидіннями різноманітної форми. Кількість сидінь по довжині барної стійки визначається із розрахунку 60 см на одне посадкове місцев барах«першої» категорії та 80 см в барах « люкс та «вищого» класу. Залежно від типу закладу, розмір та конфігурації залу барна стійка може мати різні форми.
Форми барної стійки. Розміщують барні стійки так уздовж стін, у куті, у центрі. Місця для гостей, розташовані уздовж барної стійки, можуть бути обертальними та стаціонарними з сидіннями різноманітної форми. Крім меблів, бар повинен бути обладнаним музичною апаратурою, необхідною для організації дозвілля. Барна стійка має розміри: глибина робочої поверхні – 865 – 870 мм, висота робочого столу – 1150 мм, ширина барної стійки – 350 мм.
Санітарно-гігієнічні умови праці на робочому місці бармена1. температура повітря на робочому місці бармена в холодний і перехідний періоди року повинна бути 18 С, а у теплий період року - не більше ніж на З С вищою за середню температуру зовнішнього повітря о 13 год найспекотнішого місяця2. відносна вологість повітря повинна бути не більшою за 70%, а кратність повітряобміну - 1,5;3. найменша освітленість на рівні 0,8 м від підлоги повинна становити при використанні люмінесцентних ламп - 400 лк, при використанні ламп розжарювання - 200 лк. Рівень шуму неповинен перевищувати 80 д. Б4. для забезпечення нормальних умов праці в залі бару передбачається розміщення системи вентиляції і кондиціонування повітря.
Робоче місце бармена складається з кількох секторів: Передня барна стійка, що складається з двох частин (верхньої та нижньої): барна стійка (верхня) – це прилавок, на який подаються напої; барна стійка (нижня) – безпосереднє робоче місце бармена, де він знаходиться велику частину часу, готуючи напої і обслуговуючи відвідувачів.
Функції барної стійки: верхньої – місце відпочинку, пункт спостереження за людьми, місце чекання друзів які спізнилися; нижньої - місце розташування холодильників (для зберігання пляшкового пива та інших товарів), вітрина з полицями для зберігання високоякісних алкогольних напоїв та лікерів).
ПРАВИЛА ЕСТЕТИЧНОГО ОФОРМЛЕННЯ БАРНОЇ ВІТРИНИНемаловажне значення в організації обслуговування бару має правильне оформлення вітрини бару і барної стійки. Оформлення вітрину бару, бармену слід за допомогою різних видів реклами найбільш повніше представити його асортимент, фірмових напоїв та закуски. Для цього бармен повинен красиво розставити на вітрині всю продукцію, а якщо необхідно то і цінники.
ПРАВИЛА ЕСТЕТИЧНОГО ОФОРМЛЕННЯ БАРНОЇ ВІТРИНИАсортимент виключно різноманітний, тому в жодному барі його практично неможливо уявити на вітрині в повному обсязі. На вітрині бару виставляються в першу чергу всі напої, що використовуються у виробництві продукції бару, відповідно карті вин. При оформленні вітрини враховується популярність продукції. За міцністю розташування напоїв здійснюється від меншого вмісту алкоголю до більшого, справа наліво. Тому чималого значення в організації обслуговування бару має правильне оформлення вітрини та барної стійки. Експозиція напоїв і закусок передбачається головним чином у вітрині.
До оформлення барної вітрини висувають такі вимоги:1. вітрина повинна мати дзеркальні вітражі;2. на вітрину заборонено ставити бутафорію, але дозволяються прикраси;3. вітрину завжди має бути повністю заставлено товарами4. якщо асортимент є досить вузьким, вітрину заставляють однаковим товаром5. вітрина має добре проглядатися;6. вітрина має бути добре освітленою;7. напої на вітрині повинні виставлятися по групах, а не по формах пляшок;8. на вітрині не можна виставляти робочі пляшки;9. вітрина має бути найяскравішим місцем у барі.