Презентація на тему: "Територіальна громада у системі місцевого самоврядування"

Про матеріал
1.Види територіальних громад. 2. Поняття та ознаки територіальної громади. 3. Форми діяльності територіальних громад. 4. Загальні відомості про органи самореалізації населення. 5. Статут територіальної громади (сам. робота).
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Презентація з курсу: Муніципальне право. Тема 4: «Територіальна громада у системі місцевого самоврядування»Викладач: Колісник Ніна. МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИІРПІНСЬКИЙ ФАХОВИЙ КОЛЕДЖ ЕКОНОМІКИ ТА ПРАВАІРПІНЬ 2023

Номер слайду 2

Визначити:поняття та ознаки територіальної громади;види територіальних громад в Україні;визначити функції та повноваження територіальних громад;правову природу статуту територіальної громади;зміст (структуру) статуту територіальної громади. Вказати форми діяльності територіальних громад; Охарактеризувати порядок об’єднання територіальних громад; Розповісти про порядок прийняття та реєстрації статуту територіальної громади; МЕТА ЛЕКЦІЇ

Номер слайду 3

ПЛАНВиди територіальних громад. Поняття та ознаки територіальної громади. Форми діяльності територіальних громад. Загальні відомості про органи самореалізації населення. Статут територіальної громади (сам. робота).

Номер слайду 4

1. Види територіальної громади

Номер слайду 5

1. Види територіальних громад

Номер слайду 6

Номер слайду 7

Номер слайду 8

Номер слайду 9

Номер слайду 10

Номер слайду 11

Номер слайду 12

2. Поняття та ознаки територіальної громади Територіальна громада - це жителі, об’єднані постійним проживанням у межах села, селища міста, що є самостійним адміністративно-територіальними одиницями, або добровільне об’єднання жителів кількох сіл, що мають єдиний адміністративний центр. територіальна. Спільне проживання осіб (жителів), котрі входять до громади на певній територіїінтегративна. Територіальна громада виникає на основі об’єднання всіх жителів, що мешкають на певній території незалежно від того чи є вони громадянами даної держави, тобто членами територіальної громади можуть бути громадяни даної держави, а також іноземні громадяни, особи без громадянства, котрі постійно мешкають на певній території. Можливо включення до територіальних громад біженців і переміщених осіб.

Номер слайду 13

інтелектуальна. Спільне проживання осіб (жителів), котрі входять до громади на певній територіїмайнова. Територіальна громада є суб’єктом права комунальної власностіфіскальна. Члени територіальної громади є платниками місцевих податків

Номер слайду 14

Номер слайду 15

3. Форми діяльності територіальних громад Основними формами діяльності територіальних громад є форми їх безпосереднього (прямого) волевиявлення, спрямовані на забезпечення здійснення безпосередньо територіальними громадами самоврядування в межах Конституції і законів України. Місцевий референдум Форма вирішення територіальною громадою питань місцевого значення шляхом прямого волевиявлення. Загальні збори громадян Форма їх безпосередньої участі у вирішенні питань місцевого значення. Рішення загальних зборів громадян враховуються органами місцевого самоврядування в їх діяльності.

Номер слайду 16

Місцеві ініціативи Члени територіальної громади мають право ініціювати розгляд у раді ( в порядку місцевої ініціативи) будь-якого питання , віднесеного до відання місцевого самоврядування. Громадські слухання Зустрічатися з депутатами відповідної ради та посадовими особами місцевого самоврядування, під час яких члени територіальної громади можуть заслуховувати їх, порушувати питання та вносити пропозиції щодо питань місцевого значення, що належать до відання місцевого самоврядування.

Номер слайду 17

Кошти відповідного місцевого бюджету Добровільні внески фізичних і юридичних осіб Керівник, заступник(и) Секретар, інші члени Будинкові, величні, квартальні комітети, комітети міськрайонів, комітети районів у містах, сільські, селищні комітети.4. Загальні відомості про органи самоорганізації населення Органи самоорганізації населення – це представницькі органи, що створюються жителями, які на законних підставах проживають на території села, селища, міста або їх частин, для вирішення завдань, передбачених цим Законом. Склад органу самоорганізації населення: Фінансова основа діяльності органу самоорганізації населення:

Номер слайду 18

Номер слайду 19

Номер слайду 20

ПЕРЕЛІК ПИТАНЬ ДЛЯ САМОКНТРОЛЮПоняття та ознаки територіальної громади. Види територіальних громад в Україні. Функції та повноваження територіальних громад. Форми діяльності територіальних громад. Порядок об’єднання територіальних громад. Правова природа статуту територіальних громад. Порядок прийняття та реєстрації статуту територіальної громади. Зміст(структура) статуту територіальної громади.

Номер слайду 21

Номер слайду 22

Виконати завдання 1. Сесія ради є правомочною, якщо в її пленарному засіданні бере участь:а) не менше половини депутатів від загального складу ради;б) більше половини депутатів від загального складу ради;в) не менше двох третин депутатів від загального складу ради. 2. Постійні комісії обираються радою на строк її повноважень у складі голови і членів комісії. Усі інші питання структури комісії вирішуються:а) сесією ради;б) відповідною комісією;в) головою відповідної комісії. 3. Рішення виконавчого комітету ради з питань, віднесених до власної компетенції виконавчих органів ради, можуть бути скасовані:а) відповідним головою;б) відповідною радою;в) відповідним головою або радою.

Номер слайду 23

4. Повноваження депутата місцевої ради починаються:а) з дня відкриття першої сесії відповідної ради;б) з моменту офіційного оголошення підсумків виборів відповідною територіальною виборчою комісією на сесії ради;в) з моменту офіційного оголошення підсумків виборів відповідною територіальною виборчою комісією. 5. Питання про дотермінове припинення повноважень селищної ради за рішенням місцевого референдуму може бути порушене:а) селищним головою одноособово;б) головою обласної ради;в) виконкомом селищної ради. 6. Регламент міської ради затверджується не пізніше, ніж на:а) першій сесії;б) другій сесії;в) третій сесії.

Номер слайду 24

7. Рішення про скликання сесії районної ради доводиться до відома депутатів і населення не пізніше ніж за:а) 10 днів до сесії;б) 15 днів до сесії;в) 20 днів до сесію. 8. Доцільність, порядок та умови відчуження об’єктів права комунальної власності визначаються:а) виконавчим комітетом;б) відповідною радою;в) відповідним головою. 9. Рада вважається правомочною за умови обрання:а) 1/3 депутатів від загального складу ради;б) 2/3 депутатів від загального складу ради;в) більшості депутатів від загального складу ради. 10. Положення про постійні комісії ради затверджуються не пізніше, як на:а) першій сесії;б) другій сесії;в) третій сесії.

Номер слайду 25

Дякую за увагу!

pptx
Додано
31 січня
Переглядів
464
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку