Всесвітній день боротьби проти туберкульозу. 10 фактів та розвінчання міфів про туберкульоз

Про матеріал
Цікава розповідь про туберкульоз до Всесвітнього дня боротьби з туберкульозом. Матеріал більше розрахований на студентів медичних коледжів
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Обухівський медичний фаховий коледж. Всесвітній день боротьби проти туберкульозу. 10 фактів та розвінчання міфів про туберкульоз

Номер слайду 2

24 березня – Всесвітній день боротьби проти туберкульозу. Символ Дня боротьби з туберкульозом - біла ромашка, як символ здорового дихання. Метою проведення Всесвітнього дня боротьби з туберкульозом є підвищення обізнаності населення планети про глобальну проблему, а також ознайомити з методами профілактики та боротьби з нею.

Номер слайду 3

Туберкульоз - важке інфекційне захворювання, що вражає тканини легені, збудником якого є мікобактерія туберкульозу. Передається інфекція - повітряно-крапельним шляхом (спілкування, чхання), контактно- побутовим шляхом (використання посуду та предметів побуту, поцілунки), харчовим шляхом (вживання в їжу заражених продуктів), внутрішньоутробним (від хворої матері до дитини ).

Номер слайду 4

Питання №1 Який мікроорганізм є збудником туберкульозу?

Номер слайду 5

Мycobacterium tuberculosis (застаріле — «паличка Коха») — бактерія, що спричинює значну кількість випадків туберкульозу в людей. Цю бактерію вперше описав 24 березня 1882 року німецький мікробіолог Роберт Кох, який згодом отримав за це відкриття Нобелівську премію з фізіології і медицині 1905 року. Відповідь

Номер слайду 6

Статистика 2024 року. У січні 2024 року в Україні зареєстровано 1687 випадків туберкульозу:1 279 нових випадків захворювання;318 пацієнтів із рецидивом;31 пацієнт відновив лікування після перерви;37 пацієнтів розпочали повторне лікування після раніше невдалого;19 інших раніше лікованих випадків;3 пацієнти з невідомою історією попереднього лікування.

Номер слайду 7

За даними ДУ «Центр громадського здоров’я МОЗ України» у 2023 році кількість уперше зареєстрованих в Україні захворювань на туберкульоз (ТБ), включно з його рецидивами, становила 19 851, або 48,4 на 100 000 населення, що на 7,3% більше аналогічного показника 2022 року (18 510, або 45,1 на 100 000 населення). Показник захворюваності на ТБ серед дітей 0–14 років склав 10,4 на 100 000 дитячого населення (в абсолютних значеннях — 639 випадків, що становить 3,2% від загальної кількості зареєстрованих випадків ТБ у 2023 році), що більше на 40,5% порівняно з показником 2022 року (7,4 на 100 000 дитячого населення). Збільшення захворюваності на туберкульоз серед дітей 0–14 років у 2023 році тісно пов’язане з погіршенням епідемічної ситуації серед дорослих.

Номер слайду 8

Показник захворюваності на ТБ серед підлітків (15–17 років включно) збільшився на 55,3% — із 10,3 до 16,0 на 100 000 осіб відповідної вікової групи (196 випадків у 2023 році проти 127 — у 2022). Захворюваність на активний туберкульоз у поєднанні з хворобою, зумовленою вірусом імунодефіциту людини, порівняно з 2022 роком збільшилася на 5,1% і становить 8,2 на 100 000 населення (3 350 випадків захворювання на ТБ/ВІЛ у 2023 році проти 3 191 — у 2022). Захворюваність на туберкульоз серед працівників закладів охорони здоров’я України у 2023 році збільшилася до 156 осіб (2022: 148).

Номер слайду 9

Номер слайду 10

Епідемію туберкульозу в Україні було зафіксовано ще в 1995-му році, і до сьогодні вона не подолана. Більш того, вона досі є серйозною проблемою для системи охорони здоров'я. Наша країна посідає сьоме місце у Європі за захворюваністю на туберкульоз, 50% населення є носіями туберкульозу, а вірогідність того, що інфекція перейде зі сплячого режиму в активний упродовж життя складає 10%.

Номер слайду 11

Питання №2 Хто займає 1-е місце в Європі по захворюваності на туберкульоз, на ваш погляд?

Номер слайду 12

Наша країна посідає 7 місце за рівнем захворюваності на туберкульоз в Європі після росії, Грузії, Молдови, Киргизстану, Румунії та Казахстану. Відповідь:

Номер слайду 13

Номер слайду 14

Що розуміють під сприятливими умовами для розвитку туберкульозу? Є ряд причин, які сприяють розвитку хвороби. До них належить:відсутність здорового способу життя;неякісне харчування; перенесення тяжких хвороб;поганий сон;стрес;антисанітарія; куріння та алкоголізм. 

Номер слайду 15

Цікаві факти

Номер слайду 16

Туберкульоз зародився майже 70 тисяч років тому. Швейцарські вчені доказали, що туберкульоз з'явився на Африканському континенті майже 70 тисяч років тому. Результати дослідження вони опублікували  в науковому журналі Nature Genetics. Цього висновку вони прийшли, провівши розшифровку геномів 259 штамів палички Коха (Mycobacterium tuberculosis) – збудника туберкульозу. Згодом, ґрунтуючись на отриманих даних, вчені з'ясували, що батьківщиною смертельно небезпечної хвороби є Африка. Крім того, виявилося, що у збудника досить солідний вік – йому близько 70 тисяч років. Поширенню хвороби і появі мутованих штамів сприяло активне переселення людей

Номер слайду 17

У світі майже 10 мільйонів хворих на туберкульоз. За даними Всесвітньої організації охорони здоров'я (ВООЗ), третя частина населення планети інфікована мікобактерією туберкульозу (МБТ). У світі майже 10 мільйонів хворих на туберкульоз. Велика частина з них проживає у країнах Азії і Океанії, а також в Індії, Китаї та Африці. Щорічно туберкульоз вбиває більше людей, ніж будь-яка інша інфекція – понад 1,5 мільйона осіб.

Номер слайду 18

Питання №3 Як в народі називають туберкульоз?

Номер слайду 19

Відповідь: У народі туберкульоз з давніх часів називають сухотою, це пов’язано з тим, що хворий на цю недугу «марніє на очах» у результаті впливу тривалої туберкульозної інтоксикації.

Номер слайду 20

А чи відомий вам цей факт?Туберкульоз вражає абсолютно всі органи і системи організму. Раніше вважали, що туберкульоз не вражає волосся і нігті, але в останні роки це питання було вивчено і доведено можливість ураження туберкульозом і цих структур.

Номер слайду 21

Якщо в організм потрапив збудник туберкульозу, то людина обов’язково захворіє туберкульозом?Ні. Не кожен, хто отримав збудник туберкульозу, негайно захворіє на туберкульоз. Зі 100 осіб, заражених туберкульозною паличкою, захворює лише 5, інші спокійно співіснують з нею, їх імунна система впродовж тривалого часу тримає збудника захворювання під контролем. Медики їх називають “інфіковані туберкульозом”. Проте, у разі послаблення захисних сил організму, збудник туберкульозу, що дрімає, може почати розмножуватися і викликати хворобу. Це як міна уповільненої дії. Що ж сприяє “вибуху цієї міни”?

Номер слайду 22

 Вакцинація проти туберкульозу є найбільш широко застосованою вакциною в світіНауковці з усього світу довели, що вакцинація проти туберкульозу є одним з найбільш дієвих превентивних методів у захисті від хвороби. Саме тому вона являється найбільш широко застосованою вакциною в світі. Щеплення сприяє зниженню інфікованості та захворюваності серед дітей, попереджує розвиток гострих та смертельних форм туберкульозу. Варто зазначити, що серед невакцинованих БЦЖ в період новонародженності, захворюваність дітей раннього віку в 15 разів вище, ніж у щеплених.

Номер слайду 23

Питання №4 Де, коли, кому і як (вкажіть місце введення) вводять вакцину проти туберкульозу?

Номер слайду 24

Відповідь Вакцинацію проводять новонародженим у пологовому будинку на 4-6 день від народження і не інфікованим туберкульозом здоровим людям, у яких проба Манту негативна. Вакцину БЦЖ вводять суворо внутрішньошкірно у зовнішню верхню 1/3 частину лівого плеча. Разова профілактична доза вакцини становить 0,05 мг в об’ємі 0,1 мл

Номер слайду 25

Котики можуть заразити людей туберкульозом. У 2014 році у Великій Британії вперше було задокументовано два випадки розповсюдження туберкульозу від кішки до людини. Агентство суспільної охорони здоров'я Англії повідомило, що зразки інфекції, взяті у домашніх тварин і хворих людей, не відрізнялись і кішка була найбільш імовірним джерелом захворювання

Номер слайду 26

У Європу туберкульоз прийшов 7 тисяч років тому. Шотландські вчені довели, що туберкульоз прийшов до Європи приблизно 7 тисяч років тому. До такого висновку вони прийшли, вивчивши людські останки часів неоліту, захоронення на території Угорщини. Зокрема, було доказано, що в них містяться супутні гіпертрофічній легеневій остеопатії ознаки. У той же час захворювання, відоме під назвою синдром Марі-Бамбергера, могло бути викликано лише туберкульозом.

Номер слайду 27

Бактеріолог родом з Вінниччини створив антибіотик, ефективний проти туберкульозу. У 1944 р., американський бактеріолог, засновник мікробіології ґрунтів, лауреат Нобелівської премії по фізіології та медицині Соломон Якович Ваксман (в американському варіанті – Зелман Абрахам Ваксман), що народився на Вінниччині, у Новій Прилуці Липовецького району, а навчався в Одесі, отримав антибіотик стрептоміцин, який виявився ефективним проти туберкульозу. Так завершилась доантибактеріальна ера, і розпочалася антибактеріальна ера боротьби з туберкульозом.

Номер слайду 28

На поширення туберкульозу впливають соціальні фактори. Дослідники з'ясували, що на поширення туберкульозу впливають у першу чергу соціальні чинники. Група вчених провела секвенування генома 163 штамів Mycobacterium tuberculosis, зразки яких були взяті в 11 селах канадського Нунавік – одного з трьох районів регіону Північного Квебека. Вперше штам мікобактерії з'явився в Нунавік на початку XX століття і з того часу активно поширювався по сусідніх селах. Вчені довели, що на поширення мікобактерій впливали в першу чергу соціальні фактори, а не популяційнная стійкість Mycobacterium tuberculosis. У Нунавік люди захворюють на туберкульоз в 50 разів частіше, ніж в середньому по країні.

Номер слайду 29

Сонце ефективніше знищує збудник туберкульозу, ніж мороз. Сонце вбиває мікобактерії туберкульозу у часовий період від 7-10 хвилин (прямі промені) до 2-6 годин (розсіяні промені). При цьому, за температури -23°С збудник туберкульозу не гине 7 років.

Номер слайду 30

Борсуки можуть заразити домашню худобу на туберкульоз. Британські вчені з'ясували, що більш ніж у 50% випадків борсуки відповідальні за зараження туберкульозом. Вчені виявили: у 52% випадків в районах з високою часткою бичачого туберкульозу худоба заражається саме від борсуків, в інших районах борсуки заразили приблизно 38% з числа хворих тварин.

Номер слайду 31

Рентгенографія легень вважається найефективнішим методом виявлення туберкульозу.  "Зараз найбільш поширений спосіб, щоб визначити, які пацієнти перебувають у групі високого ризику, – це анкетування. Там є питання, чи має пацієнт ВІЛ, чи мав пацієнт контакт із людиною з туберкульозом, чи має кашель або температуру без пояснення. Це особиста думка Ульяни Супрун. КТпроба Манту. ПЛРБіопсіядослідження мокроти

Номер слайду 32

Номер слайду 33

Питання №6 Як часто проводиться флюорографічне дослідження?

Номер слайду 34

ВІДПОВІДЬРаз на рік. Навіть якщо ви не належите до групи ризику, лікарі рекомендують проходити флюорографію раз на рік. Робити це потрібно передовсім з методою діагностування на ранніх стадіях злоякісних пухлин легенів, туберкульозу та інших небезпечних захворювань.

Номер слайду 35

Питання №7 Назвіть метод профілактики туберкульозу серед дітей і підлітків

Номер слайду 36

Відповідь методом профілактики туберкульозу серед дітей і підлітків є своєчасне проведення туберкулінових проб і щеплень БЦЖ

Номер слайду 37

МІФИ Туберкульоз – це «хвороба бідних», тому багаті, благополучні люди нею не хворіють. Збудник туберкульозу не розрізняє соціального статусу і з однаковою ефективністю заражає бідних і багатих. Підтвердження тому – численні випадки захворювання в елітних столичних кругах, а також довгий список знаменитостей, які в різний час хворіли на туберкульоз. Високий темп життя, інформаційний натиск, постійна "нестача часу", а, отже, нерегулярне і незбалансоване харчування – це усе стресові моменти, які призводять до зниження захисних сил організму і сприяють розвитку захворювання. У той же час, туберкульоз – безумовно, соціальна хвороба, що безпосередньо залежить від способу життя людини та якості харчування.

Номер слайду 38

 Туберкульоз легко лікується. Ця хвороба досі не переможена. Коли з'явилися різні ефективні лікарські препарати, туберкульоз повернувся до людей у своїй новій, стійкій до більшості ліків формі. У лікуванні туберкульозу найголовніше – чітке дотримання усіх рекомендацій лікаря. Неправильне лікування (нерегулярний прийом препаратів, прийом не усіх, призначених лікарем ліків, раннє припинення лікування) приносить більше шкоди, ніж користі, оскільки воно перетворює легко виліковну форму хвороби у важко виліковний лікарсько-стійкий туберкульоз. Якщо такий хворий заразить когось своїми лікарсько-стійкими паличками туберкульозу, то шанси на лікування у цієї людини теж невеликі. Сьогодні для лікарів- фтизіатрів – це значна проблема!

Номер слайду 39

 Туберкульоз не виліковний Правильне лікування звичайного (чутливого) туберкульозу майже завжди закінчується повним одужанням. Щодо лікарсько-стійкого туберкульозу, то сьогодні близько 65% хворих від нього виліковуються.

Номер слайду 40

Від вакцинації немає ніякої користі, а всі ліки від туберкульозу – отрута. Науково доведено дієвість вакцинації проти туберкульозу, саме тому вона являється найбільш широко застосованою у світі. Ліки від туберкульозу нічим не відрізняються від інших медичних препаратів, тому, звісно, можуть призвести до появи побічних реакцій. Проте якщо туберкульоз не хворий помирає. Самі по собі ліки від туберкульозу отрутою не є, а лікування має проходити під постійним наглядом лікаря.

Номер слайду 41

❌ Туберкульоз можливо повністю вилікувати народними методами. Навіть сучасні лікарські заходи не дають можливість вилікувати лікарсько-стійкий туберкульоз у 100% випадків. Народні методи не здатні вилікувати цю хворобу, вони можуть лише притупити її прояви. Туберкульоз без лікування – це некерована хвороба, і лише протитуберкульозні ліки можуть її зупинити.

Номер слайду 42

Ми не можемо протистояти хворобі»Ні. Кожен може щось зробити, щоб зупинити туберкульоз! Для цього необхідно залишатися здоровим, зміцнювати захисні сили організму. Це означає нормальний сон, прогулянки на свіжому повітрі, достатньо збалансоване харчування, підвищення стійкості до стресів. Важливим фактором попередження поширення туберкульозу є раннє його виявлення. Для цього кожному необхідно проходити обстеження, при найменших ознаках туберкульозу звертатися до лікаря. Чим раніше виявлено захворювання, тим більше шансів на те, що лікування буде ефективним та приведе до одужання.

Номер слайду 43

Питання №7 Як називається вакцина, яка застосовується для щеплення проти туберкульозу? Як розшифрувати цю абревіатуру?

Номер слайду 44

Відповідь БЦЖ (лат. BCG), скорочення від Бацила Кальметта — Герена (лат. Bacillus Calmette–Guérin) — єдина існуюча вакцина для щеплення проти туберкульозу, виготовлена з Mycobacterium bovis і вперше використана 1921 року.

Номер слайду 45

https://www.youtube.com/watch?v=9su. OV3xtxm0 Дякую!

pptx
Додано
25 березня
Переглядів
141
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку