Презентація "Тварини жертви війни"

Про матеріал
Матеріал можна використати під час вивчення теми "Антропічний вплив на довкілля.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Тварини –мовчазні жертви війни2023 рік. Вчитель Курнос І. Т.

Номер слайду 2

Війна внесла жахливі корективи – тварини перетворилися на мовчазних жертв обставин більше, аніж будь-коли. Страх, голод, господарська безвідповідальність, знущання, неможливість переїзду, антисанітарія, значний негативний вплив на нервову систему, роззосередженість та відсутність нормальних умов для життя або, навіть, виживання – це те, що ускладнило чи унеможливило їх життя.

Номер слайду 3

Масові пожежі на територіях бойових дій. Масштабні пожежі стали однією з причин загибелі тварин під час війни. Ворог робить окопи та кочує в лісах. Навмисно чи випадково під час зіткнень із нашими військовими, росіяни влаштовують підпали, які потім винищують не лише ліси, степи чи луки, а й їхніх мешканців. Звірі не встигають відчути наближення небезпеки та гинуть або отримують тяжкі опіки.

Номер слайду 4

Вплив токсичних речовин на тваринний світ"Ця територія завжди вважалася відносно екологічно чистою, але з початком активних бойових дій в Україні, в бухту Круглу скидають свої стоки військовий шпиталь Чорноморського флоту та гелікоптерний завод, який має на території військові склади та власні причали. Надходить інформація, що з цих причалів відбувається завантаження кораблів, підводних човнів Чорноморського флоту рашистів боєкомплектами та припасами для обстрілів материкової частини України. Ці факти свідчать про те, що птахи були отруєні речовинами, що потрапили до акваторії Чорного моря", - написала омбудсмен.

Номер слайду 5

Вплив підводних гідролокаторів на водних мешканців"Про масову загибель дельфінів повідомив одеський доктор біологічних наук Іван Русєв. Він стверджує, що з огляду загиблих тварин не було знайдено слідів браконьєрства, а загибель тварин пов’язана з діями російських військ в акваторії Чорного моря. За інформацією з відкритих джерел, місцеві активісти Севастополя також повідомляють про знайдених мертвих або поранених дельфінів, але не зазначають причин їх уражень", - зазначили у відомстві. На водних тварин негативно впливають постійні постріли снарядами з надводних і підводних човнів, використання військових гідролокаторів, опромінення навігаційних приладів ворожих суден.

Номер слайду 6

Ракетні, артилерійські та мінометні обстріли. Тварини потерпають від постійних обстрілів не менше ніж люди. Під вогонь потрапляють їх прихистки, природні середовища та вони самі. Нерідко окупанти обстрілюють притулки та зоопарки, або ж захоплюють їх та використувують цих беззахисних істот як живий щит. Так у перший день повномасштабної війни росіяни запустили п'ять снарядів, які влучили у «Фельдман-Екопарк», що знаходиться на Харківщині. Унаслідок цього загинули мешканці притулку.

Номер слайду 7

Тварини, що залишились покинутими в селах, блукають без догляду, підриваються на мінах, повільно вмирають від отриманих травм або від голоду, зневоднення та холоду. Скільки таких тварин, підрахувати наразі неможливо. Проте достатньо глянути на карту військових дій, щоб уявити масштаби втрат.

Номер слайду 8

Недбалість та безвідповідальність господарів. Усі люди різні, і війна показала це, як не змогло б ніщо інше. Хтось покине всі речі, але забере своїх домашніх улюбленців, нестиме їх на руках, ділитиметься їжею та водою, але не залишить того, за чиє життя та безпеку відповідає. А хтось збере речі, документи та гроші, а улюбленця, якого колись прихистив, залишить у зачиненій квартирі чи на подвір'ї будинку та буде втікати. Домашні тварини за своєю природою здебільшого беззахисні тварини, адже звикли та адаптувалися до людського піклування. Домашні улюдленці своє життя віддали, аби господар не потрапив у небезпеку, натомість, інколи, людина безвідповідальна наскільки, що залишає тварину саму, прирікаючи на страждання чи загибель.

Номер слайду 9

Як повідомлялося, вночі 6 червня російські війська підірвали греблю Каховської ГЕС. Затоплено частину Херсона і ще 80 населених пунктів. На правобережжі області організована евакуація людей з небезпечних місць. Після підриву ГЕС і затоплення величезної території люди почали масово рятувати тварин.

Номер слайду 10

Через підрив росіянами Каховської ГЕС 160 тисяч птахів та понад 20 тисяч диких тварин опинилися під загрозою загибелі."Під час війни дикі тварини страждають не менше, ніж люди. Ті, кому вдалося врятуватися під час лиха, лишаються без домівки. росіяни скоїли злочин у сезон масового розмноження. Багато тварин не встигли народитися на світ, але вже позбавлені шансу на життя", наголосив очільник міністерства. Як повідомив Стрілець, серед тварин, які загинули від затоплення територій: коні,лані,олені,дикі кабани,козулі,ондатри,бобри,лисиці,зайці,пернаті.

Номер слайду 11

Наслідки руйнування ГЕС на живу природу. На узбережжя Чорного моря винесло 204 тритонів, внесених до Червоної книги України: з них були живими лише 55 В Одеській області вдалося врятувати понад півсотні тритонів, яких винесло на узбережжя Чорного моря внаслідок підриву росіянами Каховської ГЕС. Утім, ще 149 тваринок виявилися мертвими.

Номер слайду 12

Вплив війни на нервову систему тварин. Багато тваринок не в змозі пережити гучні звуки вибухів, переїзди разом із господарями та загальні панічні настрої, які передаються їм від людей. Так, на жаль, відомі непоодинокі випадки, коли домашні улюбленці помирали під час виїзду з окупованих територій, або ж у дорозі, переїжаючи в більш безпечні місця. Найчастіше це стосується домашніх тварин у містах чи селищах, наприклад, котів, які здебільшого перебувають у квартирах. Адже вони звикли сидіти в затишній оселі, і коли господарі нашвидкоруч збирають тварину, щоб переїхати в інше місце, тварини можуть не витримати такого раптового нервового навантаження.

Номер слайду 13

Номер слайду 14

https://rubryka.com/2023/06/18/zagybeli-dykyh-tvaryn-vnaslidok-pidryvu-kahovskoyi-grebli-otsinyuyutsya-v-majzhe-900-mln-grn-mindovkillya/https://intent.press/news/war/2023/tvarinnij-svit-pid-zagrozoyu-cherez-znishennya-kahovskoyi-ges/https://poltavawave.com.ua/p/movchazni-zhertvi-viini-iak-strazhdaiut-tvarini-vid-vtorgnennia-okupantiv-747947https://life.pravda.com.ua/columns/2023/02/24/253030/У роботі використано матеріали та ілюстрації Інтернет ресурсів

pptx
Пов’язані теми
Екологія, 11 клас, Презентації
До підручника
Екологія (рівень стандарту, академічний рівень) 11 клас (Царик Л.П., Царик П.Л., Вітенко І.М.)
Додано
26 лютого
Переглядів
148
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку