Презентація "Вади розвитку, їх діаностування та коригування"

Про матеріал
Вади розвитку - це природжені відхилення за межі нормальних варіантів у анатомічній будові тканин та органів людини, які здебільшого супроводжуються порушенням їх функцій чи навіть загрожують життєдіяльності організму. Матеріал для закріплення і поглиблення знань про вади розвитку людини, технології діагностування та корегування вад розвитку
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Вади розвитку, їх діагностування та корегування. Підготувала Ярошенко Анастасія, учениця 10 класу

Номер слайду 2

Вади розвитку. Вади розвитку — це природжені відхилення за межі нормальних варіантів у анатомічній будові тканин та органів людини, які здебільшого супроводжуються порушеннями їх функцій чи навіть загрожують життєздатності організму.

Номер слайду 3

Тератологія. Вивчення походження та патології вад складає окрему дисципліну медичної науки — тератологію (з грецьк. teratos — чудовисько, logos — поняття, вчення).

Номер слайду 4

Номер слайду 5

Атавізми

Номер слайду 6

Класифікація. Вади за локалізацією в організмі:зовнішні;внутрішні;комбіновані;

Номер слайду 7

Класифікація. Класифікація відповідно до анатомофізіологічного поділу організму :вади ЦНС;вади шкіри;вади органів травного каналу;вади обличчя;вади сечовидільної системи.

Номер слайду 8

Вади розвитку ЦНСПатологічна анатомія. До основних найбільш важких видів вроджених вад ЦНС відносяться наступні. Аненцефалія – агенезія головного мозку, при якій відсутні передні, середні, іноді й задні його відділи. Довгастий і спинний мозок збережені. На місці головного мозку виявляється сполучна тканина, багата судинами, в якій зустрічаються окремі нейрони і клітини нейроглії. Аненцефалія поєднується з акранією - відсутністю кісток склепіння черепа, що покривають їх , м'яких тканин і шкіри. Мікроцефалія - гіпоплазія головного мозку, зменшення його маси і об'єму; поєднується з одночасним зменшенням обсягу черепної коробки і потовщенням кісток черепа; можливі різні ступені тяжкості цієї вади. Мікрогірія - збільшення числа мозкових звивин поряд зі зменшенням їх величини. Поренцефалія - поява кіст різних розмірів в головному мозку, сполучених з бічними шлуночками мозку.

Номер слайду 9

Вади розвитку ЦНС

Номер слайду 10

Вроджена гідроцефалія – розрізняють внутрішняю гідроцефалію та зовнішню гідроцефалію,що супроводжуються збільшенням або зменшенням мозкового черепа і різкою невідповідністю його з лицьовим - особа здається маленькою, лоб - навислим. Спостерігаються розбіжність і витончення кісток черепа. Можлива атрофія речовини головного мозку. Циклопія – рідкісна вада, яка характеризується наявністю одного або двох очних яблук, розташованих в одній очниці, з одночасною вадою розвитку носа і нюхової частини головного мозку. Вада отримала назву через схожість особи плода з особою міфічного чудовиська – циклопа.

Номер слайду 11

Вади кінцівок. Нерідко зустрічається зрощення пальців – синдактилія, збільшення кількості пальців – полідактилія або зменшення її – олігодактилія. синдактиліяполідактилія

Номер слайду 12

Причини виникнення вад розвитку. ЕндогенніЕкзогенні (фактори зовнішнього середовища)Генні мутації (зміна внутрішньої структури генів)Хромосомні мутації (зміни структури хромосом)Геномні мутації (зміни кількості хромосом)Фізичні фактори (радіаційні, механічні)Хімічні фактори (лікарські препарати, хімічні речовини)Біологічні фактори(бактерії та віруси)

Номер слайду 13

Діагностування. Для діагностування вад розвитку використовують практично всі методи, відомі сучасній медицині. Це і класичне візуальне обстеження, і рентген, і ультразвукова діагностика, і ядерно-магнітний резонанс. Використовують також біохімічні й молекулярно-генетичні методи. Їх можна застосовувати й на стадії ембріонального розвитку.

Номер слайду 14

При вживанні алкоголю значно зростає ризик народження дітей з вродженими аномаліями розвитку. Частина таких аномалій покалічить не лише дитину, але і її майбутніх дітей. А частина аномалій себе не проявить деякий час, проте одного разу абсолютно несподівано проявиться у нащадків, можливо навіть через  покоління.

Номер слайду 15

Крім того, до вад розвитку можуть призвести неіфекційні захворювання матері, які супроводжуються розвитком у неї гіпоксемії, зумовлюючи гіпоксію плода. Парціальні форми голодування, зокрема дефіцит амінокислот і білків, вітамінів, також можуть бути причиною розвитку вад, особливо нервової системи.

Номер слайду 16

Слід зазначити, що хоча вади розвитку можуть виникати протягом усього внутрішньоутробного періоду, найчастіше вони утворюються в так звані критичні періоди, коли зародок дуже чутливий до шкідливих агентів середовища. Передусім, це перші шість тижнів ембріогенезу (вади кінця другого тижня цього періоду несумісні з життям; вади, що виникають на третьому-шостому тижнях, переважно сумісні з життям).

Номер слайду 17

Бажаю вам та вашим родинам здоров’я !!!

pptx
Пов’язані теми
Біологія, 10 клас, Презентації
Додано
24 березня
Переглядів
51
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку