Презентація "Виконавча влада"

Про матеріал
За допомогою викладача опрацювати презентацію, уважно переглянути, вибрати головне і законспектувати у свої робочі зошити.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Виконавча влада в Україні

Номер слайду 2

План1. Поняття виконавчої влади і система її органів.2. Кабінет Міністрів України - вищий орган в системі виконавчої влади, його склад, основні функції і повноваження.3. Міністерства та інші органи виконавчої влади.4. Місцеві державні адміністрації.5. Акти органів виконавчої влади.

Номер слайду 3

1. Поняття виконавчої влади і система її органів. Виконавча влада - це одна з гілок державної влади, основним призначенням якої є організація виконання законів та інших нормативно-правових актів, реалізація внутрішньої та зовнішньої політики держави, охорона прав і свобод людини і громадянина, що здійснюється через побудовану на принципі вертикальної підпорядкованості систему спеціально створюваних і наділених відповідною компетенцією органів.

Номер слайду 4

1. Поняття виконавчої влади і система її органів. Систему органів державної виконавчої влади в Україні утворюють: Кабінет Міністрів України;Центральні органи виконавчої влади (міністерства, інші центральні органи виконавчої влади (служби, агентства, інспекції) центральні органи виконавчої влади зі спеціальним статусом);Місцеві державні адміністрації;Територіальні органи міністерств, інших центральних органів виконавчої влади - місцеві органи виконавчої влади спеціальної компетенції.

Номер слайду 5

2. Кабінет Міністрів України - вищий орган в системі виконавчої влади, його склад, основні функції і повноваження Кабінет Міністрів України - це вищий орган у системі органів виконавчої влади, відповідальний перед Президентом України і Верховною Радою України підконтрольний і підзвітний Верховній Раді України, що керується у своїй діяльності Конституцією, законами України, указами Президента України та постановами Верховної Ради України.

Номер слайду 6

Функції КМУ

Номер слайду 7

Функції КМУ

Номер слайду 8

Номер слайду 9

Номер слайду 10

3. Міністерства та інші центральні органи виконавчої влади Міністерство – це центральний орган виконавчої влади, який забезпечує формування та реалізує державну політику в одній чи декількох визначених Кабінетом Міністрів України сферах, проведення якої покладено на Кабінет Міністрів України Конституцією та законами України. Міністерство очолює міністр.

Номер слайду 11

Державна служба - це центральний орган виконавчої влади, що виконує функції з надання адміністративних послуг фізичним і юридичним особам. Державну службу очолює голова.

Номер слайду 12

Державне агентство – це центральний орган виконавчої влади, що виконує управлінські функції щодо державного майна й надає послуги юридичним особам, які пов’язані з об’єктами державної власності. Державне агентство очолює голова.

Номер слайду 13

Державна інспекція – це центральний орган виконавчої влади, що здійснює контрольно-наглядові функції за дотриманням державними органами, органами місцевого самоврядування, їх посадовими особами, юридичними та фізичними особами актів законодавства. Державну інспекцію очолює голова.

Номер слайду 14

Центральний орган виконавчої влади зі спеціальним статусом має визначені Конституцією та законодавством України особливі завдання та повноваження, щодо нього може встановлюватись спеціальний порядок утворення, реорганізації, ліквідації, підконтрольності, а також призначення і звільнення керівників та вирішення інших питань. Центральний орган виконавчої влади зі спеціальним статусом очолює його голова. Призначення на посаду голови Центрального органу виконавчої влади Призначає на посаду Верховна Рада України за поданням Прем’єр міністра України

Номер слайду 15

До центральних органів виконавчої влади із спеціальним статусом відносять:1) Антимонопольний комітет України;2) Державний комітет телебачення і радіомовлення України;3) Фонд державного майна України;4) Адміністрація державної служби спеціального зв’язку та захисту інформації України;5) Національне агентство України з питань державної служби.

Номер слайду 16

4. Місцеві державні адміністрації

Номер слайду 17

Місцеві державні адміністрації – місцеві органи виконавчої влади загальної компетенції. До складу місцевої державної адміністрації входять її голова, його перший заступник, заступники, керівники управлінь, відділів та інших структурних підрозділів.

Номер слайду 18

 Призначення на посаду голів обласних та районних адміністрацій

Номер слайду 19

 Призначення на посаду голів обласних та районних адміністрацій

Номер слайду 20

Номер слайду 21

5. Акти органів виконавчої влади Юридичний акт управління - це підзаконне офіційне рішення, або державно-владне веління, прийняте органом виконавчої влади чи його посадовою особою в межах їх компетенції в односторонньо-владному порядку з дотриманням належної процедури і встановленої форми, яке викликає юридичні наслідки.

Номер слайду 22

Номер слайду 23

Види актів органів виконавчої влади

Номер слайду 24

Номер слайду 25

Дякую за увагу!!!style.colorfillcolorfill.type

pptx
Додано
6 лютого 2020
Переглядів
14943
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку