Презентація "ЗАСТОСУВАННЯ РЕЗУЛЬТАТІВ БІОЛОГІЧНИХ ДОСЛІДЖЕНЬ У МЕДИЦИНІ

Про матеріал
опис медицини (теоретичної та практичної), з основними підходами загальної медичної теорії, теоретичними основами, завданнями сучасної медицини згідно з Цілями сталого розвитку на період 2016-2030 роки, а також – з видатними вітчизняними науковцями, що вплинули на становлення медичної науки.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

11 кл біол Урок 62 ЗАСТОСУВАННЯ РЕЗУЛЬТАТІВ БІОЛОГІЧНИХ ДОСЛІДЖЕНЬ У МЕДИЦИНІ 12 05 2024 Основні поняття й ключові терміни: Медицина. Пригадайте! Що таке сталий розвиток? Що таке здоров'я людини?Новини науки

Номер слайду 2

* Українські учені продовжують дивувати світ неймовірними розробками. * Українські науковці за останні роки створили мамограф та унікальний титановий протез. Мамографія — метод діагностики стану тканин молочної залози, найчастіше за допомогою рентгенівського випромінювання, коли отримують відповідне зображення. Титановий абатмент – це своєрідний перехідник із титану, необхідний для кріплення коронки на імплант, щоб забезпечити надійну фіксацію та зручність експлуатації. Такий виріб є дуже міцним, тому його найчастіше використовують для відновлення жувальних зубів, що зазнають сильних навантажень під час пережовування їжі.

Номер слайду 3

учені Донецького фізико-технічного інституту імені О. О. Галкіна створили новий тип мамографа. Цей прилад унікальний тим, → що діагностує пухлина індикатором, → який дає дуже точну термокартінку всієї молочної залози, → виявляючи по локально підвищеній температурі найдрібніші новоутворення. При цьому не потрібно робити ніяких аналізів.

Номер слайду 4

* Крім того, українські винахідники винайшли → фазаграф,

Номер слайду 5

Вчений із Закарпаття Петро Бобонич, знайшов спосіб значно полегшити життя людей, які страждають на діабет. У 2011 році він розробив портативний глюкометр — пристрій у вигляді наручного годинника, що вимірює рівень цукру у крові. Важливо, що для цього не потрібно проколювати палець та набирати кров. Мобільний глюкометр

Номер слайду 6

→ комп'ютерний фонендоскоп, що може передбачати інфаркт, у 2006 році група вчених-акустиків з Національної академії наук України створила комп'ютерний фонендоскоп. Унікальний комп'ютерний комплекс для реєстрації та обробки звуків дихання дозволяє не тільки за лічені хвилини встановити точний діагноз, а й контролювати клінічний перебіг захворювань дихальних органів. В основі дії комплексу лежить багатоканальна реєстрація звуків за допомогою чотирьох сенсорів з подальшим аналізом отриманої інформації.

Номер слайду 7

→ засіб «Кровоспас», що зупиняє кровотечу в разі важких поранень, У 2015 році українські учені-волонтери створили унікальний кровоспинний засіб. Вітчизняний "Кровоспас" став дешевою альтернативою імпортного Целоксу, який конче необхідний нашим військовим. Винахідники розповіли, що препарат забезпечує утворення щільного масивного згустку, який надійно закупорює рану, і цей же носій дозволяє досить легко видалити засіб з рани. Він повинен забезпечити гемостаз менш як за 3 хвилини.

Номер слайду 8

→ антибіотик батумін проти всіх видів стафілококів та ін.

Номер слайду 9

* Медицина (віл лат. medicina - наука лікувати) - система наукових знань і практичної діяльності, спрямованої на збереження здоров'я й лікування захворювань. * Основні розділи медицини – → теоретична → та практична медицина. ЗМІСТЯкі розділи та основні завдання сучасної медицини?

Номер слайду 10

* Теоретична медицина є медичною теорією, → що об'єднує різні медичні науки (наприклад, остеологія, нейрологія, міологія, дентологія).

Номер слайду 11

* Практична медицина (медична практика) - це галузь медицини, → що застосовує на практиці надбання медичної теорії.

Номер слайду 12

* Практична медицина поділяється на напрями →(наприклад, стоматологія - лікування захворювань зубів, урологія - лікування органів сечовидільної системи).

Номер слайду 13

За спрямованістю діяльності розрізняють такі розділи медицини, як → клінічна, → профілактична, → спортивна, → військова, → медицина мандрівок, → космічна, → судова, → вікова та ін.

Номер слайду 14

* Згідно з Цілями сталого розвитку на період 2016-2030 рр. зусилля сучасної медицини мають бути спрямовані на розв'язування завдань, об'єднаних в одну із 17 глобальних цілей –* «Ціль 3. Забезпечення здорового способу життя та сприяння благополуччю для всіх у будь-якому віці» (глобальне визначення).

Номер слайду 15

* Основними національними завданнями в галузі медицини для реалізації «Цілі 3. Міцне здоров'я і благополуччя» (скорочене визначення) є такі:3.1. Знизити материнську смертність.

Номер слайду 16

3.2. Мінімізувати смертність, якій можна запобігти, серед дітей віком до 5 років.

Номер слайду 17

3.3. Зупинити епідемії ВІЛ/СНІДу та туберкульозу, у т. ч. за рахунок використання інноваційних практик та засобів лікування.

Номер слайду 18

3.4. Знизити передчасну смертність від неінфекційних захворювань.

Номер слайду 19

3.5. Знизити на чверть передчасну смертність населення, у т. ч. за рахунок упровадження інноваційних підходів до діагностики захворювань.

Номер слайду 20

3.6. Знизити рівень отримання тяжких травм і смертності внаслідок ДТП, у т. ч. за рахунок використання інноваційних практик реанімування, лікування постраджалих унаслідок ДТП.

Номер слайду 21

3.7. Забезпечити загальну якісну імунізацію населення з використанням інноваційних препаратів.

Номер слайду 22

3.8. Знизити поширеність тютюнокуріння серед населення з використанням інноваційних засобів інформування про негативні наслідки тютюнокуріння.

Номер слайду 23

3.9. Здійснити реформу фінансування системи охорони здоров'я.

Номер слайду 24

* Отже, основні завдання сучасної медицини спрямовані на → забезпечення здорового способу життя та сприяння благополуччю для всіх у будь-якому віці.

Номер слайду 25

* Медицина завжди була важливою галуззю для людини, й у майбутньому її значення лише зростатиме.* Біологічні основи. * Загальна медична теорія в наш час формується із таких основних підходів:→ вчення про стрес, → теорія хвороб цивілізації, → екологічний підхід, → психосоматика, → етологічний (поведінковий) підхід,→ біоетика. Які теоретичні основи та напрями досліджень сучасної медицини?

Номер слайду 26

* Теоретичною основою сучасної медицини є→ біологічні науки про організм людини, його властивості та інші живі організми (анатомія, фізіологія, ембріологія, генетика, вірусологія, мікробіологія тощо),→ екологічні (екологія людини, медична екологія), → суспільні (філософія, етика, естетика, антропологія), → технічні (інформатика, кібернетика) науки та ін.

Номер слайду 27

* Розвиток і становлення сучасної медицини пов'язано з багатьма відкриттями речовин, методів, процесів, серед яких → синтез людського інсуліну,→ хіміотерапія, → гормонотерапія, → антибіотики, → хлорохін для лікування малярії, → метод діалізу під час захворювань нирок та багато інших.

Номер слайду 28

* Успіхи сучасної медицини значною мірою пов'язані з втіленням у клінічну практику досягнень → репродуктивної медицини, → трансплантології, → донорства. Основні напрями медичних досліджень.

Номер слайду 29

* З розвитком молекулярної біології, молекулярної генетики та біохімії почали бурхливо розвиватися нові розділи медицини –→ генотерапія,→ цитотерапія, → ембріотерапія.

Номер слайду 30

* Значних успіхів у лікуванні захворювань печінки, серцево-судинних захворювань, хвороб ока, травм центральної нервової системи досягла → регенеративна медицина.

Номер слайду 31

* Розробки технічних і штучних біологічних об'єктів, а також медичну техніку та технології її виробництва створює→ біомедична інженерія.

Номер слайду 32

* Медична біотехнологія займається виробленням → лікарських засобів, → біорегуляторів і вакцин, → генною діагностикою, → тканинною інженерією на основі стовбурових клітин.

Номер слайду 33

* Дослідження ДНК відкрили в медицині новий етап – → перехід від діагностики і лікувань окремих органів → до системної роботи над зміцненням здоров'я людини, → до персоніфікованої медицини.

Номер слайду 34

* У недалекому майбутньому з'являться нові медичні спеціальності, як-то → інформаційні технології у медицині й біології, → лікар внутрішньої медицини,→ ерготерапевт, → парамедик, → біоетика, → біоінформатика,→ біоінженерія та ін.

Номер слайду 35

* Однією з важливих складових міжнародного співробітництва України в галузі медицини є → співробітництво із Всесвітньою організацію охорони здоров'я (ВООЗ) (англ. World Health Organization, WHO), → що є спеціалізованою установою ООН, → яка опікується проблемами охорони здоров'я у світовому масштабі.

Номер слайду 36

* Отже, сучасна медицина має → міждисциплінарний характер, → що виявляється у дедалі більшій інтеграції природничих, соціальних й технічних наук з науковими підходами.

Номер слайду 37

* Медична наука України пишається великими вченими, які зробили величезний внесок у становлення медицини на міжнародному рівні.І. І. Мечников (1845-1916) - лауреат Нобелівської премії з фізіології і медицини за працю «Імунітет при заразних хворобах». * Відкрив явище фагоцитозу, → розробив фагоцитарну теорію імунітету → та заклав основи імунології. Який внесок вітчизняних вчених у розвиток медицини?

Номер слайду 38

М. Ф. Гамалія (1859-1949) - вивчав сказ, холеру, чуму, → відкрив холероподібний вібріон птахів.* Створив протихолерну вакцину, → опрацював теорію утворення антитіл.

Номер слайду 39

Д. К. Заболотний (1866-1929) - мікробіолог і епідеміолог, → досліджував вогнища чуми та організував боротьбу з нею, → довів роль степових гризунів у розповсюдженні епідемії.

Номер слайду 40

М. Д. Стражеско (1876-1952) - видатний терапевт, → сприяв розвитку кардіології, → обґрунтував теорію ревматизму, → виявив зв'язок між ендокардитом і ревматизмом.

Номер слайду 41

В. П. Філатов (1875-1956) - видатний офтальмолог, → створив методи відновної хірургії ока,→ розробив проблему трансплантації рогової оболонки, → творець тканинної терапії.

Номер слайду 42

Ю. Ю. Вороний (1895-1961) - видатний хірург, → досліджував проблеми трансплантації, → здійснив першу в світі пересадку нирки, чим започаткував новий етап трансплантології.

Номер слайду 43

М. М. Амосов (1913-2002) - видатний хірург, → винайшов і упровадив апарат штучного кровообігу, протези серцевих клапанів, → розробив основи біологічної та медичної кібернетики.

Номер слайду 44

В. Ю. Чаговець (1873-1941) - видатний електрофізіолог, → упровадив у практику метод електрогастрографії, → створив біоелектричну теорію нервово-м'язової провідності.

Номер слайду 45

О. О. Богомолець (1881-1946) - видатний фізіолог, → розвинув вчення про сполучну тканину, її функції, → концепцію старіння як ослаблення трофічної функції сполучної тканини, → створив вчення про взаємодію пухлини і організму.

Номер слайду 46

В. В. Фролькіс (1924-1999) - видатний фізіолог-геронтолог, → створив адаптаційно-регуляторну теорію вікового розвитку та генно-регуляторну теорію старіння, → висунув уявлення про процеси антистаріння.

Номер слайду 47

* У сучасній Україні розвиткові медицини в державній політиці приділяється особлива увага. * Головним державним органом є → Міністерство охорони здоров'я України. * Спрямованість фундаментальних досліджень визначає й організовує→ Національна академія медичних наук України.

Номер слайду 48

Отже, як висновок з дуже короткого огляду, вітчизняні науковці здійснили багато важливих відкриттів і винаходів, що увійшли до скарбниці світової медицини.

Номер слайду 49

Розвиток медицини певною мірою пов'язаний з визначними науковими досягненнями жінок-науковиць, зображених на ілюстраціях. Визначте їхню роль для розвитку медицини. ДІЯЛЬНІСТЬСамостійна робота. Визначні відкриття та розвиток медицини. Прізвище. Відкриття. Медичне значення. Дороті Ходжкін. Франсуаза Барре-СінуссіГейл Мартін

Номер слайду 50

Номер слайду 51

Номер слайду 52

Номер слайду 53

Завдання. Визначення адаптаційного потенціалу за частотою пульсу. Визначте частоту пульсу на променевій артерії лівої руки біля зап'ястка за 1 хв після 15 хв спокою. Адаптаційний потенціал визначають за рівнянням: АП = 1,238 + (0,09 ЧП),де АП - адаптаційний потенціал, бали; ЧП - частота пульсу, уд./хв; 1,238 та 0,09 - коефіцієнти рівняння. Результати: ≤ 7,2 бала - оптимальний; від 7,21 до 8,24 бала - напружений; від 8,25 до 9,85 бала - незадовільний; > 9,86 бала - критичний. Доведіть значення фізіологічних досліджень у медицині. Біологія + Здоров'я. Адаптаційний потенціал людини

Номер слайду 54

СТАВЛЕННЯБіологія + Медична географія. Медицина й природничі науки* Гіппократ у своїй книжці «Про повітря, води й місцевості» зазначав: «Якщо хтось прийде в незнайоме місце, то він має звернути увагу на його розташування щодо сторін світу, якою водою користуються люди, заросла чи гола земля...».

Номер слайду 55

* Французький лікар Жан Буден писав: «Народження, життя, захворювання і смерть - все змінюється залежно від клімату і ґрунту». 

Номер слайду 56

* Меди́чна геогра́фія — суміжна галузь географічної науки, що сформувалася → на межі медицини та географії → і вивчає вплив умов ландшафтної оболонки та суспільних факторів на здоров'я населення.

Номер слайду 57

РЕЗУЛЬТАТОцінка. Завдання для самоконтролю1-6 Що таке медицина? 2. Назвіть основні розділи медицини. 3. Які науки є теоретичною основою медицини? 4. Назвіть відкриття, що вплинули на розвиток медицини. 5. Які сучасні науки визначають розвиток медицини? 6. Назвіть імена вітчизняних учених, які зробили вагомий внесок у розвиток медицини.7-97. Які розділи та основні завдання сучасної медицини? 8. Які теоретичні основи й напрями досліджень сучасної медицини? 9. Який внесок вітчизняних учених у розвиток медицини?10-1210. Обґрунтуйте необхідність зв'язків медицини з природничими науками.

pptx
Додав(-ла)
Томляк Ірина
Пов’язані теми
Біологія, 11 клас, Презентації
Додано
12 травня
Переглядів
196
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку