Презентація " Знай свої права і обов`язки"

Про матеріал
Ознайомити учнів з їхніми основними правами та обов'язками, закріпити їх в пам'яті учнів, навчати дітей вмінню захищати себе при порушенні прав дитини, розвивати культуру дітей, акторські здібності, виховувати дисциплінованість, повагу до законів України, товаришів.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Знай свої права і виконуй свої обов’язкиІнтерактивне онлайн-спілкування

Номер слайду 2

Людина найцінніший скарб. Кожен із вас – неповторна особистість. Кожен із вас – ЛЮДИНА, яка живе сьогодні, і саме такої дівчинки чи хлопчика на Землі немає і не буде.

Номер слайду 3

10 грудня 1948 року була прийнята Загальна Декларація прав людини. Люди відчайдушно боролися за свою гідність тисячоліттями. І 75 років тому, все людство вперше заявило, що людина, її життя і гідність, права та свободи - найвища цінність кожної держави.

Номер слайду 4

Дитинство – найважливіший період становлення особистості 20 грудня 1959 року Генеральна Асамблея ООН прийняла Декларацію прав дитини, яка регулює права дитини в сучасному світі.

Номер слайду 5

А хто така дитина? В Україні, як і здебільшого в міжнародній практиці, дитиною вважається особа у віці до 18 років, причому до 14 років вона вважається малолітньою, а з 14 до 18 — неповнолітньою.

Номер слайду 6

Які права мають діти?

Номер слайду 7

А чи задумувалися ви над питанням що таке право?

Номер слайду 8

Вправа «Асоціація»право

Номер слайду 9

Вправа «Асоціація»правоправилозаконпорядокрівністьможливостіобов’язоктребаможна

Номер слайду 10

Права дитини — система можливостей, які необхідні особі для її комплексного та цілісного розвитку в умовах і відповідно до вимог середовища, беручи до уваги незрілість дитини.

Номер слайду 11

Історія розвитку прав дитини Протягом історичного розвитку суспільства ставлення до дітей змінювалося. Найчастіше їх розглядали як додаткові робочі руки.

Номер слайду 12

Історія розвитку прав дитини Першим міжнародним документом, в якому порушувалися права дитини була Женевська Декларація 1923 року, яка містила тільки 5 принципів: нагодувати, вилікувати, правопорушникам допомогти виправитися, безпритульним надати притулок, захистити від експлуатації.

Номер слайду 13

Історичний розвиток прав дитини. На початку століття права дитини поділялись, в основному, на захист прав від:рабства;дитячої праці;торгівлі дітьми; повної влади батьків; економічної експлуатації.

Номер слайду 14

Конвенція ООН про права дитини 20 листопада 1989 року Генеральною Асамблеєю Організації Об’єднаних Націй. прийнято Конвенцію про права дитини. На сьогодні її підписали 192 держави світу.

Номер слайду 15

Конвенція ООН про права дитини. Конвенція ООН має 54 статті, написані шістьма мовами

Номер слайду 16

Вправа «Мікрофон» Назвіть які права ви маєте?

Номер слайду 17

Номер слайду 18

Права дитини на основі Конвенції про права дитини: Право на життя, вільний розвиток;Право на прізвище та ім’я; Право знати своїх батьків і користуватися батьківською турботою; Діти мають право вільно висловлювати свою думку;Діти мають право на вільне спілкування;Діти мають право на свободу совісті, думки і релігії;Діти мають право на отримання інформації;Діти мають право на відпочинок і дозвілля;Право підтримувати контакт з обома батьками;Діти мають право на повноцінне харчування;

Номер слайду 19

Діти мають право на отримання освіти;Діти мають право на медичну допомогу;Жодна дитина на повинна бути об’єктом сексуальних домагань;Жодна дитина не повинна бути скривджена і зневажена;Жодна дитина не повинна стати жертвою насильства і сексуальних домагань або війни;Жодна дитина не повинна бути примусово залучена до праці;Особлива турбота дітям - інвалідам, дітям-біженцям;Особлива турбота дітям без сімей;Кожна дитина має право на любов і піклування;Усі діти є рівними в правах, ніхто не повинен їх порушувати

Номер слайду 20

Всі положення Конвенції ООН про права дитини можна умовно розділити на три блоки: забезпечення - права, які надають доступ до певних благ і послуг (освіта, охорона здоров’я, догляд тощо); захист - право бути захищеним від певних дій (погане поводження, експлуатація, насильство тощо); участь - право діяти за певних обставин і право бути залученим до процесу прийняття рішень.

Номер слайду 21

Фізичні покарання дітей вдома. Досліджуємо та обговорюємо!Розкажіть, які почуття у вас виникли. Чому наведені ситуації можливі?

Номер слайду 22

Участь дітей у збройних конфліктах. Досліджуємо та обговорюємо!

Номер слайду 23

Дитяче жебракування. Досліджуємо та обговорюємо!

Номер слайду 24

Вживання дітьми алкогольних напоїв. Досліджуємо та обговорюємо!

Номер слайду 25

Дитяча важка праця. Досліджуємо та обговорюємо!

Номер слайду 26

Жорстоке поводження з дітьми. Досліджуємо та обговорюємо!

Номер слайду 27

На жаль, під час війни дуже багато прав дітей порушується.

Номер слайду 28

Під час війни порушуються всі права дитини: право на життя, право бути з сім’єю і громадою, право на здоров’я, право на розвиток особистості, а також право на турботу і захист.

Номер слайду 29

Щоденно під час збройних конфліктів гинуть та отримують поранення тисячі цивільних осіб. Більшу половину цих жертв, як не прикро, становлять діти. За даними Дитячого Фонду ООН за останнє десятиліття, в ході збройних конфліктів, загинуло 2 мільйони дітей, 6 мільйонів залишилися без домівок, 12 мільйонів отримали поранення чи залишились інвалідами, і щонайменше 300 тисяч дітей-солдат беруть участь у понад 30-ти конфліктах у різних куточках світу.

Номер слайду 30

Вправа «Відстоюй свою думку» Як на вашу думку, чи можлива повна реалізація прав і свобод людини без виконання нею своїх обов'язків?

Номер слайду 31

Порядний той, хто своє право вимірює своїм обов’язком. Г. Лакордер. Обов’язок – це моральна або правова вимога, що ставиться перед людиною, сім’єю, державою.

Номер слайду 32

Дотримуватись режиму харчування. Не принижувати гідності інших людей. З повагою ставитися до людей, які піклуються про нас. Дотримуватись правил мовного етикету. Цінувати і дбати про своє здоров'я. Поважати і любити своє оточення. Ставитися до них так, як би ми хотіли, щоб ставились до вас. Сумлінно навчатися, старанно виконувати домашні завдання. Виконувати роботу, яка не завдає шкоди здоров'ю.

Номер слайду 33

ВЧИМОСЯ ЗАХИЩАТИ СВОЇ ПРАВАДо кінця XIX століття права дитини не були захищені юридично. Не існувало організацій, які б опікувалися захистом прав дитини.

Номер слайду 34

Шляхи захисту прав дитини. Самозахист. Захист з боку батьків. Звернення до органів опіки й піклування. Звернення до суду. Звернення до органів державної влади. Звернення до громадських організацій. Звернення до Уповноваженого з прав дитини. Звернення до представників у справах дітей та соціальних служб.

Номер слайду 35

Механізми захисту прав дитини/людини. Суд Європейський суд з прав людини. Поліція Верховний комісар ООНАдвокат Комітет ООН з прав людини. Президент Дитячий фонд ООН(ЮНІСЕФ)Омбудсмен Міжнародні недержавні організаціїМіністерства, відомства

Номер слайду 36

Ви можете звернутися: до батьків або дорослих людей, яким ви довіряєте; на «дитячу» Національну гарячу лінію, дзвінки є безкоштовними по всій території України;до психологів, учителів та адміністрації у вашому навчальному закладі;до представників служб у справах дітей, якщо вам не виповнилось 18 років;до працівників центрів соціальних служб у справах сім’ї, дітей та молоді, які є у кожному районі, місті чи районі великого міста;

Номер слайду 37

Ви можете звернутися: до найближчого відділку поліції (або зателефонувати за номером 102); до суду, якщо вам виповнилось 14 років. Ви можете зробити це самостійно, а до 14 років через представників; до Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини (омбудсмена); до Уповноваженого Президента України з прав дитини.

Номер слайду 38

Закон України «Про охорону дитинства основний закон України, що регулює ситуацію з дітьми в умовах збройних конфліктів. Держава зобов’язана вживати всіх необхідних заходів для забезпечення захисту цих дітей, догляду за ними та возз’єднання їх із членами сім’ї (зокрема розшук, звільнення з полону, повернення в Україну дітей, незаконно вивезених за кордон).

Номер слайду 39

Ситуація 1 Батько, збираючись на роботу, дає синові доручення прибрати у своїй кімнаті, помити після себе посуд, сходити в магазин.

Номер слайду 40

Ситуація 1 Батько: «Сину, я йду на роботу. Будь ласка, прибери у своїй кімнаті, помий після себе посуд, сходи в магазин». Син: «Але ж, тату, у мене завтра контрольна!» Батько: «Якщо поквапишся, встигнеш і хатню роботу виконати, і до контрольної підготуватися». Син: «Між іншим, Конвенція про права дитини захищає мене від будь-якої роботи, що перешкоджає здобуттю освіти».

Номер слайду 41

Ситуація 2 Батько о 8 год ранку будить сина, щоб йти до школи. Син заперечує.

Номер слайду 42

Ситуація 2 Батько. Вже восьма година ранку, час йти до школи. Донька. Але я дуже хочу спати і в мене немає сил йти до школи. Батько. А як же уроки? Донька. Нікуди уроки не подінуться. І крім того я маю право на відпочинок.

Номер слайду 43

Ситуація 3 Мені 14 років і я влітку з друзями працював на полі. Ми збирали овочі по 10 годин на день. Старший, який керував роботами, постійно вимагав, щоб ми працювали ще більше.

Номер слайду 44

Ситуація 4 Мені 15 років, і я мешкаю у великому місті. Багато моїх друзів вживають алкоголь. Я також спробував і тепер роблю це щодня. Інколи поліція проганяє нас із місць, де ми зустрічаємося.

Номер слайду 45

Ситуація 5 Оскільки моя родина мешкала далеко від медичного центру, мені ніколи не робили щеплення. Тепер, коли мені 13 років, я часто хворію.

Номер слайду 46

Ситуація 6 Мені 11 років. Мої брати ходять до школи, але я єдина донька, і моїй родині потрібна допомога по господарству. Тому я часто пропускаю школу.

Номер слайду 47

Незакінчене речення …Я мушу поважати …. Я зобов’язаний виконувати…. Мої права нерозривно пов’язані з……. 

Номер слайду 48

Рефлексія Сьогодні я дізнався …. Мене здивувало …. Тепер я знаю, що …. Мені було незрозуміло …Я хотів (-ла) дізнатися, чому ….

pptx
Додано
14 грудня 2023
Переглядів
451
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку