“Спостереження та догляд за пацієнтами з порушенням сечовиділення. Катетеризація та промивання сечового міхура”

Про матеріал
Медична сестра, здійснюючи спостереження і догляд за пацієнтами із захворюванням нирок і сечових шляхів, повинна вміти правильно оцінити деякі найважливіші симптоми (проблеми), скласти план догляду і медсестринських втручань і надати необхідну невідкладну долікарську допомогу. Спостереження за пацієнтом має велике значення в оцінці його стану.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Тема заняття: “Спостереження та догляд за пацієнтами з порушенням сечовиділення. Катетеризація та промивання сечового міхура”

Номер слайду 2

І. Актуальність теми: Захворювання нирок і сечових шляхів займають значний розділ серед захворювань внутрішніх хвороб на тлі багатьох із них виникають стани, які загрожують життю пацієнта. Ці захворювання часто супроводжуються і порушенням функції сечовиділення. Унаслідок розладів виникають зміни загального стану хворих, що вимагають гігієнічного догляду, відповідного дієтичного харчування, спеціального режиму і спостереження за ним.

Номер слайду 3

Хвороби органів сечостатевої системи

Номер слайду 4

Хвороби органів сечостатевої системи

Номер слайду 5

Ф.Найтінгейл у „Замітках із сестринської справи” (1859 рік) писала: „Найважливіший практичний урок, який може бути даний сестрам, - це навчити їх, за чим спостерігати, як спостерігати, які симптоми вказують на погіршення стану, які ознаки свідчать про недостатній догляд і в чому він виражається”.

Номер слайду 6

Медична сестра, здійснюючи спостереження і догляд за пацієнтами із захворюванням нирок і сечових шляхів, повинна вміти правильно оцінити деякі найважливіші симптоми (проблеми), скласти план догляду і медсестринських втручань і надати необхідну невідкладну долікарську допомогу. Спостереження за пацієнтом має велике значення в оцінці його стану.

Номер слайду 7

ІІ. Навчальні цілі заняття: Студент повинен знати: - анатомо-фізіологічні особливості нирок та сечовивідних шляхів; - проблеми пацієнта при захворюваннях сечовидільної системи; - цілі катетеризації та промивання сечового міхура; протипоказання і можливі ускладнення; - види катетерів; - види знімних сечоприймачів; - правила асептики у разі введення катетера; - можливі проблеми пацієнта, наприклад: небезпека розриву сечового міхура.

Номер слайду 8

Студент повинен вміти: - увести катетер у сечовий міхур; - промити сечовий міхур; - навчити пацієнта і його сім’ю користуванню та догляду за знімними сечоприймачами.

Номер слайду 9

План: Анатомо-фізіологічні особливості нирок та сечовидільної системи. Проблеми пацієнтів при захворюваннях нирок та сечовидільної системи. Заходи при затримці сечі. Допомога пацієнту з приводу нетримання сечі та сечовиділення в ліжку. Застосування сечоприймачів. Дієта № 7. Показання. Складання приблизного добового меню та меню-розкладки. Катетеризація і промивання сечового міхура, показання і протипоказання, можливі ускладнення. Види катетерів. Особливості застосування катетерів у чоловіків та жінок. Право пацієнта на інформацію та конфіденційність. Спостереження за пацієнтом під час та після процедури. Медсестринські втручання в розв”язанні проблем, що виникли.

Номер слайду 10

Домашнє завдання: Касевич Н.М. “Практикум із сестринської справи”, ст.221-226. Шевчук М.Г. “Сестринська справа”, ст. 173-174, 180-184. Карта ООД: оформити щоденник; скласти алгоритми дій “Катетеризація і промивання сечового міхура”; догляд за пацієнтами з нетриманням та затримкою сечі; скласти план догляду та медсестринські втручання при проблемі пацієнта: небезпека розриву сечового міхура.

Номер слайду 11

Термін/ поняття Визначення Анурія Повна відсутність сечі Гематурія Наявність крові в сечі Дизурія Розлад сечовипускання Полакіурія Часте сечовипускання Странгурія Утруднення сечовипускання Діурез Процес утворення і виділення сечі Ішурія Накопичення сечі внаслідок неможливості самостійного сечовипускання Ніктурія Виділення більшої частини добової кількості сечі вночі, а не вдень Набряки Накопичення рідини в підшкірній основі, у внутрішніх органах і порожнинах тіла Терміни й поняття, які необхідно запам’ятати, вивчаючи тему

Номер слайду 12

Термін/ поняття Визначення Поліурія Збільшення діурезу Олігурія Зменшення діурезу Тенезми Болючі позиви до сечовипускання без виділення сечі або взагалі без ефекту Глюкозурія Наявність цукру в сечі Піурія Наявність гною в сечі Лейкоцитурія Наявність лейкоцитів в сечі Бактерійурія Наявність бактерій в сечі Протеїнурія Наявність білка в сечі Циліндрурія Наявність циліндрів в сечі

Номер слайду 13

ТЕСТОВИЙ КОНТРОЛЬ ПОЧАТКОВОГО РІВНЯ ЗНАНЬ 1. Основними симптомами захворювань нирок є всі перераховані нижче крім: болю в поперековій ділянці; набряків нижніх кінцівок; артеріальної гіпертензії; набряків обличчя; гарячки.

Номер слайду 14

2. Кількість сечі, що її виділяє людина за добу – це: денний діурез; нічний діурез; добовий діурез; поліурія; ніктурія.

Номер слайду 15

3. Кількість сечовипускань за добу становить: 1 – 3 рази; 3 – 4 рази; 5 – 6 разів; 6 – 8 разів; 8 – 10 разів.

Номер слайду 16

4. Добовий діурез у здорового пацієнта приблизно становить: 0, 5 – 1 л; 1 – 2 л; 2 – 2,5 л; 2,5 – 3 л; 3 – 3,5 л.

Номер слайду 17

5. Водний баланс – це: добова кількість сечі; співвідношення між випитою рідиною і виділеною сечею; перевага денного діурезу; перевага нічного діурезу; гематурія.

Номер слайду 18

6. Довжина металевого чоловічого катетера становить: 10 см; 12 – 15 см; 16 – 20 см; 30 см; 50 см.

Номер слайду 19

7. Дезінфекція катетерів здійснюється шляхом: промиванням під проточною водою; промивання катетеру дезінфікуючим розчином; кип’ятіння в 2% розчині гідрокарбонату натрію; занурення в 0,5% розчині дезактину протягом 20 хв; занурення в 0,5% розчині дезактину протягом 1 год.

Номер слайду 20

8. Стерилізація гумових катетерів проводиться: в сухожаровій шафі; в автоклаві при жорсткому режимі; в автоклаві при щадному режимі; кип’ятінням в дистильованій воді; кип’ятінням в 2% розчині гідрокарбонату натрію.

Номер слайду 21

9. Для стерилізації металевих катетерів застосовують: паровий метод; ультрафіолетове опромінення; повітряний метод; хімічний метод; іонізуюче випромінювання.

Номер слайду 22

10. Сечоприймачі дезінфікують протягом 1 години в: 0,5% розчині хлораміну; 3% розчині хлораміну; 0,5% розчині дезактину; 0,2% розчині дезактину; 2% розчині хлораміну.

Номер слайду 23

11. Назвати мету дієти № 7: 1) щадіння травного каналу, щадіння функції нирок, зменшення набряків; 2) щадіння нирок, зниження артеріального тиску, зменшення набряків; 3) відновлення порушеної функції печінки, зменшення набряків, щадіння функції нирок; 4) зменшення набряків, щадіння травного каналу, відновлення порушеної функції печінки; 5) щадіння травного каналу, відновлення порушеної функції печінки, зменшення набряків.

Номер слайду 24

12. Перелічити заходи у разі гострої затримки сечі: на ділянку сечового міхура – грілка; підмивання теплою водою; рефлекторний виклик сечовипускання шляхом подразнення слуху звуком води що ллється; вливання 100 мл теплої води у пряму кишку; всі перелічені заходи.

Номер слайду 25

ТЕСТОВИЙ КОНТРОЛЬ ПОЧАТКОВОГО РІВНЯ ЗНАНЬ (відповіді) 1. Основними симптомами захворювань нирок є всі перераховані нижче крім: набряки на нижніх кінцівках;

Номер слайду 26

2. Кількість сечі, що її виділяє людина за добу – це: добовий діурез;

Номер слайду 27

3. Кількість сечовипускань за добу становить: 5 – 6 разів;

Номер слайду 28

4. Добовий діурез у здорового пацієнта приблизно становить: 1 – 2 л;

Номер слайду 29

5. Водний баланс – це: співвідношення між випитою рідиною і виділеною сечею;

Номер слайду 30

6. Довжина металевого чоловічого катетера становить: 30 см;

Номер слайду 31

7. Дезінфекція катетерів здійснюється шляхом: промивання катетеру дезінфікуючим розчином;

Номер слайду 32

8. Стерилізація гумових катетерів проводиться: в автоклаві при щадному режимі;

Номер слайду 33

9. Для стерилізації металевих катетерів застосовують: повітряний метод;

Номер слайду 34

10. Сечоприймачі дезінфікують протягом 1 години в: 0,2% розчині дезактину;

Номер слайду 35

11. Назвати мету дієти № 7: 1) 2) щадіння нирок, зниження артеріального тиску, зменшення набряків; 3) 4) 5)

Номер слайду 36

12. Перелічити заходи у разі гострої затримки сечі: 1) 2) 3) 4) 5) всі перелічені заходи.

Номер слайду 37

Нирки

Номер слайду 38

Розріз нирки

Номер слайду 39

Нефрон

Номер слайду 40

Сечовий міхур

Номер слайду 41

Положення нирок

Номер слайду 42

Скласти план сестринського догляду за пацієнтами з такими проблемами: нетримання сечі; затримка сечі; ризик інфікування сечових шляхів; болі в поперековій області; артеріальна гіпертензія.

Номер слайду 43

Мета катетеризації: Лікувальна Діагностична Промивання Уведення Відновлення Взяття сечі Ретроградне сечового лікарських сечовипускання на дослідження введення міхура засобів в разі його контрастних затримки речовин (цистоуретерографія)

Номер слайду 44

Катетери бувають: одноразовими і багаторазовими; м’якими (гумовими), еластичними (пластмасовими) і твердими (металевими). Види катетерів: Фалея, Нелатона, Тімана.

Номер слайду 45

Катетери Нелатона

Номер слайду 46

Катетер Тімана

Номер слайду 47

Катетер Фалея

Номер слайду 48

Металеві катетери

Номер слайду 49

Гумові катетери

Номер слайду 50

Полімерні катетери

Номер слайду 51

Катетеризація сечового міхура Відповідно до алгоритму відпрацюйте техніку катетеризації сечового міхура

Номер слайду 52

Промивання сечового міхура Відповідно до алгоритму відпрацюйте техніку промивання сечового міхура

Номер слайду 53

За призначенням лікаря медсестра готується до проведення катетеризації сечового міхура. Вона готує: 2 пари рукавиць, марлеві серветки змочені 0,5% розчином дезактину, стерильний гліцерин, чисті пінцети, стерильний лоток, чистий катетер, клейонка, пелюшка, судно, лоток для відпрацьованого матеріалу. Які помилки допустила медсестра: 1) 2) 3) 4) 5) Продемонструйте на муляжі техніку катетеризації сечового міхура.

Номер слайду 54

За призначенням лікаря медсестра готується до проведення промивання сечового міхура. Вона готує: лотки, стерильний катетер, гліцерин, 2 пари рукавиць, марлеві серветки змочені розчином фурациліну (1:5000), корнцанг, чисті пінцети, тампони, мірний посуд, клейонка, пелюшка, вода, судно, кухоль, лоток для відпрацьованого матеріалу. Які помилки допустила медсестра: 1) 2) 3) 4) 5) Продемонструйте на муляжі техніку промивання сечового міхура.

Номер слайду 55

Переглянувши відеофільм, дайте відповіді на запитання: Які це суперпобічні катетери? Як вводиться звичайний катетер? Коли використовуються суперпобічні катетери? Що потрібно зробити, щоб катетер не перекручувався? На що потрібно звернути увагу при догляді за пацієнтом з суперпобічним катетером?

Номер слайду 56

Переглянувши відеофільм, дайте відповіді на запитання: Назвати термін перебування катетера в сечовому міхурі. Як часто необхідно міняти мішечки з сечею? Як оцінити спазм сечового міхура? Назвати зони занесення інфекції. Що входить в набір для промивання сечового міхура? З якою метою одягаються стерильні рукавички? Яка кількість речовини використовується для промивання сечового міхура?

Номер слайду 57

ДАЙТЕ ВІДПОВІДІ НА ЗАПИТАННЯ КІНЦЕВОГО РІВНЯ ЗНАНЬ Охарактеризуйте набряки, що супроводжують захворювання нирок (а, б, в, г). Назвіть показання до катетеризації сечового міхура (а, б, в, г). Дайте рекомендації пацієнтові (або його родичам) щодо проведення дезінфекції сечоприймачів (а, б). У хворого затримка сечі. Які сестринські втручання потрібні в даній ситуації (а, б, в, г)? Назвіть основні елементи догляду за пацієнтами з нетриманням сечі (а, б, в, г, е). Які ви знаєте заходи профілактики інфекції сечових шляхів у пацієнтів (а, б, в, г)? З якою метою використовують промивання сечового міхура? Назвіть два види розладу сечовипускання (дизурії) (а, б).

Номер слайду 58

Відповіді на запитання кінцевого рівня знань: 1. а) спочатку набрякають повіки, обличчя, а потім – усе тіло; б) набряки поєднуються з блідістю шкіри; в) набряки не супроводжуються задишкою; г) швидко з’являються і швидко зникають. 2. а) хронічна затримка сечовипускання; б) промивання сечового міхура; в) уведення лікарських препаратів; г) взяття сечі на дослідження. 3. а) 3 – 4 рази на добу звільняти від сечі й мити теплою водою з милом; б) 1 раз на добу замочувати в 2% розчині хлораміну або 0,5% розчині хлорного вапна на 2 год, а потім промивати під проточною водою;

Номер слайду 59

4. а) забезпечити усамітнення; б) пацієнтові, що перебуває на суворому постільному режимі, надати високого положення Фаулера; в) зрошувати зовнішні статеві органи теплою водою; г) відкрити кран (звук проточної води рефлекторно сприяє сечовипусканню). 5. а) профілактика пролежнів у лежачого хворого; б) застосування сечоприймачів і памперсів; в) використання гумового підкладного кола; г) обмеження вживання рідини після 18-ї години; д) ретельна гігієна зовнішніх статевих органів; е) навчання пацієнтів користуванню сечоприймачами.

Номер слайду 60

6. а) своєчасний і правильний туалет промежини; б) навчити пацієнта або його родичів правильній техніці підмивання; в) мити руки до і після будь-якої маніпуляції з катетером і сечоприймачем; г) уводити катетер, суворо дотримуючись правил асептики. 7. Лікування запальних процесів сечового міхура. 8. а) часте сечовипускання (полакіурія); б) утруднене сечовипускання (странгурія)

Номер слайду 61

Вивчивши терміни і поняття, які необхідно запам’ятати, вивчаючи тему “погадаємо на ромашці”. Правильно відповівши на зашифровані терміни кожного пелюстка отримаєте ім’я.

Номер слайду 62

ТЕСТОВИЙ КОНТРОЛЬ КІНЦЕВОГО РІВНЯ ЗНАНЬ 1. Виберіть показання для катетеризації сечового міхура: хронічна ішурія; для промивання сечового міхура; введення ліків в сечовий міхур; забір сечі для лабораторного дослідження; всі перелічені.

Номер слайду 63

2. Назвати складові частини металевого катетеру: конус, олива, дзьоб дугоподібний зігнутий; рукоятка, стержень, дзьоб дугоподібний зігнутий; стержень, рукоятка, олива; стержень, олива, конус; конус, стержень, дзьоб дугоподібний зігнутий.

Номер слайду 64

3. Під час промивання сечового міхура вводять таку кількість розчину: 100 – 200 мл; 200 – 300 мл; 300 – 400 мл; 400 – 500 мл; близько до 1 л.

Номер слайду 65

4. Процедуру промивання сечового міхура слід повторити: 1 – 2 рази; 2 – 3 рази; 3 – 4 рази; 5 – 6 разів; 10 – 12 разів.

Номер слайду 66

5. Назвати показання для промивання сечового міхура: механічне видалення піску і дрібних каменів; механічне видалення гною; механічне видалення продуктів розпаду тканин; введення лікарських препаратів; всі перелічені.

Номер слайду 67

6. Для промивання сечового міхура використовують: розчин калію перманганату 5%; розчин фурациліну 0,02%; розчин фурациліну 2%; розчин перекису водню 0,5%; розчин перекису водню 3%.

Номер слайду 68

7. Назвати етапи підготовки пацієнта до катетеризації сечового міхура: безшлакова дієта протягом 3 днів, напередодні ввечері – очисна клізма; безшлакова дієта протягом 3 днів, вранці – очисна клізма; ретельний туалет зовнішніх статевих органів, туалет зовнішнього отвору сечовивідного каналу; напередодні ввечері – очисна клізма; вранці – очисна клізма.

Номер слайду 69

8. Назвати етапи проведення промивання сечового міхура: ретельний туалет зовнішніх статевих органів; дезінфекція зовнішнього отвору сечівника; катетеризація сечового міхура; визначення об’єму сечі сечового міхура; всі перелічені.

Номер слайду 70

9. Назвати причини відсутності сечі після введення м’якого катетера в сечовий міхур: катетер скрутився у сечівнику; просвіт катетера перекритий згустками крові; просвіт катетера перекритий згустками фібрину; анурія; всі перелічені причини.

Номер слайду 71

10. Найчастішим ускладненням катетеризації є: ушкодження слизової оболонки сечівника; нетримання сечі; інфікування сечових шляхів; біль; затримка сечі.

Номер слайду 72

11. Катетер перед уведенням в сечовий міхур обробляють: вазеліном; гліцерином; стерильним гліцерином або стерильною вазеліновою олією; антисептичним розчином; дезінфікуючим розчином.

Номер слайду 73

12. Зазначте послідовність дій у разі використання сечоприймача чоловіками: пояснити перебіг і мету даної маніпуляції; обробити головку статевого члена; вимити руки, одягти рукавички; одягти сечоприймач; всі перелічені.

Номер слайду 74

ЛІТЕРАТУРА: Основна: 1. Н.В.Пасєчко „Основи сестринської справи”, Тернопіль, „Укрмедкнига”, 2002 р., ст. 2. Н.М.Касевич „Практикум із сестринської справи”, Київ, „Здоров’я”, 2005 р., ст. Додаткова: З.М.Смирнова „Посібник з медсестринського процесу”, Київ, „Здоров’я”, 2002 р. Т.О.Кудрявцева „Сестринський процес”, Київ, „Здоров’я”, 2001 р. І.Я.Губенко „Медсестринський процес”, Київ, „Здоров’я”, 2001 р. Текст лекції.

Номер слайду 75

Дякуємо за увагу. До нових зустрічей!

ppt
До підручника
Основи здоров`я 9 клас (Поліщук Н.М.)
Додано
27 січня
Переглядів
558
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку