Технології 11 клас "Історія стилів оформлення інтер’єру від Середньовіччя до Ампіру. Романський, Готичний стилі"

Про матеріал
Матеріал розроблений для ознайомлення учнів з деякими класичними стилями інтер'єру
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Історія стилів оформлення інтер’єру від Середньовіччя до Ампіру. Романський, Готичний стиліТехнології 11 клас. Підготувала: Хомич О. Р., вчитель технології

Номер слайду 2

Романський стиль в інтер'єріТехнології 11 клас

Номер слайду 3

Романський інтер'єр передбачає сувору, але функціональну обстановку: масивну меблі, важкі двері, вікна з віконницями, щільні штори, підлогу і камін з натурального каменю. Романський стиль був центральним в архітектурі Європи 10-12 ст. В основному його впливу зазнала Західна Європа, але в Східній Європі деякі країни не обійшлися без романської епохи. Назва стилю сформувалася тільки в 19 столітті, коли істориками була знайдено зв'язок між архітектурою Європи і Стародавнім Римом.

Номер слайду 4

Характерні риси, властиві романського стилю. Романський стиль став важливим етапом у розвитку європейської культури і залишив у ній свій значний слід. Півциркульні арки і об'ємні склепіння – елементи, які були неодмінним атрибутом архітектури того часу. Всі елементи були масивними, великими, громіздкими, строгими і похмурими. В романському стилі зводилися церковні будівлі, замки лицарів. Внутрішня обстановка була такою ж грубою, брутальною, незатишною. Зовні і всередині замків панували строгість, масивність, суворість. Декоративних елементів практично не було. Будинок нагадував неприступну фортецю з потужними товстими стінами, круглими або напівкруглими вікнами, овальним склепінням прорізів. Склепіння стелі хрестоподібні або схожі на бочки.

Номер слайду 5

Особливості декору. Декор, який був присутній, був грубий і величезний. Часто в якості декоративних елементів інтер'єру виступали лицарські обладунки, шоломи, мечі і щити. У вікнах будинків романського стилю широко використовується вітражне скло. Зустрічалися будинки, стіни яких були прикрашені гобеленами або картинами із зображенням біблійних сюжетів, сцен на православну тематику. Похмура таємничість замку висвітлювалася смолоскипами або свічками у масивних кованих канделябрах.

Номер слайду 6

Стіни, підлога та стеля. Стіни найчастіше оздоблюють природним каменем та дерев'яними модулями. Сьогодні в романському стилі використовують декоративний тиньк темного відтінку та настінний живопис. Підлогу укладають з природного каменю, мозаїки або керамічної плитки. Стеля оформлюється кесонами.

Номер слайду 7

МебліМеблі повинні виглядати старовинними Меблі повинні бути максимально простими та грубими. Нерідко використовуються металеві вставки та різьблення. Щодо кольорів, то найбільше підійдуть чорні, червоні та коричневі фарби.

Номер слайду 8

Готичний стиль в інтер'єріТехнології 11 клас

Номер слайду 9

Перші будівлі в готичному стилі з'явилися в ХІІІ столітті. Розкішні замки, палаци, особняки зі шпилями і лініями, що тягнуться вгору, з містичними і фантастичними елементами і зараз є предметом захоплення. На час відійшов на другий план, стиль знову знайшов популярність в часи романтизму, що спричинило за собою швидку появу неоготики. Декоруючи приміщення, шанувальники готичного стилю, намагалися додати йому витонченості і індивідуальності. Дана мета досягається, головним чином, через використання деталей декору та обстановки. Завдяки специфічним особливостям, цей стиль дуже складно сплутати з якимось іншим. Готичний стиль в інтер'єріГотика в дизайні з'явилася значно пізніше. Готичний стиль в інтер'єрі характеризується використанням арочних склепінь, стрілчастих високих вікон, вітражів, зроблених з різнокольорового скла, пишних гобеленів. Всі елементи як ніби прагнуть вгору. Велич, витонченість, розкіш і строгість - це епітети, які невідривно пов'язані з даним стилем. Сьогодні готичні елементи досить часто застосовуються для декорування абсолютно різних приміщень: будинків, квартир і, навіть, офісів.

Номер слайду 10

Номер слайду 11

Матеріали готичного стилю. Основні матеріали, що використовуються для обробки - мармур, камінь, цегла, дерево. Дерево переважно благородних порід: горіх, дуб, кедр, ялівець, сосна. Готичний стиль виділяється застосуванням плиткової мозаїки, майоліки і натуральної шкіри. Причому шкіра зустрічається як в меблів, так і в інших атрибутах інтер'єру (скринях, скриньках інших аксесуарах). Метал практично не використовується, тільки для створення окремих елементів декору (фурнітури) - витончених і трохи похмурих дверних ручок , канделябрів, деталей меблів. Робляться вони в основному із заліза і бронзи.

Номер слайду 12

Стіни і стелі в готичному стиліСтіни в готичному інтер'єрі поряд з однотонними шпалерами, обробляють каменем (частіше за все не дуже масивним), панелями з дерева. Вони прикрашені витіюватими гобеленами, розписом і мозаїкою. Зверху дверей, вікон і на стінах створюються з цегли і каменю тягнуться увись прорізи. Стелі - один з найважливіших елементів створення готичного стилю в інтер'єрі. Навіть не так важлива площа приміщення, адже основна мета - створити подобу замку, величного, ваблячого і розкішного. Стелі оброблені подобою кам'яної кладки (у будинках), сучасними матеріалами з додаванням дерева. Вони декоруються балковими перекриттями, малюнками та орнаментом, витриманими в стилі, ажурними елементами.

Номер слайду 13

Підлога в готичному стиліВикладати підлогу слід керамічною плиткою або паркетними дошками. Ці матеріали повинні бути в темній колірній гамі. Додати можна килим на тон або декілька тонів світліше з міцних, що не м'яких, тканин.

Номер слайду 14

Вікна і світло. Стрілчасті вікна з величезними арками і кольоровими вітражами - найбільш впізнаваний елемент готичного стилю в архітектурі. Вкрай важливим моментом є гра світла, світлові ефекти. Похмурість і похмурість, яка прикметна на перший погляд, не основне відображення даного стилю. Дивовижне переплетення величі, строгості, містичності з легкістю, переливанням кольорів, одухотвореністю - істинне обличие готичного стилю. Завдяки величезним вікнам, приміщення немов наливається світлом.

Номер слайду 15

Колірна гамма і тканини. Колірна гамма готичного інтер'єру витримана в темних тонах. Використовуються насичені тони: темно-рубіновий, червоний, відтінки коричневого, синій, темно-зелений, жовтий, чорний. Багатство і розкіш підкреслює, постійно присутній, золотистий і сріблястий кольори. Але не обов'язково робити все приміщення похмурим. Якщо стіни і стелі оброблені квітами темними відтінками, то елементи декору повинні бути трохи темніше. Готичний стиль характеризується мінімальним використанням текстильних деталей. Ними декорують меблі, в такому ж стилі, і застосовують для декору вікон. Штори пишні і довгі, до самої підлоги. Тканини використовуються виключно щільні, що говорять про багатство - оксамит, парча. Віддається перевага килимах насиченого кольору, з геометричним або геральдичним малюнком. Готичний стиль в інтер'єрі додати не важко. У квартирі, де немає можливості зробити потрібну форму вікон, поміняти двері або належним чином перетворити стелю, допоможуть впоратися з цим завданням інші особливості та аксесуари стилю.

Номер слайду 16

стиль ампір в інтер'єріТехнології 11 клас

Номер слайду 17

Поєднуючи в собі велич класицизму, помпезність єгипетського стилю, героїчні мотиви військової символіки, стиль ампір уособлює собою розкіш і королівську пишність.

Номер слайду 18

Особливості стилю. Всі характеристики стилю ампір впираються в одне головне правило - архітектурні особливості приміщення і дизайн повинні повністю відповідати один одному. Тому більшість моментів враховуються на етапі планування або перед початком ґрунтовного ремонту. Для декору ампір використовуються натуральні матеріали, які допоможуть підкреслити вишуканість і багатство. До них відносяться: мармур, кришталь, дерево, бронза, срібло, золото.

Номер слайду 19

Стелі, стіни, підлога в стилі ампір. Декор стін у стилі ампір ніколи не буває «чистим», прості однотонні стіни не вітаються. У декорі стін використовуються шовк, парча, оксамит і інші дорогі тканини. Стіни обов'язково прикрашені витонченими розписами, барельєфами на певну тематику (в основному пов'язану з класикою і героїзмом), фресками, карнизами, колонами, арками. Або можна використовувати дорогі шпалери з відповідними малюнками. Кольори: зелений, червоний, небесно-синій, білі, відтінки жовтого і багато позолоти. Стелі пофарбовані класичним білим кольором або кольором слонової кістки. Вони обов'язково декоровані ліпниною з гіпсу. Обов'язковий елемент ампіру в інтер'єрі - шикарна люстра, часто підвішена до стелі широкими ланцюгами. Для обробки підлоги слід використовувати високоякісний паркет зі складним малюнком і безліччю переплетень. Або ж можна звернути увагу на мозаїку з мармуру з зображеннями в стилі ампір. Якщо використовується звичайний паркет, його можна прикрасити розкішним килимом з бахромою.

Номер слайду 20

Номер слайду 21

Вікна і двері в стилі ампір. Вікна та двері переважно широкі і високі. Прикрашають вікна двошаровими шторами з важкої тканини або ніжним шовком.

Номер слайду 22

Меблі та аксесуари. У приміщеннях, декорованих в стилі ампір, присутні елементи, що додають приміщенню світла: бра, настільні лампи, торшери і безліч дзеркал. Дзеркала, відображаючи позолоту, надають приміщенню ще більше витонченості, візуально збільшують його. стилю ампір переважно дерев'яні, обтягнуті дорогою тканиною, іноді шкірою. Дерево темних відтінків: насичено коричневе, каштанове, червоне. Спальня в стилі ампір характеризується великою кількістю якісного текстилю, пишних килимів і балдахіна. Для даного стилю характерна наявність комода і невисоких прямокутних шаф. В інтер'єрі присутні предмети військової тематики (щити, списи, мечі), картини в майстерно зроблених рамках, східні килими, кришталь, статуетки і вази на античну тематику, шкатулки, скриньки. Ретельно продумавши всі нюанси, ампір в інтер'єрі можна без труднощів відтворити і зараз. Елементи імператорського стилю в квартирі, додадуть їй розкоші.

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Балжі Олена Іванівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
До підручника
Технології (рівень стандарту, академічний) 11 клас (Мадзігон В.М., Тарара А.М. та інші)
Додано
25 січня
Переглядів
118
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку