Тема 4: Панас Мирний. Життєвий і творчий шлях письменника

Про матеріал
До вашої уваги презентація до теми заняття української літератури "Панас Мирний. Життєвий і творчий шлях письменника".
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Тема 4: Панас Мирний. Життєвий і творчий шлях письменника. Українська література

Номер слайду 2

Життєві віхи Панаса Мирного13 травня 1849 р. Миргородське парафіяльне. Гадяцьке повітове уч.1863 р. Працює в повітовому судіІз 1871 р. живе і працює в ПолтавіІз 1875 р. – гурток «Унія»1905 р. – журнал «Рідний край»Помер Панас Мирний 28 січня 1920 р.

Номер слайду 3

Творчість Панаса Мирного1. «Народные южнорусские сказки» (1869, 1870) та «Чумацкие народные песни» (1874)видав окремі збірники казок і пісень.2. Перекладав оповідання Тургенєва, виступав у львівському журналі «Правда» з критичними статтями.3. Перші твори - вірш «Україні» та оповідання «Лихий попутав».

Номер слайду 4

Загальна характеристика творів1. «Лихий попутав» - наймичка Варка Луценкова щиро розказує про своє страдницьке життя, свою змарновану долю.2. Повість «П'яниця» - доля «маленької людини», трагедія здібного юнака, зламаного чиновницьким середовищем, Івана Левадного.3. Повість «Лихі люди» - показано розмежування в середовищі інтелігенції, висвітлено причини, що розвели колишніх шкільних товаришів в антагоністичні табори.4. Роман «Повія» - дівчина з бідняцької родини, потім міська наймичка, чиста, здорова натура, загинула у задушливому царстві лицемірства, брехні, ошуканства, підлості.

Номер слайду 5

Загальна характеристика творів5. Повість «Голодна воля» - живучість і незнищенність прагнень поневолених людей до свободи, їхніх заповітних прагнень працювати на себе на своїй землі.6. Повість «Лихо давнє й сьогочасне» - йдеться про лихо кріпацьке «з його утисками, серед котрих скніли і ниділи людські душі», і горе новітнє з його безземеллям та голодом, що примушує людей «забувати про гурт, думати тільки про себе, а декого і йти проти свого ж таки брата.7. Повість «За водою» - життєві історії конкретизують «голу волю», в якій тепер опинилися селяни, попавши в тенета і колишнього поміщика, і нових визискувачів.8. Цикл образків «Як ведеться, так і живеться» - описано життя трьох поколінь родини, представлених столітнім пасічником Карпом, органічно пов'язаним з хліборобством, його сином Яковом, що прагне виявити себе в дрібному підприємництві, а також внуком пасічника — хлопчиком Івасем.

Номер слайду 6

Заголовок покажчика місця заповнення

Номер слайду 7

Музей Панаса Мирного в Полтаві

Номер слайду 8

Роман «Хіба ревуть воли, як ясла повні?»Соціально-психологічний роман:- зображення великого й складного кола подій та явищ суспільного й побутового життя певного історичного періоду, - тривалий час дії, - основних дійових осіб до десяти (більше), - відтворення складних шляхів розвитку образів – персонажів у їхніх багатоманітних зв'язках з суспільством, - значна сюжетна розгалуженість (крім головної лінії, можуть бути три і більше побічних, що розвиваються паралельно, схрещуються і переплітаються, становлячи єдине ціле), - докладні описи (портрети, пейзажі, інтер'єри тощо), - докладність розповіді про події та персонажів, - прозова форма (крім роману у віршах), - великий обсяг (дилогія, трилогія, тетралогія).

Номер слайду 9

Номер слайду 10

«Ваші твори мали великий вплив на мене. Опріч величезного літературного хисту, який зразу зачарував мене, я бачив у них широкий та вільний розмах думки — власне те, чого не стає мало не всім белетристам» (М. Коцюбинський).

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Лісницька Євгенія
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
До підручника
Українська література 10 клас (Міщенко О.І.)
Додано
11 жовтня 2022
Переглядів
513
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку