61-80

Додано: 25 листопада 2023
Предмет: Алгебра, 11 клас
20 запитань
Запитання 1

В мазку крові, забарвленому за Романовським-Гімза, спостерігається 20% великих

(діаметром 20 мкм), округлих клітин з блідобазофільною цитоплазмою і бобоподібним ядром. Клінічно це явище характеризуєтья як:


варіанти відповідей

еритроцитоз

лейкоцитоз

моноцитоз


Запитання 2

При дослідженні мазка крові пацієнта А виявлені клітини, які спостерігають 0,5% від загального числа лейкоцитів та мають S-подібно зігнуте ядро, метахроматично пофарбовані гранули в цитоплазмі. Назвіть ці клітини:

варіанти відповідей

базофіли



нейтрофіли



лімфоцити

Запитання 3

У дитини (10 років) виявлений гельмінтоз. Які зміни у лейкоцитарній формулі можна чекати?


варіанти відповідей

зросте кількість базофілів


зросте кількість еозинофілів



зросте кількість лімфоцитів

Запитання 4

При аналізі лікар-лаборант зробив додатковий висновок, що кров належить людині жіночої статі. Особливості будови яких формених елементів дає змогу зробити заключення?



варіанти відповідей

нейтрофільних лейкоцитів



базофілів


лімфоцитів

Запитання 5

На гістологічному зрізі лімфовузла експериментальної тварини після антигенної стимуляції у мозкових тяжах знайдено велику кількість клітин такої морфології: інтенсивно базофільна цитоплазма, ексцентрично розміщене ядро з хроматином, що розташований у вигляді «спиць колеса» та світлою ділянкою цитоплазми біля нього. Які це клітини?



варіанти відповідей

лімфоцити


нейтрофіли

плазмоцити



Запитання 6

При вивченні мазку крові людини із запаленням легень можна бачити велику кількість округлих клітин з сегментованим ядром (три і більше сегментів) та дрібною рожево-фіолетовою зернистістю в цитоплазмі. Які це клітини?



варіанти відповідей

лімфоцити

нейтрофільні гранулоцити

еозинофіли

Запитання 7

Загальний аналіз крові дитини виявив відсотковий вміст лімфоцитів та нейтрофільних гранулоцитів у співвідношенні 45:45. Якому віку може відповідати таке фізіологічне перехрестя?


варіанти відповідей

5 днів і 5 років

5 днів і 10 років

5 днів і 7 років

Запитання 8

У хворого встановлено наявність запального процесу в нирках. Зроблено аналіз крові. У мазку, зафарбованому за Романовським, виявлено велику кількість клітин наступної морфології: ядро сегментоване з 2-ма - 5-ма сегментами, у цитоплазмі дрібна зернистість рожево-фіолетового кольору. Які це клітини?



варіанти відповідей

нейтрофільні сегментоядерні гранулоцити

нейтрофільні паличкоядерні гранулоцити

моноцити

Запитання 9

Хворому з алергічним ринітом зроблено аналіз крові. У мазку крові, забарвленому за Романовським, визначається велика кількість клітин наступної будови: ядро сегментоване з 2-ма - 3- ма сегментами, цитоплазма заповнена оксифільною зернистістю яскраво рожевого кольору, гранули великі. Які це клітини?



варіанти відповідей

базофільні гранулоцити

нейтрофіли


ацидофільні гранулоцити

Запитання 10

Серед формених елементів крові є клітини, число яких становить 3-11% від загального числа лейкоцитів. Основна функція цих клітин - перетворення на клітини макрофагічної системи у тканинах; фагоцитоз найпростіших, клітин організму, що старіють. Що це за клітини?


варіанти відповідей

базофіли

нейтрофіли

моноцити

Запитання 11

У хворого на гостру пневмонію в аналізі крові відзначається збільшення числа клітин, які мають бобовидне та паличковидне ядро, мілкі гранули, частина з яких фарбуєтся базофільно, інша оксифільно. Як називається цей стан лейкоцитарної формули?



варіанти відповідей

зсув лейкоцитарної формули ліворуч

зсув лейкоцитарної формули праворуч

Запитання 12

Філоподії мегакаріоцитів крізь пори синусоїдних капілярів червоного кісткового мозку проходять у просвіт судин, де фрагментуються на окремі пластинки. Які формені елементи крові утворюються таким чином?



варіанти відповідей

еритроцити

лейкоцити

тромбоцити

Запитання 13

В мазку крові виявлено збільшення кількості клітин, ядро яких складається 2-3 сегментів, а в цитоплазмі розміщуються крупні гранули, які при забарвленні проявлють метахромазію. Для якого форменого елемента хрові характерні дані морфологічні ознаки?



варіанти відповідей

базофіли 

лімфоцити

еозинофіли

Запитання 14

У експерименті вибірково стимулювали одну з популяцій клітин в результаті цього значно сповільнився процес зсідання крові. Які клітини крові підлягали стимуляціїї?


варіанти відповідей

еозинофіли

моноцити

базофіли

Запитання 15

У мазку крові хворого після перенесеного грипу виявлено 16% округлих клітин розмірами 4.5 …7 мкм, які мають велике кулясте ядро, базофільно забарвлену цитоплазму у вигляді вузької облямівки навколо ядра. Який стан крові вони характеризують?


варіанти відповідей

лімфоцитопенію

лейкоцитопенію

лейкоцитоз

Запитання 16

При обстеженні хворого 35 років проведено гістологічне дослідження пунктату червоного кісткового мозку і виявлено значне зменшення кількості мегакаріоцитів. Якими змінами периферичної крові це супроводжується?



варіанти відповідей

зменшення кількості еритроцитів


 зменшення кількості тромбоцитів



зменшення кількості лейкоцитів

Запитання 17

Відомо, що в периферичній крові людини можуть з'являтися мегалоцити. Коли в нормі є ці клітини в крові?



варіанти відповідей

в ембріональному періоді


в постнатальному періоді

Запитання 18

У червоному кістковому мозку в постембріональному гемопоезі в клітинах одного з диферонів поступово знижується базофілія цитоплазми і підвищується оксифілія, ядро виштовхується. Назвіть вид гемопоезу, для якого характерні дані морфологічні зміни.


варіанти відповідей

еритропоез




тромбоцитопоез

лімфоцитопоез


Запитання 19

На електронній мікрофотографії червоного кісткового мозку визначається мегакаріоціт, в периферійній частині цитоплазми якого виявляються демаркаційні канали. Яку роль відіграють дані структури?



варіанти відповідей

утворення тромбоцитів

утворення еритроцитів

утворення лейкоцитів

Запитання 20

При алергічному риніті (запалення слизової оболонки носа) в сполучній тканині слизової збільшується кількість тканинних базофілів, що супроводжується набряком тканин. З якою функцією тканинних базофілів пов'язане це явище?


варіанти відповідей

синтезом біогенних амінів

синтезом антитіл

Створюйте онлайн-тести
для контролю знань і залучення учнів
до активної роботи у класі та вдома

Створити тест