«Амінокислоти та білки»

Додано: 26 квітня 2023
Предмет: Хімія, 9 клас
Тест виконано: 122 рази
18 запитань
Запитання 1

Які функціональні групи містяться у  молекулах амінокислот?

варіанти відповідей

альдегідну і карбоксильну           

аміногрупу і карбоксильну групу

нітрогрупу і карбоксильну группу      

карбоксильну і гідроксильну групу

Запитання 2

Основні властивості амінокислот обумовленні наявністю у них : 

варіанти відповідей

аміногрупи

карбонільної групи   

карбоксильної групи   

гідроксильної групи

Запитання 3

α-амінокислоти є структурними фрагментами:

варіанти відповідей

Жирів

Білків

Вуглеводів

Вуглеводнів

Запитання 4

За фізичними властивостями амінокислоти – це: 

варіанти відповідей

Безбарвні кристалічні речовини

Газоподібні речовини з характерним запахом

Безбарвні прозорі рідини

усі солодкі на смак

деякі розчиняються у воді, утворюючі колоїдні розчини

Запитання 5

Реакція амінокислот між собою відбувається завдяки утворенню:

варіанти відповідей

водневого зв’язку                  

йонного зв’язку    

пептидного зв’язку                

донорно-акцепторного зв’язку  

Запитання 6

Укажіть формулу характеристичної групи амінокислот, яка зумовлює її кислотні властивості

варіанти відповідей

–ОН     

– NO2     

– NH2     

– COH     

– COOH       

– CH3  

Запитання 7

Якісною реакцією на пептидний зв’язок є реакція : 

варіанти відповідей

біуретова 

естерифікації

ксантопротеїнова

поліконденсації

Запитання 8

Денатурація білків призводить до руйнування :

варіанти відповідей

Тільки третинної структури                      

Вторинної і третинної структури

Первинної структури                                  

Вторинної і первинної структури

Запитання 9

Для гідролізу білків в організмі необхідна: 

варіанти відповідей

Кислота

Луг  

Ферменти

етиловий спирт

Запитання 10

Вторинна структура білка утримується за допомогою: 

варіанти відповідей

амідних зв’язків                    

пептидних зв’язків

сульфідних та сольових зв’язків        

водневих зв’язків

Запитання 11

Укажіть суть процесу гідролізу білків.

варіанти відповідей

перетворення білків на амоніак, гідрогеносульфід, фенол та інші речовини

утворення амінокислот

втрата природних якостей білкових структур

руйнування четвертинної, третинної та вторинної структури білка

Запитання 12

Установіть послідовність речовин відповідно  до збільшення їхньої

    молекулярної маси :

   А) білок         Б) олігопептид            В) дипептид            Г) амінокислота

варіанти відповідей

АБВГ

ГВБА

БАГВ

ВБАГ

Запитання 13

Формула аміноетанової кислоти:

варіанти відповідей

H2N - (CH2)2 - COOH

H2N - (CH2)4 - COOH

H2N - CH2 - COOH

H2N - CH2 - CH2 - COOH

Запитання 14

Укажіть хімічні елементи, які входять до складу білків

варіанти відповідей

N

Cu

O

He

S

Ba

C

H

Запитання 15

Позначте назву речовини, при взаємодії з якою амінооцтова кислота виявляє кислотні властивості

варіанти відповідей

натрій гілроксид

вода

бромідна кислота

етанол

гліцерол

Запитання 16

Позначте назву речовини, при взаємодії з якою амінооцтова кислота виявляє основні властивості

варіанти відповідей

вода

калій гідроксид

нітратна кислота

етан

метанол

Запитання 17

Укажіть продукти повного окиснення амінооцтової кислоти

варіанти відповідей

СО2, Н2О

СО2, H2O, N2

C, H2O, NO2

CO2, H2, N2

Запитання 18

Укажіть молярну масу гліцину

варіанти відповідей

72 г

75 г/моль

105 г/моль

75г

Створюйте онлайн-тести
для контролю знань і залучення учнів
до активної роботи у класі та вдома

Створити тест