Білки як біологічні полімери. Денатурація білків. Біологічна роль амінокислот і білків

Додано: 6 квітня 2023
Предмет: Хімія, 9 клас
Тест виконано: 354 рази
12 запитань
Запитання 1

1. У розчинах амінокислот реакція середовища:


варіанти відповідей

а) кисла

б) нейтральна

в) слаболужна

Запитання 2

2. Який зв’язок називають пептидним?


варіанти відповідей

а) - -СО-О-  

б) - -СО-NH-  

в) - -CO-NH2-  

г) - - COOH-NH2- 

Запитання 3

3. Вкажіть загальну якісну реакцію на білки і пептиди:

варіанти відповідей

а) ксантопротеїнова реакція

б) біуретова реакція

в) реакція Льюїса

г) реакція Едмана

Запитання 4

4. За яких умов відбувається гідроліз білків:


варіанти відповідей

а) при кип’ятінні з концентрованою кислотою сульфатною

б) під дією надлишку лугу

в) під дією ферментів

г) при додаванні кип’яченої води

Запитання 5

5. Денатурація білків призводить до руйнування

варіанти відповідей

а) пептидних зв’язків

б) первинної структури

в) водневих зв’язків

г) вторинної та третинної структур

Запитання 6

6. Первинна структура – це

варіанти відповідей

а) послідовність амінокислот у білку

б) амінокислотний склад білка

в) молекулярна формула білка

г) будова α-спіралі білка

Запитання 7

7. Який елемент звичайно не входить до складу білка?

варіанти відповідей

а) Нітроген

б) Сульфур

в) Фосфор

г) Оксиген

Запитання 8

8. Яке визначення НЕПРАВИЛЬНО характеризує білки

варіанти відповідей

а) білки – високомолекулярні пептиди

б) білки – біфункціональні полімери

в) білки – ферменти

г) білки – поліпептиди, утворені залишками   α-амінокислот

Запитання 9

9. Пептидний зв’зок у білковій  молекулі вперше розшифрував

варіанти відповідей

а) О.Данилевський у 1888р

б) Е.Фішер у 1902р

в) Ф. Сангер у 1956р

Запитання 10

10. Білки, що мають форму клубка, називають:

варіанти відповідей

а) фібрилярними

б) складними

в) простими

г) глобулярними

Запитання 11

11. Кольорова реакція білка з концентрованою нітратною кислотою доводить, що…

варіанти відповідей

а) у структурі білка є бензенові кільця

б) білок – поліпептид

в) у структурі білка є водневі зв’язки

г) білок містить залишки амінокислот


Запитання 12

12. Хімічний зв’язок, характерний для третинної структури білкової молекули


варіанти відповідей

а) водневий

б) пептидний

в) сульфідні містки

г) міжмолекулярний

Створюйте онлайн-тести
для контролю знань і залучення учнів
до активної роботи у класі та вдома

Створити тест