Державне управління в окремих сферах суспільного розвитку.

Додано: 9 жовтня 2022
Предмет: Економіка, 11 клас
Тест виконано: 26 разів
10 запитань
Запитання 1

Державне регулювання економіки -це:

варіанти відповідей

а) система заходів задля здійснення підтримуючої, компенсаційної та регулюючої діяльності держави, спрямованої на створення нормальних умов ефективного функціонування ринку та вирішення складних соціально-економічних проблем розвитку національної економіки й всього суспільства.

б) вид діяльності держави, здійснення управлінського організуючого впливу шляхом використання повноважень виконавчої влади через організацію виконання законів, здійснення управлінських функцій з метою комплексного соціально-економічного та культурного розвитку держави, її окремих територій, а також забезпечення реалізації державної політики у відповідних сферах суспільного життя, створення умов для реалізації громадянами їх прав і свобод.

в) засіб державного регулювання економіки шляхом формування на контрактній (договірній) основі складу та обсягів продукції, необхідної для державних потреб, розміщення державних контрактів на її поставку (закупівлю) серед підприємств, організацій та інших суб"єктів господарської діяльності України.

г) усі відповіді вірні.

Запитання 2

Регулююча діяльність держави...

варіанти відповідей

а) передбачає: правове забезпечення ринкової діяльності, створення ринкової та виробничої інфраструктури, підтримання конкурентного середовища тощо. 


б) покликана компенсувати недоліки або негативні наслідки функціонування ринку шляхом проведення антимонопольних та екологічних заходів, організації системи захисту для непрацездатних та малозабезпечених верств населення, боротьби з безробіттям тощо. 


в) передбачає регулювання економічних та соціальних відносин з метою реалізації певних цілей. 


г) усі відповіді вірні.

Запитання 3

Підтримуюча діяльність держави...

варіанти відповідей

а) покликана компенсувати недоліки або негативні наслідки функціонування ринку шляхом проведення антимонопольних та екологічних заходів, організації системи захисту для непрацездатних та малозабезпечених верств населення, боротьби з безробіттям тощо. 


б) (підтримка функціонування ринку) передбачає: правове забезпечення ринкової діяльності, створення ринкової та виробничої інфраструктури, підтримання конкурентного середовища тощо. 


в) передбачає регулювання економічних та соціальних відносин з метою реалізації певних цілей. 


г) усі відповіді вірні.

Запитання 4

Основні цілі державного регулювання економіки: 

варіанти відповідей

а) раціональне використання ресурсів і досягнення макроекономічної ефективності; 


б) забезпечення стабільного розвитку національної економіки;забезпечення конкурентоздатності вітчизняних товарів на світовому ринку; 



в) реалізація соціальних цілей розвитку суспільства. 


г) усі відповіді вірні.

Запитання 5

Основні функції державного регулювання економіки: 

варіанти відповідей

а) Цільова,стимулююча ;


б) Нормативна (регламентуюча),коригуюча ;


в) Соціальна,безпосереднє управління неринковим сектором економіки,контролююча ;

г) усі відповіді вірні.

Запитання 6

Об'єкти державного регулювання економіки - це:

варіанти відповідей

а) сфери, галузі, регіони, а також явища, ситуації та умови соціально-економічного життя країни, де виникли або можуть виникати проблеми, які не вирішуються автоматично або невідкладно, як того вимагають умови нормального функціонування економіки й підтримання соціальної стабільності.

б) відноситься держава (включаючи регіональні і місцеві інституційні утворення), яка наділена економічною і політичною владою, а також недержавні (недержавні спілки, союзи, об'єднання), економічний потенціал.

в) це способи впливу держави на сферу підприємництва, інфраструктуру ринку, некомерційний сектор економіки з метою створення умов їхнього ефективного функціонування відповідно до напрямків державної економічної політики.

г) усі відповіді вірні.

Запитання 7

Соціальна сфера - це..

варіанти відповідей

а) сукупність державних та недержавних політико-правових інститутів суспільства, між якими існують упорядковані зв'язки.

б) сфера суспільних відносин щодо задоволення інтересів людей і вирішення їх проблем в областях освіти, науки, культури і мистецтва, охорони здоров'я, соціального захисту, відпочинку, творчої діяльності та ін. 

в) система, що забезпечує виробництво, розподіл, обмін і споживання товарів і послуг.

г) усі відповіді вірні.

Запитання 8

Основні функції державного управління соціальною сферою:


варіанти відповідей

а) збереження здоров'я і працездатності населення; створення сприятливих умов для самовідтворення населення країни;соціальний захист;


б) організація професійної підготовки кадрів для національної економіки, інших сфер суспільного життя;забезпечення зайнятості населення; зміцнення сім'ї і турбота про підростаюче покоління, навчання та виховання молоді;збереження і примноження культурних цінностей; 


в) організація відпочинку і дозвілля населення; створення сприятливих умов для наукової та інших видів творчості, ін. 

г) усі відповіді вірні.

Запитання 9

Соціальний захист - це:

варіанти відповідей

а) комплекс заходів, які забезпечують доступ кожного члена суспільства до мінімально необхідної сукупності соціальних благ та сприяють подоланню соціальної нерівності і підтримці найбільш вразливих верств населення, сімей і окремих громадян. 

б) діяльність держави, інших політичних та соціальних інститутів, яка направлена на прогресивний розвиток соціальної сфери суспільства, удосконалення умов, способу та якості життя людей, забезпечення певної частини її життєвих потреб, надання громадянам необхідної соціальної підтримки, допомоги та захисту з використанням для цього наявного фінансового та іншого суспільного потенціалу. 


в) використання передбачених законом можливостей (інструментів) для поновлення свого порушеного, визнання невизнаного, чи присудження оспорюваного права.

г) усі відповіді вірні.

Запитання 10

Соціальна політика - це:

варіанти відповідей

а) принципи та методики визначення цін на товари та послуги.

б) діяльність державних та муніципальних органів щодо створення ефективного механізму правового регулювання, щодо цивілізованого використання юридичних засобів у досягненні таких цілей, як найбільш повне забезпечення прав і свобод людини.


в) діяльність держави, інших політичних та соціальних інститутів, яка направлена на прогресивний розвиток соціальної сфери суспільства, удосконалення умов, способу та якості життя людей, забезпечення певної частини її життєвих потреб, надання громадянам необхідної соціальної підтримки, допомоги та захисту з використанням для цього наявного фінансового та іншого суспільного потенціалу. 


г) усі відповіді вірні.

Створюйте онлайн-тести
для контролю знань і залучення учнів
до активної роботи у класі та вдома

Створити тест