Контрольна робота з теми "Оксигеновмісні та Нітрогеновмісні органічні сполуки"

13 запитань
Запитання 1

1. До складу спиртів входить функціональна група:

варіанти відповідей

карбоксильна;    

гідроксильна;     

альдегідна;     

аміногрупа.

Запитання 2

2. Молекулярна формула етанолу:

варіанти відповідей

СН4;    

СН3ОН;

С2Н5ОН;

СН3СООН.

Запитання 3

3. Якісною реакцією на крохмаль є його взаємодія з:

варіанти відповідей

йодом;   

купрум(ІІ) гідроксидом;   

водою;   

індикатором

Запитання 4

4. Молекула білка складається з:

варіанти відповідей

залишків глюкози;                    

залишків амілози;  

залишків вищих карбонових кислот;     

залишків амінокислот.

Запитання 5

5. Насиченою вищою карбоновою кислотою є:

варіанти відповідей

олеїнова;   

стеаринова;   

оцтова;  

пропанова.

Запитання 6

6. Метиловий оранжевий змінює своє забарвлення у розчині етанової кислоти на:

варіанти відповідей

жовте;   

червоне;  

рожеве;  

синє.

Запитання 7

7. Установіть відповідність між речовиною та її фізичними властивостями:

Речовина                                             Фізичні властивості

1 етанол;                            А безбарвна рідина з різким запахом;

2 етанова кислота;            Б газувата речовина з слабким фруктовим запахом,

3 глюкоза;                             малорозчинна у воді;

4 жир.                                В безбарвна рідина з «спиртовим» запахом;

Г біла тверда речовина, добре розчинна у воді, має солодкий  смак;

     Д нерозчинна у воді речовина, але добре розчинна у органічних розчинниках (бензині, гасі тощо).   

варіанти відповідей

1-А 2-Д 3-В 4-Б

1-В 2-А 3-Г 4-Д

1-Б 2-В 3-А 4-Г

1-Д 2-Г 3-В 4-А

Запитання 8

8. Установіть відповідність між речовиною та її використанням:

      Речовина                                                  Використання 

1 оцтова кислота;                       А для виробництва мила, гліцерину, оліфи;

2 сахароза;                                  Б для виробництва паперу, картону, тканин;

3 жир;                                          В для виробництва каучуку, гуми, скла;

4 целюлоза.          Г для виробництва кондитерських виробів, напоїв, варення;

           Д для виробництва штучних волокон, як консервант, для приготування їжі.

варіанти відповідей

1-Б 2-Г 3-В 4- А

1-А 2-Д 3-Б 4-Г

1-Д 2-Г 3-А 4-Б

1-Г 2-Д 3-В 4-А

Запитання 9

9. Вставте пропущені слова:

Рідкі жири переважно _____1__________ походження, до їх складу входять залишки ______2_______ вищих карбонових кислот.

варіанти відповідей

1-тваринного, 2-ненасичених

1-тваринного, 2-насичених

1-рослинного, 2- насичених

1-рослинного, 2-ненасичених

Запитання 10

Виберіть природні полімери    

варіанти відповідей

Жири

Поліетилен

Білок

Целюлоза

Стирол

Глюкоза

Поліізопрен.

Сахароза

Запитання 11

Укажіть моносахариди

варіанти відповідей

 Глюкоза            

 Сахароза

  Рибоза

 Целюлоза

 Крохмаль

 Лактоза

Запитання 12

Укажіть формулу мила

варіанти відповідей

 CH3COONa

 C17H35COOK

 C15H31ONa

 C2H5OH

Запитання 13

Застосування жирів:


варіанти відповідей

харчова промисловість;

маргарин;

у домашніх умовах

мило;

сільське господарство

гліцерин;

медицина;

будівництво доріг.

Створюйте онлайн-тести
для контролю знань і залучення учнів
до активної роботи у класі та вдома

Створити тест