Маршал Тіто і грецькі муки

Додано: 16 березня
Предмет: Всесвітня історія, 10 клас
14 запитань
Запитання 1

Югославія після гітлерівської навали і завоювання у квітні 1941 стала сценою страхітливих подій. Король і міністри знайшли притулок в Англії. В горах почалася партизанська боротьба. Генерал .... був її першим і найвидатнішим проводирем.

варіанти відповідей

Міхаїлович

Павел

Запитання 2

Німці провадили політику вбивчого шантажу. На партизанську боротьбу вони відповідали розстрілами груп у 400-500 чоловік. І так під цим тиском Міхаїлович опинився в становищі, коли дехто з його командирів домовився з німцями чи італійцями, щоб їх не чіпали в деяких гірських районах в обмін на те, що вони мало що робитимуть проти ворога. До осені 1941 сербський опір німецькому теророві став примарним. З поміж партизанів вирізнявся ....

варіанти відповідей

Тіто

Субашич

Запитання 3

Тіто був підготовлений совєтами комуніст. Він став лідером. Партизани Тіто видирали зброю з рук німців. Ніякі репресії їх не стримували. У .... 1943 ми вирішили послати брит. офіцерів для налагодження контактів із югославськими партизанами. Капітана ...., скинули з парашутом, щоб він представляв нас у Тіто.

варіанти відповідей

Травень

Серпень

Вересень

Ділл

Дікін

Запитання 4

Містер ....., був членом парламенту, мав досвід роботи у міністерстві закорд. справ. Ця група висадилася у вересні 1943. За кілька тижнів партизани роззброїли 6 італ. дивізій

варіанти відповідей

Фіцрой Маклін

Дікін

Запитання 5

З'явився конфлікт між Тіто і Міхайловичем. Більша військова могутність Тіто порушувала питання про монархію. Наприкінці листопада Тіто скликав політ. з'їзд свого руху в Яйце в

.... і не тільки створив Тимчасовий уряд, а й офіційно позбавив королівський уряд усіх прав.

варіанти відповідей

Боснії

Герцеговині

Сербії

Запитання 6

Повернувшись із Тегерана в Каїр, я побачився з королем Петером. Але Тіто стояв на своєму. Доктора ...., попросили сформувати новий югославський уряд.

варіанти відповідей

Субашич

Дікін

Запитання 7

Греція також була окупована. Поразка армії і вигнання короля оживили суперечки грецьких політиків. Монархія зазнавала суворої критики. Першої зими в Греції поширився голод. Країна була виснажена, але в мить капітуляції зброю заховали в горах. У квітні 1942 організація, яка була створена торік восени і називала себе ........(ЕАМ).

варіанти відповідей

Фронт національного визволення

ЕЛАС

Запитання 8

ЕАМ оголосила про формування ......(ЕЛАС).

варіанти відповідей

Народно-визвольної армії

Партизансько-національної армії

Запитання 9

Греки сформувались в горах навколо полковника .....

варіанти відповідей

Наполеона Зерваса

Маєрса

Запитання 10

В обох цих організаціях домінувало ядро комуністичних керівників. Натомість Зерваса, обстоював попервах республіканські погляди. Напередодні битви під Ель-Аламейном ми вирішили атакувати німецькі лінії постачання, які вели вздовж Греції до Пірея, порту Афін. Скинули з парашутами першу брит. військову групу якою командував ...., і вона налагодила контакти з партизанами.

варіанти відповідей

Маєрс

Дікін

Зервас

Запитання 11

Ми доклали певних зусиль, щоб переконати ворога, ніби після перемоги в Тунісі, ми з великими військами висадимось у Греції. Три різні угруповання – ЕЛАС, що нараховувала ... чоловік і була під контролем комуністів, загони Зерваса, відомі як .....(Народна республ. грецька ліга), що складалася з 50 000 чоловік – всі тепер вважали, що союзники, переможуть, тож між ними почалася справжня боротьба за політ. владу, від чого вигравав спільний ворог.

варіанти відповідей

20 000

10 000

ЕДЕС

ЕАМ

Запитання 12

Коли в 1943 італійці капітулювали, ЕЛАС змогла захопити найбільше озброєнь і набула військової переваги. У жовтні війська .... напали на ... і брит. штаб-квартира в Каїрі припинила всякі поставки зброї ....

варіанти відповідей

ЕЛАС на ЕДЕС(Зерваса)

ЕДЕС (Зерваса) на ЕЛАС

ЕАМ на ЕЛАС

ЕДЕС

ЕЛАС

ЕАМ

Запитання 13

Керівники ЕАМ наважилися на комуністичний переворот. У горах був створений Політичний комітет національного визволення. 31 березня група офіцерів армії, флоту і авіації звернулася до прем'єр-міністра ....в Каїрі з вимогою відставки.

варіанти відповідей

Цудерос

Пейджет

Запитання 14

Король тим часом прибув у Каїр і 12 квітня видав прокламацію формування представницького грецького уряду. 26 квітня .... очолив уряд.

варіанти відповідей

Цудерос

Георгіс Папандреу

Створюйте онлайн-тести
для контролю знань і залучення учнів
до активної роботи у класі та вдома

Створити тест