нб бх (сука как выучить)

Додано: 21 березня
Предмет: Хімія, 11 клас
66 запитань
Запитання 1

Які вуглеводи належать до простих?:

варіанти відповідей

Глікоген та целюлоза

Глікоген та крохмаль

Глюкоза та галактоза

Глюкоза та сахароза

Сахароза та мальтоза

Запитання 2

Які вуглеводи належать до складних?:


варіанти відповідей

Галактоза

Глюкоза

Фруктоза

Маноза

Сахароза

Запитання 3

До гомополісахаридів належать:


варіанти відповідей

Глюкоза та галактоза

Гепарин та глікоген

Мальтоза та лактоза

Глікоген та крохмаль

Крохмаль та гіалуронова кислота

Запитання 4

До гомополісахаридів належить:


варіанти відповідей

Декстран

Хондроїтин-6-сульфат

Гепарин

Гіалуронова кислота

Хондроїтин-4-сульфат

Запитання 5

До гетерополісахаридів належать:


варіанти відповідей

Крохмаль та гіалуронова кислота

Гепарин та гіалуронова кислота

Глюкоза та галактоза

Глікоген та целюлоза

Глікоген та крохмаль

Запитання 6

Мономери у молекулі глікогену зв'язані за допомогою зв'язків:


варіанти відповідей

α-1,4-глікозидних

β-1,4-глікозидних

α -1,4-глікозидних і α-1,6-глікозидних

α-1,6-глікозидних

α-1,3-глікозидних

Запитання 7

До складу нуклеотидів ДНК входить::


варіанти відповідей

Галактоза

Дезоксирибоза

Глюкуронова кислота

Глюкоза

Рибоза

Запитання 8

До складу нуклеотидів РНК входить::


варіанти відповідей

Глюкоза

Дезоксирибоза

Рибоза

Галактоза

Глюкуронова кислота

Запитання 9

До складу нуклеотидів ДНК та РНК входять::


варіанти відповідей

Пентози

Дисахариди

Тетрози

Тріози

Гексози

Запитання 10

До відновлювальних дисахаридів відноситься::


варіанти відповідей

Мальтоза

Галактоза

Сахароза

Глікоген

Глюкоза

Запитання 11

До невідновлювальних дисахаридів відноситься:


варіанти відповідей

мальтоза

целобіоза

сахароза

галактоза

лактоза

Запитання 12

Назвіть продукти гідролізу крохмалю::



варіанти відповідей

целобіоза

рибоза

глюкоза

лактоза

сахароза

Запитання 13

Які вуглеводи належать до гетерополісахіридів?:


варіанти відповідей

Глікоген

Декстран

Хондроїтин-4-сульфат


Крохмаль

Целюлоза

Запитання 14

Назвіть структурну одиницю крохмалю::


варіанти відповідей

фруктоза

α-D-глюкофураноза


β -D-глюкофураноза


α-D-глюкопіраноза


β-D-глюкопіраноза


Запитання 15

Назвіть структурну одиницю глікогену::


варіанти відповідей

β -D-глюкофураноза


фруктоза

β-D-глюкопіраноза


α-D-глюкофураноза


α-D-глюкопіраноза


Запитання 16

До кетогексоз належить::


варіанти відповідей

Глюкоза

Фруктоза

Рибоза

Дезоксирибоза


Галактоза

Запитання 17

Які сполуки є епімерами?:


варіанти відповідей

D-глюкоза та L-глюкоза


D-глюкоза та D-глюкозамін


D-глюкоза та D-галактоза


D-глюкоза та D-рибоза


D-глюкоза та D-фруктоза


Запитання 18

До дисахаридів не відноситься::


варіанти відповідей

Мальтоза

Лактоза


Усі перераховані


Глюкозамін

Сахароза

Запитання 19

Гіалуронова кислота є лінійним гетерополісахаридом, у якому дисахаридні фрагменти побудовані із залишків:


варіанти відповідей

D-ідуронової кислоти та N-ацетил- D-глюкозаміну


D- глюкози


D- глюкози та N-ацетил- D-глюкозаміну


D-галактози та N-ацетил- D-глюкозаміну


D-глюкуронової кислоти та N-ацетил- D-глюкозаміну


Запитання 20

Функцію природного тканинного антикоагулянту виконує гетерополісахарид::


варіанти відповідей

Гіалуронова кислота


Хондроїтинсульфат

Гепарин

Кератансульфат


Глікоген

Запитання 21

Які сполуки є енантіомерами?:


варіанти відповідей

D-глюкоза та D-галактоза


D-глюкоза та D-фруктоза


D-глюкоза та D-рибоза


D-глюкоза та L-глюкоза


D-глюкоза та D-глюкозамін


Запитання 22

Молекулярною формою депонування глюкози в організмі людини є гомополісахарид. Вкажіть його::


варіанти відповідей

Декстрин

Клітковина

Амілоза

Глікоген

Крохмаль

Запитання 23

Продуктами гідролізу сахарози є::


варіанти відповідей

Фруктоза, рибоза


Етанол, фруктоза


Рибоза, оцтова кислота


Глюкоза, фруктоза


Дезоксирибоза, рибоза


Запитання 24

Продуктами гідролізу лактози є::


варіанти відповідей

Етанол, фруктоза


Фруктоза, рибоза


Дезоксирибоза, рибоза


Рибоза, оцтова кислота


Глюкоза, галактоза


Запитання 25

Продуктами гідролізу мальтози є::


варіанти відповідей

Фруктоза, рибоза


Рибоза, оцтова кислота


Дезоксирибоза, рибоза


2 молекули глюкози


Етанол, фруктоза


Запитання 26

Яку функцію виконує хондроїтинсульфат?:


варіанти відповідей

є формою депонування глюкози в організмі людини


мінералізація твердих тканин зуба


антикоагулянт


підтримує тургор тканин


коагулянт

Запитання 27

Амілоза, амілопектин є фракціями, з яких складається:


варіанти відповідей

Гепарин

Целюлоза

Крохмаль

Гіалуронова кислота


Глікоген

Запитання 28

І фруктоза, і сахароза проявляють властивості::


варіанти відповідей

альдегіду


аміна

карбонової кислоти


багатоатомного спирту


Все вищезазначене


Запитання 29

Еквімолярні суміші енантіомерів називаються:


варіанти відповідей

ГАГ


Діастереомери

Аномери

Епімери

Рацемати

Запитання 30

Продуктами спиртового бродіння глюкози є::


варіанти відповідей

Етанол та водень


Вуглекислий газ та вода


Етанол та вуглекислий газ


Етанол та кисень


Молочна кислота


Запитання 31

Кінцевими продуктами окислення глюкози в аеробних умовах є::


варіанти відповідей

Молочна кислота


Етанол та вуглекислий газ


Етанол та водень


Етанол та кисень


Вуглекислий газ та вода


Запитання 32

Діяльність якого органу потребує найбільше енергії за рахунок окиснення глюкози?:


варіанти відповідей

Печінка

Нирки

Мозок

Кишечник

Серце

Запитання 33

Розщеплення 1г глюкози виділяє::


варіанти відповідей

10 кДж/моль


25 кДж/моль


17 кДж/моль


20 кДж/моль



5 кДж/моль


Запитання 34

Які вуглеводи виконують захисну функцію?:


варіанти відповідей

Глікопротеїни, глюкоза


Глікозаміноглікани, глікопротеїни, глюкуронова кислота


Глюкоза, галактоза


Фруктоза, глікоген


Глікоген, глікопротеїни


Запитання 35

Із перерахованих вуглеводів гомополісахаридом є::


варіанти відповідей

Глікозаміноглікани

Мальтоза

Сахароза

Глюкоза

Целюлоза

Запитання 36

До вуглеводів не належить::


варіанти відповідей

Глікоген

Гепарин

Гіалуронова кислота


Глюкоза

Гліцин

Запитання 37

До дисахаридів не відноситься::


варіанти відповідей

Усі перераховані


Сахароза

Мальтоза

Лактоза

Глюкоза

Запитання 38

До моносахаридів відноситься::


варіанти відповідей

Глюкоза

Лактоза

Глікоген

Мальтоза

Сахароза

Запитання 39

Глюкоза є::


варіанти відповідей

Альдопентозою

Полісахаридом

Кетогексозою

Дисахаридом

Альдогексозою

Запитання 40

Фруктоза є::


варіанти відповідей

Альдогексозою

Дисахаридом

Полісахаридом

Кетогексозою

Альдопентозою

Запитання 41

Галактоза є::


варіанти відповідей

Альдопентозою

Кетогексозою

Альдогексозою

Полісахаридом

Дисахаридом

Запитання 42

Глікоген відноситься до::


варіанти відповідей

Гетерополісахаридів

Дисахаридів

Олігосахаридів

Моносахаридів

Гомополісахаридів

Запитання 43

Крохмаль відноситься до::


варіанти відповідей

Гетерополісахаридів

Гомополісахаридів

Моносахаридів

Дисахаридів

Олігосахаридів

Запитання 44

Целюлоза відноситься до::


варіанти відповідей

Гомополісахаридів

Олігосахаридів

Моносахаридів

Гетерополісахаридів

Дисахаридів

Запитання 45

Гепарин відноситься до::


варіанти відповідей

Гетерополісахаридів

Гомополісахаридів

Моносахаридів

Дисахаридів

Олігосахаридів

Запитання 46

Гіалуронова кислота відноситься до::


варіанти відповідей

Гетерополісахаридів

Дисахаридів


Олігосахаридів

Моносахаридів

Гомополісахаридів

Запитання 47

Хондроїтинсульфат відноситься до::


варіанти відповідей

Олігосахаридів

Дисахаридів

Гомополісахаридів

Моносахаридів

Гетерополісахаридів

Запитання 48

Дерматансульфат відноситься до::


варіанти відповідей

Моносахаридів

Дисахаридів

Гомополісахаридів

Гетерополісахаридів

Олігосахаридів

Запитання 49

Сахароза відноситься до::


варіанти відповідей

Олігосахаридів

Гетерополісахаридів

Гомополісахаридів

Моносахаридів

Дисахаридів

Запитання 50

Лактоза відноситься до::


варіанти відповідей

Гомополісахаридів

Олігосахаридів

Гетерополісахаридів

Дисахаридів

Моносахаридів

Запитання 51

Мальтоза відноситься до::


варіанти відповідей

Дисахаридів

Олігосахаридів

Гомополісахаридів

Гетерополісахаридів

Моносахаридів

Запитання 52

Рибоза відноситься до::


варіанти відповідей

Моносахаридів

Дисахаридів

Гомополісахаридів

Гетерополісахаридів

Олігосахаридів

Запитання 53

Дезоксирибоза відноситься до::


варіанти відповідей

Моносахаридів

Гетерополісахаридів

Олігосахаридів

Гомополісахаридів

Дисахаридів

Запитання 54

α- і β-аномери моносахаридів розрізняються конфігурацією::


варіанти відповідей

Немає правильної відповіді


Полуацетального атома вуглецю


Другого атома вуглецю, рахуючи від альдегідної або кетогрупи


Третього атома вуглецю, рахуючи від альдегідної або кетогрупи


Останнього хірального атома вуглецю


Запитання 55

Позитивну реакцію «срібного дзеркала» дають такі моносахариди::


варіанти відповідей

D-глюконова кислота


D-глюкоза


фруктофуранози

D-фруктоза


D-глюкуронова кислота


Запитання 56

До аміноцукру слід віднести::


варіанти відповідей

D-глюкозамін


D-рибоза


Глюкуронова кислота


2-дезокси-D-рибоза


D-сорбіт


Запитання 57

При відновленні моносахаридів утворюються::


варіанти відповідей

Гліконові кислоти


Поліспирти (цукрові спирти)


Глюкуронові кислоти


Складні ефіри


Глікозиди

Запитання 58

В умовах проби Троммера окислюються і дають червоно-жовтий осад оксиду міді (I)::


варіанти відповідей

Етил-D-мальтозід


Сахароза та крохмаль


Глікоген і амілопектин


Мальтоза і D-глюкоза


О-етил-D-глюкопіранозид


Запитання 59

Вкажіть максимально можливу кількість діастереомерів відкритої форми глюкози::


варіанти відповідей

8

16


12

5

4

Запитання 60

Рацемати - це::


варіанти відповідей

Суміш епімерів


Еквімолярні суміш енантіомерів


Продукти бродіння глюкози


Суміш аномерів


Суміш енантіомерів


Запитання 61

Основою мутаротації моносахаридів є::


варіанти відповідей

денатурація

гідроліз

гліколіз

полімеризація

таутомерія

Запитання 62

Які з перерахованих нижче ферментів гідролізують О-глікозидні зв'язку вуглеводів?:


варіанти відповідей

ліпаза

трипсин

уреаза

α-Амілаза


карбоксипептидаза


Запитання 63

Який клас глікозаміногліканів, завдяки наявності значної кількості карбоксильних груп, зв'язує велику кількість води і катіонів і підтримує тургор тканин?:


варіанти відповідей

дерматансульфат

хондроітінсульфат

гіалуронова кислота


кератансульфатів

гепарин


Запитання 64

Глікоген що надійшов із їжею гідролізувався у шлунково-кишковому тракті. Який кінцевий продукт утворився внаслідок цього процесу?:


варіанти відповідей

Фруктоза

Лактоза

Галактоза

Лактат

Глюкоза

Запитання 65

Амілолітичні ферменти каталізують гідроліз полісахаридів і олігосахаридів. На який хімічний зв’язок вони діють::


варіанти відповідей

Глікозидний

Водневий

Пептидний

Амідний

Фосфодіефірний

Запитання 66

В яких тканинах глікоген депонується, але не бере участі в підтриманні нормоглікемії і використовується в клітинах виключно як енергетичний матеріал?:


варіанти відповідей

Шкіра

Нирки

Мозок

Печінка

М’язи

Створюйте онлайн-тести
для контролю знань і залучення учнів
до активної роботи у класі та вдома

Створити тест