терапія м.с 2.2

Додано: 26 березня
Предмет: Екологія, 11 клас
23 запитання
Запитання 1

Пацієнтка доставлена бригадою швидкої допомоги у терапевтичне відділення зі скаргами на блювання темно-коричневого кольору, дьогтеподібні випорожнення, біль у животі, серцебиття, загальну слабкість. Страждає на виразкову хворобу шлунка. Яке ускладнення виникло у пацієнтки?


варіанти відповідей

Шлункова кровотеча

Легенева кровотеча  

Гемороїдальна кровотеча  

Стравохідна кровотеча  

Запитання 2

Жінку укусила бджола в праве плече. Вона звернулася до медичної сестри зі скаргами на набряк, свербіння у місці укусу. Яку невідкладну допомогу треба надати хворій?

варіанти відповідей

Накласти пов’язку з фурациліном  

Накласти міхур з льодом

Ввести р-н анальгіну

Обробити розчином йоду

Запитання 3

У хворої, яка страждає на гіпертиреоз, після психоемоційної травми з’явилися різке збудження, профузна пітливість, висока температура тіла (41°С), тахікардія, АТ- 160/70 мм рт.ст. Яке ускладнення розвинулось у пацієнтки?

варіанти відповідей

Гіпертонічна криза  

Порушення мозкового кровообігу  

Тиреотоксична криза

Напад серцевої астми  

Запитання 4

У пацієнта на гіпертонічну хворобу ввечері раптово підвищився артеріальний тиск. З’явився біль в ділянці серця і потилиці, миготіння “мушок” перед очима, нудота. Об’єктивно: АТ- 260/100 мм рт.ст. Пульс - 120/хв., ритмічний. Обличчя гіперемійоване, шкіра волога. Яке ускладнення виникло?

варіанти відповідей

Стенокардія  

Гіпертонічна криза

Гостре порушення мозкового кровообігу  

Гостра лівошлуночкова недостатність  

Запитання 5

У пацієнтки на цукровий діабет з’явилась слабкість, зниження працездатності, погіршення апетиту, спрага, сонливість, шумне дихання Куссмауля, запах ацетону з рота. Через 2 доби втратила свідомість. АТ- 100/60 мм рт.ст. Пульс - 110/хв., ритмічний. Шкіра суха. Очні яблука м’які, зіниці звужені. Яке ускладнення виникло у хворої?

варіанти відповідей

Гіперсмолярна кома  

Гіпоглікемічна кома  

Гіперглікемічна кома

Уремічна кома  

Запитання 6

У пацієнта на гіпертонічну хворобу після стресу ввечері з’явилась різка слабість, біль в ділянці серця з ірадіацією в ліве плече і руку впродовж 30 хвилин, не знімається нітрогліцерином. Об’єктивно: блідий, АТ- 90/60 мм рт.ст., пульс - 90/хв., аритмічний. Що запідозрить медична сестра?

варіанти відповідей

Інфаркт міокарду

Шок  

Колапс 

Серцеву астму  

Запитання 7

В гастроентерологічному відділенні у пацієнта на виразкову хворобу шлунка раптово вночі з’явився “кинджальний” біль у надчеревній ділянці. Об’єктивно: холодний липкий піт, блідість шкіри. Захисне напруження м’язів передньої черевної стінки, позитивний симптом Щоткіна-Блюмберга. Яке ускладнення розвинулось у пацієнта?

варіанти відповідей

Пенетрація  

Перфорація

Пілоростеноз  

Шлункова кровотеча

Запитання 8

Під час прогулянки в полі чоловіка вкусила оса. Невдовзі він поскаржився на біль в гортані, охриплість голосу, утруднене дихання, нудоту. Об’єктивно: набряк губ, язика, мигдаликів, повік. Дихання шумне. Яке ускладнення виникло у пацієнта?

варіанти відповідей

Гострий риніт  

Анафілактичний шок  

Кропив’янка  

Набряк Квінке

Запитання 9

Пацієнт 42 років звернувся до чергової медичної сестри онкологічного диспансеру з такими проблемами: кашель з виділенням яскраво-червоної крові, запаморочення. Який препарат підготує медсестра для надання допомоги?

варіанти відповідей

Диклофенак

Дицинон  

Дипіридамол

Димедрол

Запитання 10

Пацієнт 53 років звернувся до дільничної медсестри зі скаргами на стискаючий біль за грудиною, який триває 4-5 хвилин та іррадіює в ліве плече, ліву руку. Який препарат застосовують з метою розширення коронарних артерій?

варіанти відповідей

Нітроксолін  

Нітрогліцерин

Димедрол

Папаверин

Запитання 11

У пацієнта онкодиспансера спостерігається виділення під час кашлю червоної пінистої крові. Протягом останніх двох місяців погіршився апетит, з’явилася слабкість, знизилася маса тіла. Об’єктивно: шкіра бліда, пульс - 100 уд/хв., АТ- 80/50 мм рт.ст. В аналізі мокротиння виявлені атипові клітини. Яку долікарську допомогу необхідно надати пацієнту в першу чергу?


варіанти відповідей

Покласти теплу грілку на грудну клітку  

Покласти міхур з льодом на грудну клітку

Поставити гірчичники на стегно  

Провести оксигенотерапію  

Запитання 12

У пацієнта після вживання меду з’явилися скарги на різке нездужання, утруднене дихання, осиплість голосу. Під час огляду: стан середньої тяжкості, свідомість збережена. шкірні покриви бліді, набряклі губи, повіки та язик. Пульс - 92 уд/хв., АТ- 110/70 мм рт.ст. Який стан розвинувся у пацієнта?

варіанти відповідей

Кропив’янка  

Сироваткова хвороба  

Набряк Квінке

Напад бронхіальної астми  

Запитання 13

У пацієнтки 54, яка хворіє на цукровий діабет, раптово появились загальна слабкість, відчуття голоду, тремтіння тіла, запаморочення, втрата свідомості. Який із препаратів медсестра повинна підготувати?

варіанти відповідей

0,9% розчин хлориду натрію

Інсулін  

40% розчин глюкози

Строфантин

Запитання 14

Хвора скаржиться на інтенсивний тиснучий біль за грудиною, що триває 45 хв., слабкість, серцебиття, страх смерті. Об’єктивно: шкіра бліда, синюшність губ. Тони серця ослаблені, ритмічні. Пульс - 108/хв., АТ- 100/60 мм рт.ст. Яке захворювання запідозрить медсестра?

варіанти відповідей

Гострий інфаркт міокарда  

Набряк легень  

Стенокардія  

Міокардит  

Запитання 15

У пацієнтки після введення протиправцевої сироватки через декілька хвилин з’явилась різка кволість, запаморочення, серцебиття, задишка. Пізніше втратила свідомість. Об’єктивно: виражена блідість шкіри та слизових, пітливість. Ps- 110/хв., АТ- 60/40 мм рт.ст. Вкажіть причину погіршення стану пацієнтки:  

варіанти відповідей

Астматичний статус  

Анафілактичний шок

Травматичний шок  

Геморагічний шок  

Запитання 16

Пацієнт доставлений в лікарню у тяжкому стані, свідомість сплутана. Шкіра суха, запах ацетону в повітрі. Пульс - 115/хв., ритмічний, АТ- 95/65 мм рт.ст. Дихання шумне, типу Кусмауля. До якого найбільш інформативного методу дослідження підготує медична сестра пацієнта?

варіанти відповідей

Визначення вазопресину в крові

Визначення рівня глюкози в крові

Визначення креатиніну крові

Визначення рівня білірубіну


Запитання 17

У пацієнта на гострий інфаркт міокарда розвивається набряк легенів. Яка першочергова дія медсестри?

варіанти відповідей

Надати положення з опущеною головою

Надати горизонтального положення з піднятими ногами  

Надати напівсидячого положення з опущеними ногами  

Надати сидячого положення  

Запитання 18

Пацієнтка лікується з приводу цукрового діабету. Поскаржилася медсестрі на відчуття голоду, слабості, тремтіння рук. Якою буде першочергова дія медсестри?

варіанти відповідей

Ввести розчин глюкози 5%

Ввести розчин глюкози 20%

Дати солодкий чай або цукор  

Ввести інсулін короткої дії

Запитання 19

Дівчина 19 років після тривалого знаходження в душному приміщенні раптово знепритомніла. Об’єктивно: блідість шкіри, Ps- 90/хв., АТ- 95/60 мм рт.ст. Вкажіть незалежне медсестринське втручання:

варіанти відповідей

Ввести еуфілін

Надати положення з припіднятими ногами

Ввести кальцію хлорид

Надати хворій положення сидячи

Запитання 20

Хворий 54 років скаржиться на головний біль, запаморочення, слино- та сльозотечу, нудоту, блювання, біль в животі. В день, коли захворів, розфасовував мішки з хлорофосом. Об’єктивно: шкіра волога. Зіниці звужені. Ps- 50/хв. Посіпування м’язів язика та обличчя. Який патологічний стан виник у пацієнта?

варіанти відповідей

Гостре отруєння свинцем  

Гостре отруєння ртуттю  

Гостре отруєння хлорофосом  

Гостре отруєння гранозаном  

Запитання 21

У пацієнта 53 років, який знаходиться на лікуванні в пульмонологічному відділенні з 

діагнозом: “Абсцес правої легені”, після виділення гнійного смердючого харкотиння “повним ротом” виник кашель з виділенням яскраво-червоної пінистої крові. Які першочергові дії медсестри?


варіанти відповідей

Ввести анальгін

Ввести еуфілін

Викликати лікаря

Ввести дицинон  

Запитання 22

У пацієнта Д., 48 років, який знаходиться на лікуванні в кардіологічному відділенні з діагнозом: “Гострий інфаркт міокарда”, раптово вночі виник напад інспіраторної задишки з виділенням рожевого пінистого харкотиння. Яке медсестринське втручання виконає медсестра при наданні невідкладної допомоги?

варіанти відповідей

Дати хворому нітрогліцерин під язик  

Налагодити інгаляцію кисню,зволоженого водою

Інгаляцію кисню, насиченого 96% етиловим спиртом

Надати пацієнту напівсидячого положення  

Запитання 23

Медична сестра, оцінюючи стан пацієнта, який лікується в терапевтичному відділенні з діагнозом: “цироз печінки”, звернула увагу, що він став млявим, сонливим. Хворий поскаржився на зниження апетиту, нудоту, біль у животі, підвищення температури тіла. Що необхідно виконати медичній сестрі в першу чергу?  

варіанти відповідей

Взяти кров з вени на біохімічне дослідження  

Негайно повідомити лікаря  

Визначити добовий діурез  

Провести штучне годування хворого  

Створюйте онлайн-тести
для контролю знань і залучення учнів
до активної роботи у класі та вдома

Створити тест