Вдумливе читання "Антарктида", " Ковзани", "Тібет".

Додано: 14 березня 2023
Предмет: Літературне читання, 3 клас
Тест виконано: 39 разів
9 запитань
Запитання 1

Прочитай текст. Дай відповіді на запитання.

В Антарктиді тепло, якщо на вулиці двадцятиградусний мороз, а холодно- при мінус вісімдесяти. За такої температури гума стає крихкою. Якщо гумовий м'ячик кинути на землю - він розіб'ється, наче скляний. Звичайні термометри в тих місцях не працюють, бо ртуть у них замерзає. Навіть пальне для тракторів і літаків перетворюється на кисіль, а двигуни перестають працювати. У цю пору року всі їздять на спеціальному, зимовому пальному.

Чому в Антарктиді гума тріскає?

варіанти відповідей

Вона пересихає

Вона намокає

Вона замерзає

Запитання 2

Прочитай текст. Дай відповіді на запитання.

Де б не жили люди, їм доводиться будувати собі житло. Раніше зводили будинки з того матеріалу, що був під руками. У лісистій місцевості будували з дерева. На Півдні - з глини і каменю. А як же чинили ті, хто жив на Півночі? Дерев немає, камінь з-під снігу не дістанеш. Тому будували на Півночі житло зі снігових цеглин. Такий будинок називається іглу. Він рятує від холоду, незважаючи на те, що зроблений зі снігу. У тих місцях навіть улітку не буває настільки тепло , щоб житло могло розтанути.

Із чого будують іглу?

варіанти відповідей

З глини

З дерева

Зі снігу

Запитання 3

Де споруджують іглу?

варіанти відповідей

На Півночі

На Півдні

У пустелях

Запитання 4

Чи рятує сніговий дім від холоду?

варіанти відповідей

Так

Ні

Запитання 5

КОВЗАНИ

Батьківщиною ковзанярського спорту вважається Голландія. Там звичай долати великі відстані на ковзанах виник раніше, ніж в інших країнах. Цьому сприяло географічне положення країни, яка помережана густою сіткою каналів. Одинадцять найбільших міст північної Голландії з'єднувалися каналами загальною довжиною 185 кілометрів. Пересування поверхнею льоду було одним із основних засобів комунікації.

Близько 1250 року в Голландії з'явилися перші ковзани з металевим полоззям, вмонтованим у дерев'яну підошву. Близько 1500 року голландці удосконалили лезо, надавши йому два ребра. Зникла необхідність використовувати палиці. Ця подія вважається початком історії ковзанів сучасного зразка.

З чого робили стародавні ковзани?

варіанти відповідей

З пластику

Із гуми

З дерева

Запитання 6

Де виник ковзанярський спорт?

варіанти відповідей

У Росії

У Голландії

В Антарктиді

Запитання 7

Прочитай текст. Дай відповіді на запитання.

Тібет лежить високо у снігових горах. Це Гімалаї - найвищі гори світу. Єдина домашня худоба тібетців- яки. Тому в господарстві мешканців Тібету все, що зроблено не з каменю чи ячменю, виготовлене з того, що дає як: сир, шерстяний одяг, взуття зі смішними загнутими носиками. У тамтешніх монастирях під час богослужінь використовують не святу воду, а масло. Угадай яке?

Яка тварина найважливіша для тібетців?

варіанти відповідей

Собака

Кішка

Як

Запитання 8

Із чого в Тібеті роблять одяг?

варіанти відповідей

З бавовни

З шовку

З шерсті яка

Запитання 9

Чим користуються в Тібеті під час богослужінь?

варіанти відповідей

Оливковою олією

Соняшниковою олією

Маслом з молока яка.

Створюйте онлайн-тести
для контролю знань і залучення учнів
до активної роботи у класі та вдома

Створити тест